Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει μια ουρά. Καθώς ο ηλιακός άνεμος χτυπά τον πλανήτη αφήνει πίσω του ένα είδος σκιάς, που ακολουθεί τον πλανήτη μας. Οι επιστήμονες το αποκαλούν μαγνητική ουρά η οποία βιώνει έντονες μαγνητικές καταιγίδες.

Το Hubble καταγράφει τη γέννηση ενός Ήλιου – απίστευτες εικόνες

Οι επιστήμονες όμως εδώ και αρκετά χρόνια βασανίζονται από ένα μυστήριο. Μια χαμένη καταιγίδα. Έχουν δηλαδή εντοπίσει στοιχεία για την ύπαρξή της, αλλά δεν έχει υπάρξει η καταιγίδα αυτή καθαυτή. Η αποστολή Magnetospheric Multiscale (MMS) της NASA έχει αναλάβει την επίλυση του γρίφου.

H MMS αποτελείται από τέσσερις δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν από τον πύραυλο Atlas V το 2015. Έκτοτε, οι τέσσερις αυτοί δορυφόροι μελετούν τη magnetopause της Γης: το σύνορο της περιοχής που κυριαρχείται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. H περιοχή αυτή φλέγεται συνεχώς από μαγνητικές επανασυνδέσεις, οι οποίες συμβαίνουν όταν οι γραμμές που συνθέτουν ένα μαγνητικό πεδίο ενώνονται, διαλύονται και στη συνέχεια επανενώνονται, δημιουργώντας λαμπρές καταιγίδες θερμότητας και κινητικής ενέργειας. Στη γήινη ατμόσφαιρα προκαλούν σέλας όταν συμβαίνουν.

Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτές τις καταιγίδες υποκαταιγίδες. Το 2017, το MMS εντόπισε το σήμα  μιας υποκαταιγίδας αλλά δεν υπήρχε πραγματική υποκαταιγίδα που να την συνοδεύει. Μια υποκαταιγίδα θα έπρεπε να συνοδεύεται από βίαια ηλεκτρικά ρεύματα και διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου, αλλά το MMS δεν εντόπισε ίχνη κανενός από τα δύο. Δεν έχουμε εξετάσει την κίνηση των γραμμών του μαγνητικού πεδίου σε παγκόσμια κλίμακα, οπότε θα μπορούσε αυτή η ασυνήθιστη υποκαταιγίδα να είναι ένα πολύ τοπικό φαινόμενο που έτυχε να παρατηρήσει το MMS, δήλωσε ο Andy Marshall, του Southwest Research Institute. Αν δεν είναι, αλλάζουν όλα γνωρίζαμε για αυτές.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Hy aiam person of de strar my Human my universal my solar sistem person please si de teknolotsi trou plis spik tou my aixab iportm message de planet sos de magnetic de earth

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.