Η ASML και η TSMC έχουν τρόπους να απενεργοποιήσουν τον εξοπλισμό παραγωγής chips της Κίνας, στην περίπτωση που η τελευταία επιτεθεί στην Ταϊβάν. Ο μηχανισμός λειτουργεί σαν το kill switch που έχουν όλα τα οπλικά συστήματα. Αυτός ο μηχανισμός, επιτρέπει στον κατασκευαστή να απενεργοποιήσει τα συστήματα εξ ‘αποστάσεως, αν το θελήσει. Έτσι, αν για παράδειγμα αν για κάποιο λόγο η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι Αμερικάνοι μπορούν να απενεργοποιήσουν τα F-16 μας, ώστε να μην πετάξουν. Κάτι αντίστοιχο κάνει και η ASML και η TSMC στον εξοπλισμό παραγωγής chips.

Τώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκφράζουν τις ανησυχίες τους στην Ολλανδική ASML και την TSMC της Ταϊβάν, για το τι θα συμβεί αν η κινέζικη επιθετικότητα κλιμακωθεί με επίθεση στο νησί που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ημιαγωγών στον κόσμο.

Η ASML καθησύχασε τους αξιωματούχους, αναφέροντας πως έχει την δυνατότητα να απενεργοποιεί εξ αποστάσεως τα μηχανήματα της, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η Ολλανδία έχει διεξάγει προσομοιώσεις για μια πιθανή εισβολή, για να αξιολογήσει καλύτερα τους κινδύνους.

ASML Κίνα
Ένα μηχάνημα ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας ASML στο καθαρό δωμάτιο και το ερευνητικό εργαστήριο της εταιρείας. Πηγή: ASML Holding NV

Εκπρόσωποι των ASML, TSMC και του ολλανδικού Εμπορίου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Παράλληλα, ούτε οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου έκαναν δηλώσεις, σε ερωτήματα που τους τέθηκαν.

Η απομακρυσμένη απενεργοποίηση ισχύει για μια σειρά μηχανημάτων EUV, για τα οποία η TSMC παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης. Όμως η Κίνα διαθέτει εξοπλισμό DUV, που είναι κάπως παλαιότερος, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε αν διαθέτει kill switch. Όπως και να έχει όμως, τα μηχανήματα παραγωγή chip έχουν μέγεθος λεωφορείου και απαιτούν τακτικές αναβαθμίσεις λογισμικού και επισκευές. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία ίσως να μπορεί να ενσωματώσει τον kill switch, δήλωσαν ανώνυμες πηγές.

Η ASML είναι η μοναδική εταιρία στον κόσμο που πουλάει αυτά τα μηχανήματα, για πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ το ένα. Για αυτό τον λόγο, η τεχνολογία της υποκειται εδώ και αρκετό καιρό σε κυβερνητικές παρεμβάσεις, με στόχο να “μην πέσει η τεχνολογία σε λάθος χέρια”, κοινώς να μην μπορεί η Κίνα να αγοράσει τα νέα μηχανήματα. Άλλωστε, η Ολλανδική κυβέρνηση υπακούει στις προτροπές των ΗΠΑ και έχει απαγορεύσει την πώληση των μηχανημάτων EUV στην Κίνα, ώστε να μην καταφέρει να πάρει το πλεονέκτημα στην κατασκευή προηγμένων chips.

Μάλιστα, πριν επέμβει η Ολλανδική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ είχαν ήδη επικοινωνήσει με την ASML για να ακυρώσει τις προγραμματισμένες αποστολές εξοπλισμού σε Κινέζους πελάτες, σύμφωνα με το Bloomberg News.

ASML TSMC Κίνα
Πηγή: ASML

H ASML αναμένεται να δει πτώση 15% στις φετινές τις πωλήσεις, λόγω της μη πώλησης εξοπλισμού EUV στην Κίνα. Ακόμα και έτσι όμως, η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά της ASML.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιορισμοί μπορεί να ήρθαν πολύ αργά για να ανακόψουν τις κινεζικές προόδους. Η Huawei Technologies Co. παρήγαγε πέρυσι ένα smartphone για να ανταγωνιστεί το iPhone της Apple, χρησιμοποιώντας chips κατασκευασμένα με παλαιότερους εκτυπωτές ASML σε συνδυασμό με εργαλεία από δύο προμηθευτές από τις ΗΠΑ, ανέφερε το Bloomberg News τον Οκτώβριο μετά από ανάλυση του τηλεφώνου.

Από την άλλη το Πεκίνο, έχει καταστήσει την τεχνολογική του αυτάρκεια εθνική προτεραιότητα και η προσπάθεια της Huawei για τον σχεδιασμό και την παραγωγή δικών της εξοπλισμών, έχει πλήρη κυβερνητική υποστήριξη.

Η Κίνα όμως ισχυρίζεται εδώ και αρκετό καιρό πως το νησί της Ταιβάν είναι δικό της έδαφος, με τον Πρόεδρο της Κίνας να μην αρνείται πιθανή στρατιωτική επέμβαση. Η υπερδύναμη χτίζει το στρατιωτικό και πυρηνικό της οπλοστάσιο σε μια κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένας κορυφαίος ναύαρχος των ΗΠΑ κατέθεσε τον Μάρτιο ότι είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον περασμένο μήνα βοήθεια 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας του νησιού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την παραγωγή ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, υποσχόμενη επιχορηγήσεις 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κατασκευαστές τσιπ για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε μελλοντική διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει με το μαγνητικό πεδίο της Γης

Όμως, αυτή τη στιγμή το 90% των chips στον κόσμο, κατασκευάζονται στην Ταϊβάν και η TSMC είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής. Αν η Κίνα προχωρήσει σε μια επίθεση στη Ταϊβάν, τότε πιθανότατα όλος σχεδόν ο κόσμος θα μείνει χωρίς chips, που σημαίνει πως οι αμερικάνικες εταιρίες θα πρέπει να φτιάξουν εκ νέου γραμμές παραγωγής και να αγοράσουν εκ νέου εξοπλισμό από την ASML.

Ο πρόεδρος της TSMC Mark Liu άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του στο CNN τον Σεπτέμβριο ότι οποιοσδήποτε εισβολέας στην Ταϊβάν θα έβρισκε εκτός λειτουργίας τις μηχανές παραγωγής τσιπ της εταιρείας του. Βέβαια, το ότι οι μηχανές δεν θα λειτουργούσαν, δεν αποτρέπει κάποια κατάσταση, αφού πιθανότατα αυτός θα ήταν και ο στόχος της Κίνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.