Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο στρώμα αρχαίου ωκεάνιου πυθμένα κάτω από το νότιο ημισφαίριο της Γης, περίπου 2.900 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια. Το στρώμα αυτό υπάρχει στο όριο πυρήνα-μανδύα και πιστεύεται ότι τυλίγεται γύρω από τον πυρήνα. Οι σεισμικές έρευνες αποκάλυψαν αυτό το άγνωστο μέχρι πρότινος χαρακτηριστικό, παρέχοντας έναν χάρτη υψηλής ανάλυσης της εσωτερικής δομής του πλανήτη μας.

Η μελέτη που διεξήχθη από τη γεωλόγο Samantha Hansen και τους συναδέλφους της χρησιμοποίησε σταθμούς παρακολούθησης θαμμένους στην Ανταρκτική για να χαρτογραφήσει τα σεισμικά κύματα από σεισμούς επί τρία χρόνια. Αυτές οι ζώνες εξαιρετικά χαμηλής ταχύτητας (ULVZs) είναι περιοχές όπου τα ηχητικά κύματα κινούνται πιο αργά λόγω ανώμαλου υλικού στο όριο πυρήνα-μανδύα. Το πάχος αυτού του υλικού ποικίλλει, υποδηλώνοντας βουνά στον πυρήνα που θα μπορούσαν να είναι έως και πέντε φορές ψηλότερα από το Έβερεστ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα ULVZs είναι πιθανότατα ωκεάνιος φλοιός που έχει θαφτεί για εκατομμύρια χρόνια. Ενώ οι προσομοιώσεις δείχνουν πώς τα ρεύματα συναγωγής θα μπορούσαν να έχουν μετατοπίσει αυτόν τον αρχαίο ωκεάνιο πυθμένα στη σημερινή του θέση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση. Η ανακάλυψη αυτού του κρυμμένου στρώματος μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η θερμότητα από τον πυρήνα διαφεύγει στον μανδύα.

Μελετώντας αυτές τις βαθιές δομές και διαδικασίες της Γης, οι γεωλόγοι μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για την εσωτερική λειτουργία του πλανήτη μας. Η κατανόηση του τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας είναι ζωτικής σημασίας για τη μελέτη φαινομένων όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι μεταβολές του μαγνητικού πεδίου της Γης. Με μελλοντικές σεισμικές έρευνες, οι ερευνητές ελπίζουν να αποκαλύψουν περισσότερα για αυτόν τον μυστηριώδη αρχαίο ωκεάνιο πυθμένα και τις επιπτώσεις του στη γεωλογία της Γης.

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης έχει επιβραδυνθεί, μόλις επιβεβαιώθηκε

Συμπερασματικά, η πρόσφατη ανακάλυψη ενός αρχαίου ωκεάνιου πυθμένα στο όριο πυρήνα-μανδύα έριξε φως στην πολύπλοκη δομή του εσωτερικού της Γης. Μέσω της απεικόνισης υψηλής ανάλυσης και των σεισμικών ερευνών, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν νέα μυστήρια σχετικά με την ιστορία και τη σύνθεση του πλανήτη μας. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει συναρπαστικές δυνατότητες για περαιτέρω εξερεύνηση και κατανόηση των γεωλογικών διεργασιών της Γης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.