Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν από αυτόν κάθε χρόνο. Ωστόσο, πολλοί καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν εάν εντοπιστούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Το πρόβλημα είναι ότι ο καρκίνος μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, επειδή συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι να έχει ήδη εξαπλωθεί.

Μια νέα μελέτη βρήκε έναν τρόπο να εντοπίζεται ενδεχομένως ο καρκίνος σε ατομικό επίπεδο χρησιμοποιώντας μια τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως στη γεωλογία. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος αναπτύσσεται και εξελίσσεται, καθώς και να προσφέρει νέες επιλογές για έγκαιρη ανίχνευση.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ashley Maloney, πιστεύει ότι η εξέταση του καρκίνου σε ατομικό επίπεδο θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της νόσου. Αναλύοντας την κατανομή των ισοτόπων υδρογόνου στα κύτταρα, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν μεταξύ των φυσιολογικών κυττάρων και εκείνων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως τα καρκινικά κύτταρα.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως πώς τα ισότοπα υδρογόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου στον άνθρωπο, η μελέτη αυτή προσφέρει ελπίδες για την έγκαιρη ανίχνευση και τη δυνητική διάσωση ζωών. Με την παρακολούθηση μεταβολικών ανωμαλιών που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την παρουσία καρκινικών κυττάρων, οι επιστήμονες μπορεί μια μέρα να είναι σε θέση να διαγνώσουν την ασθένεια νωρίτερα και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Το πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου που οι περισσότεροι αγνοούν

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής τη Maloney και την ομάδα της εξέτασαν πώς τα κύτταρα αλλάζουν το μεταβολισμό τους αναλύοντας ισότοπα υδρογόνου. Τα κύτταρα λαμβάνουν άτομα υδρογόνου από ένα ένζυμο που ονομάζεται φωσφορικό νικοτιναμιδικό αδενινικό δινουκλεοτίδιο (NADPH), το οποίο βοηθά στην παραγωγή λιπαρών οξέων.

Ανάλογα με τα ένζυμα σε ένα κύτταρο, το NADPH μπορεί να συνθέσει διαφορετικές αναλογίες ατόμων υδρογόνου και δευτερίου. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν ο καρκίνος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα παίρνουν υδρογόνο, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ατομική τους σύνθεση.

Μελέτησαν αποικίες ζύμης που δρουν σαν καρκινικά κύτταρα και υγιή και καρκινικά ηπατικά κύτταρα ποντικιών. Εξετάζοντας τα λιπαρά οξέα σε αυτές τις αποικίες με φασματογράφο μάζας, διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα ζύμης που ζυμώνουν (όπως τα καρκινικά κύτταρα) είχαν λιγότερα άτομα δευτερίου από τα φυσιολογικά κύτταρα ζύμης. Τα καρκινικά κύτταρα ποντικού είχαν επίσης λιγότερα άτομα δευτερίου.

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα και ελπίζουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας και της ασθένειας στους ανθρώπους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.