Οι Google και Apple, οι Apple και Google, ανακοίνωσαν την από κοινού ανάπτυξη μιας βιομηχανικής προδιαγραφής με την ονομασία Detecting Unwanted Location Trackers (DULT). Αυτό το πρότυπο αποσκοπεί στην προστασία των χρηστών συσκευών Android iOS, ειδοποιώντας τους εάν ένας άγνωστος Bluetooth tracker χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των κινήσεών τους χωρίς να έχουν λάβει γνώση.

Οι Bluetooth tracker, όπως τα AirTag της Apple, έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εντοπίζουν χαμένα αντικείμενα. Το πρόσφατα ενημερωμένο δίκτυο Find My Device της Google, παρόμοιο με το δίκτυο “Find My” της Apple, χρησιμοποιεί δεδομένα που προέρχονται από εκατομμύρια συσκευές για τον πιο ακριβή εντοπισμό χαμένων αντικειμένων.

Ωστόσο, η άνοδος αυτών των ανιχνευτών έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή κατάχρηση για ανεπιθύμητη παρακολούθηση. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα παραδείγματα μη εξουσιοδοτημένης παρακολούθησης με τη χρήση AirTag.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι Google και Apple συνεργάστηκαν για να καθιερώσουν το DULT ως βιομηχανικό πρότυπο και να βελτιώσουν τα αντίστοιχα δίκτυα Find My, με στόχο να προστατεύσουν τους χρήστες από μη εξουσιοδοτημένο εντοπισμό, ενώ παράλληλα θα επιτρέπουν τον βολικό εντοπισμό αντικειμένων με τη χρήση Bluetooth tracker.

Οι χρήστες Android με συσκευές που τρέχουν Android 6.0 ή νεότερη έκδοση θα λάβουν μια ειδοποίηση που αναφέρει “Tracker traveling with you”, ενώ οι χρήστες iPhone με iOS 17.5 θα δουν μια ειδοποίηση η οποία λέει “[Item] Found Moving With You”.

Και οι δύο ειδοποιήσεις θα παρέχουν στους χρήστες το αναγνωριστικό του Bluetooth tracker, οδηγίες για το πώς να τον απενεργοποιήσουν και τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν έναν ήχο που παράγεται από τον ανιχνευτή για να βοηθήσουν στον εντοπισμό του.

Αρκετοί κατασκευαστές ανιχνευτών που χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Chipolo, eufy, Jio, Motorola και Pebblebee, έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ότι τα μελλοντικά τους προϊόντα θα είναι συμβατά με αυτό το νέο πρότυπο.

Αυτή η συλλογική προσπάθεια μεταξύ της Google και της Apple βασίζεται σε προηγούμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης παρακολούθησης.

Το 2021, η Apple κυκλοφόρησε την εφαρμογή “Tracker Detect” για Android, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν κοντινά AirTag. Ωστόσο, το νέο βιομηχανικό πρότυπο ακολουθεί μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, παρέχοντας απρόσκοπτες και αυτόματες ειδοποιήσεις στους χρήστες και στις δύο πλατφόρμες.

Και οι δύο εταιρείες τονίζουν τη δέσμευσή τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των χρηστών. Η Google υπογραμμίζει τα πολλαπλά επίπεδα προστασίας που είναι ενσωματωμένα στην υπηρεσία Find My Device και η Apple επιβεβαιώνει τα χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας που είναι εγγενή στα αξεσουάρ AirTag και Find My.

Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας Internet Engineering Task Force (IETF) για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του επίσημου προτύπου για την μη εξουσιοδοτημένη ανίχνευση θέσης με Bluetooth tracker.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.