O Άρης όπως αποδεικνύεται είχε μια εκπληκτικά βίαιη ιστορία, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία για το παρελθόν της Γης. Μια νέα έρευνα υποδηλώνει ότι στα νεότερα χρόνια του, ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν γεμάτος με ηφαίστεια, στην ουσία μια κόλαση ηφαιστείων.

Ο Joseph Michalski του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τα σημάδια της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή Eridania του πλανήτη στο νότιο ημισφαίριο, χρησιμοποιώντας πλήθος δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Σε αντίθεση με τη Γη, η οποία έχει ένα φλοιό από αλληλοσυνδεόμενες ηπειρωτικές πλάκες που επιπλέουν πάνω στον παχύρρευστο μανδύα της, ο σημερινός Άρης θεωρείται γενικά ένας πλανήτης με μία μόνο πλάκα που κάποτε είχε ενεργά ηφαίστεια. Τα ηφαίστεια αυτά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, με μεγαλύτερο το Olympus Mons, 100 φορές μεγαλύτερο σε όγκο από το μεγαλύτερο της Γης, το Mauna Loa στη Χαβάη.

Ένας λόγος για τον οποίο τα ηφαίστεια του Άρη έγιναν τόσο μεγάλα είναι ότι ο Κόκκινος Πλανήτης δεν είχε τεκτονικές πλάκες για να εκτονώσει τις πιέσεις του μανδύα που αναδεύεται. Χωρίς την ολίσθηση και τη βύθιση των πλακών, όπως συμβαίνει στη Γη ο φλοιός του Άρη δεν ανακυκλώθηκε όπως η επιφάνεια του πλανήτη μας και θα μπορούσε να κρύβει στοιχεία για το πώς θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί ο φλοιός της Γης.

Περίπου το 70% της αρειανής επιφάνειας είναι ηλικίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ετών. Τα εσωτερικά στοιχεία του φλοιού του Άρη, έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα και επομένως παρέχει ένα ανεκτίμητο παράθυρο στις πρώιμες γεωλογικές συνθήκες του ηλιακού συστήματος και ενδείξεις για την πρώιμη εξέλιξη του φλοιού. Το ενδιαφέρον του Michalski και των συνεργατών του για την περιοχή Eridania έγκειται στον έντονα μαγνητισμένο φλοιό της, καθώς και σε στοιχεία από την περιοχή που υποδηλώνουν ότι κάποτε περιείχε μια αρχαία αρειανή θάλασσα.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, οι ερευνητές εντόπισαν μια τεράστια σειρά τεσσάρων διαφορετικών τύπων ηφαιστείων μέσα και δίπλα στη περιοχή Eridania: ηφαιστειακούς θόλους, συμπλέγματα καλδέρας που πιθανότατα απέμειναν από μια περίοδο έντονης γεωλογικής δραστηριότητας πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η δομή αυτών των ηφαιστείων στον Άρη ήταν παρόμοια με αυτά που συναντάμε σήμερα στη Γη, αλλά με ελαφρώς μεγαλύτερες διαμέτρους, αποτέλεσμα της χαμηλότερης βαρύτητας στον κόκκινο πλανήτη και της μεγαλύτερης ηφαιστειακής δραστηριότητας που εκτόξευσε υλικό σε μεγαλύτερη απόσταση. Είναι εκπληκτικό να σκέφτεσαι την κλίμακα της δραστηριότητας σε αυτή την περιοχή ανέφερε ο γεωολόγος Aster Cowart στο Space.com.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.