Σε μια περίοδο καύσωνα, όπως αυτή που διανύουμε τόσο νωρίς μέσα στο καλοκαίρι του 2024, τα κλιματιστικά δουλεύουν ασταμάτητα σε κάθε νοικοκυριό για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Αν και είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος κατά τη διάρκεια του καύσωνα, η συνεχής χρήση του κλιματιστικού οδηγεί σε αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το κλιματιστικό, για να μειώσετε την επιβάρυνση του λογαριασμού ρεύματος

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης τονίζει ότι τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία που δεν απέχει πάνω από 10 βαθμούς από την εξωτερική θερμοκρασία. Το συνηθισμένο λάθος είναι η ρύθμιση σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, κάτι που επιβαρύνει τόσο την κατανάλωση ενέργειας όσο και τη συσκευή.

Επιπλέον, ένα παλιό κλιματιστικό 9.000 BTU που λειτουργεί 12 ώρες την ημέρα μπορεί να συμβάλει στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με έως και 64.5 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, ένα νεότερο μοντέλο inverter μειώνει αυτό το κόστος στα 37.5 ευρώ. Αυτός είναι ένας μόνο λόγος για να ανανεώνουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μας συσκευές, τακτικά, όσο και αν μας κοστίσει η αντικατάσταση.

Συντήρηση για μείωση κατανάλωσης ρεύματος, σωστή τοποθέτηση, και λειτουργία κλιματιστικών

Η σωστή συντήρηση των κλιματιστικών μπορεί να διασφαλίσει δροσιά τις πιο ζεστές ημέρες χωρίς υπερβολικούς λογαριασμούς ρεύματος. Οι ειδικοί συστήνουν ετήσια συντήρηση και τακτικό καθαρισμό των φίλτρων, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και από τους ίδιους τους κατόχους, χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία.

Ο Βαγγέλης Κόκοτας, μηχανολόγος και ιδιοκτήτης εταιρείας κλιματισμών, επισημαίνει ότι τα κλιματιστικά μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο, αρκεί να έχουν επιλεγεί και εγκατασταθεί σωστά. Τα συχνά παράπονα για μειωμένη απόδοση οφείλονται συχνά σε λανθασμένη τοποθέτηση, όπως η τοποθέτηση σε μπαλκόνια με εμπόδια ή τέντες που δημιουργούν μικροκλίμα υπερθέρμανσης. Γι’ αυτό, πριν μετατρέψεις την εξωτερική μονάδα σε φρούριο κατά των περιστεριών, σκέψου τι επιπτώσεις θα έχει αυτό σε εσένα, μιας και δεν σε ενδιαφέρουν οι άλλοι κάτοικοι του πλανήτη.

Οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εκδώσει οδηγίες για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας:

  • Λειτουργούμε ενεργοβόρες συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο) τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00).
  • Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες όταν λειτουργεί το κλιματιστικό για να μειώσουμε τις απώλειες.
  • Αποφεύγουμε να λειτουργούμε ενεργοβόρες συσκευές και κλιματιστικά μεταξύ 20:00 – 22:00, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών εκλείπει.

Η εφαρμογή αυτών των συμβουλών κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως τις τελευταίες ημέρες, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας σε όλους τους πολίτες, καθώς και την τσέπη μας από του μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Μηνιαίοι και εκκαθαριστικοί πλέον οι λογαριασμοί ρεύματος

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.