Οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την Κίνα, στην κατασκευή chip. Σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, διευρύνει την έρευνα κατά της Applies Materials, την μεγαλύτερης εταιρίας των ΗΠΑ, για εξοπλισμό παραγωγής ημιαγωγών, αλλά και λογισμικού. Η εταιρία έλάβε κλήτευση από το Υπουργείο Εμπορίου τον Μάιο. Τον Φεβρουάριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Γραφείο Εισαγγελίας των ΗΠΑ για την Μασαχουσέτη, εξέδωσαν κλητεύσεις και αυτοί για την εταιρία

Οι κλητεύσεις που έχει λέβεςι η Applied Materials, δείχνουν περι τίνος πρόκειται. Μία προηγούμενη κλήτευση «ζητούσε πληροφορίες σχετικά με ορισμένες αποστολές πελατών από την Κίνα».

Σύμφωνα με τις έρευνες, η Applies Materials κατάφερε να αποφύγει με κάποιον τρόπο τους περιορισμούς στις εξαγωγές των ΗΠΑ για εξοπλισμό κατασκευής chip. Με κάποιον τρόπο φαίνεται πως έστελνε εξοπλισμό στην SMIC, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της Κίνας. Η Applied Materials εξοπλίζει και τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές chip στον κόσμο, την TSMC και την Samsung. Όμως, το 43% των εσόδων της προήλθε από την Κίνα το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Τον περασμένο Αύγουστο η Huawei έκανε τους Αμερικάνους να τρέχουν, ανακοινώνοντας το Mate 60, με τον Kirin 9000s 5G. Παρά το γεγονός πως το chipset είναι δύο γενιές πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ήρθε από το πουθενά, που σημαίνει πως η Κίνα ήταν σε θέση να φτιάξει νέους επεξεργαστές και πάλι. Πριν λίγο ήρθε ο Kirin 9010, στα Pura 70 Ultra, που είναι ένα chip αρκετά βελτιωμένο, ενώ ήδη ακούμε φήμες πως το Mate 70 θα έρθει με chipset στα 5nm, κάτι που έχει κάνει τους Αμερικάνους να τρέχουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς την ικανότητα της Huawei και την SMIC να μπορούν να αγοράσουν μηχανήματα λιθογραφίας για την δημιουργία chips. Οι φήμες λένε πως η Κίνα κατάφερε να φτιάξει ξανά 5G chips, επειδή αγόρασε εξοπλισμό από τις Applied Materials και Lam Research, πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ, το 2020. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, έχει πέσει στην δουλειά, ώστε να βρει πως η SMIC κατάφερε να δημιουργήσει chips για την Huawei.

Αυτό είναι το νέο ψηφιακό πορτοφόλι όλων των πολιτών στη θέση Google Wallet, Apple Wallet

Τον Νοέμβριο, πηγές είπαν στο Reuters ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούσε την αποστολή εξοπλισμού εκατομμυρίων δολαρίων από την Applied Materials στη Νότια Κορέα χωρίς άδεια εξαγωγής. Αλλά οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτές οι αποστολές κατέληξαν από το εργοστάσιο της Applied Material στο Gloucester της Μασαχουσέτης σε μια θυγατρική στη Νότια Κορέα και στη συνέχεια στην SMIC στην Κίνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.