Η εμπορική απαγόρευση των ΗΠΑ κατά της HUAWEI έχει πλήξει τον κινεζικό κατασκευαστή με διάφορους τρόπους, αλλά είναι το τμήμα smartphone της εταιρείας που έχει υποφέρει περισσότερο. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στοχεύει τώρα την επιχείρηση laptop της HUAWEI.

Το Reuters αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγής της Intel και της Qualcomm για πωλήσεις στη HUAWEI, επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Μια τέταρτη πηγή δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η ανάκληση της άδειας ισχύει άμεσα. Το Υπουργείο Εμπορίου φέρεται να επιβεβαίωσε ότι ανακάλεσε αρκετές άδειες εξαγωγής προς τη HUAWEI, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την κυκλοφορία των νέων φορητών υπολογιστών MateBook από τη HUAWEI σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφερόμαστε στο MateBook 14 και στο MateBook X Pro. Και οι δύο συσκευές τροφοδοτούνται από τα chip Core Ultra της Intel. Το MateBook X Pro προκάλεσε την αντίδραση αρκετών Αμερικανών νομοθετών μετά την κυκλοφορία του στην Κίνα τον περασμένο μήνα, λόγω της προαναφερθείσας χρήσης ενός chip Core Ultra και των συνοδευτικών δυνατοτήτων AI.

Δεν είναι σαφές αν η HUAWEI απαγορεύεται να χρησιμοποιεί όλα τα chip της Intel στα laptop της ή αν αυτό ισχύει μόνο για συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. επεξεργαστές με ενσωματωμένο πυρίτιο τεχνητής νοημοσύνης). Ωστόσο, ακόμα και μια απαγόρευση που θα ίσχυε μόνο για τα chip της Intel με δυνατότητα AI θα έβαζε τη HUAWEI σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους αντιπάλους της. Αυτό θα ήταν επίσης ένα πλήγμα είτε έτσι είτε αλλιώς, καθώς η κατηγορία των PC ήταν μία από τις λίγες κατηγορίες στις οποίες στράφηκε η εταιρεία μετά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Επίσης, είναι ασαφές αν θα απαγορευτεί στη HUAWEI να χρησιμοποιεί όλα τα chip της Qualcomm στα τηλέφωνά της. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε προηγουμένως chip Snapdragon μόνο με 4G στα flagship smartphone της, αλλά έκτοτε έχει μεταβεί σε εσωτερικούς 5G επεξεργαστές Kirin. Η Qualcomm σημείωσε, ωστόσο, σε πρόσφατη κλήση κερδών, ότι δεν αναμένει έσοδα από τα προϊόντα της HUAWEI το 2025, καθώς ο κινέζος κατασκευαστής μεταβαίνει σε ένα χαρτοφυλάκιο μόνο με 5G.

Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια των chip της Qualcomm δεν θα ήταν απαραίτητα μεγάλη υπόθεση για τα τηλέφωνα της HUAWEI, καθώς η εταιρεία διαθέτει το δικό της εσωτερικό πυρίτιο. Αναρωτιόμαστε όμως αν η εταιρεία είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την πιθανή απώλεια μεγάλων προμηθευτών chip για laptop, όπως η Intel.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.