Σαν νέος γονιός προσπαθώ να βρω τρόπου που στο μέλλον θα μπορώ να δεθώ με την κόρη μου. Το ότι είμαι άντρας περιορίζει αρκετά τις δραστηριότητες που είναι γνωστές σε εμένα και μπορώ να κάνω με την κόρη μου. Εκτός από τις εκδρομές, τις ταινίες και τις κουβέντες, δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορώ να κάνω μαζί της. Για παράδειγμα δεν έχω ιδέα από χορό, ούτε από άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες κοριτσιών, κυρίως γιατί ποτέ δεν έκανα αυτές τις δραστηριότητες ο ίδιος.

Όμως όσο ψάχνω τόσο βρίσκω ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μέχρι λίγο πριν τον ερχομό της μπέμπας, μαζευόμασταν παρέα 6 ατόμων και παίζαμε Dungeons and Dragons, κάθε Σάββατο. Όμως αυτό απαιτεί αρκετά άτομα και δεν είναι εύκολο να κανονιστεί, ιδιαίτερα όταν έχει μικρά παιδιά. Για αυτό, το πιο κοντινό σε μια περιπέτεια Dungeons and Dragon είναι τα video games. Εν έτη 2024 το gaming δεν είναι μόνο για άντρες και αγόρια. Πλέον παίζουν όλοι και τα παιχνίδια εκτός από ανταγωνιστικά έχουν διηγούνται εκπληκτικές ιστορίες.

Κακά τα ψέματα, οι αλάνες και τα γήπεδα που μαζευόμασταν 20-30 χρόνια πριν, είτε δεν υπάρχουν πλέον, είτε είναι άδεια. Στην δική μου περίπτωση τα έχει αγοράσει μεγάλη ομάδα και εκεί κάνει μαθήματα μπάσκετ, τένις κτλ. Οπότε οι επιλογές περιορίζονται ακόμα παραπάνω και το gaming είναι κάτι αρκετά ελκυστικό σε νεαρές ηλικίες.

Πλέον τα παιχνίδια είναι τόσο δυνατά σε γραφικά και ιστορία που εύκολα μπορούν να ρουφήξουν τους παίκτες μέσα τους και να τους κάνουν να νιώσουν πως ζουν την περιπέτεια του χαρακτήρα τους. Η μικρή κόρη ή ο γιος σας θα έρθει να σας ζητήσει συμβουλές, θα σας περιγράψει τι πλάνο έχει για να προχωρήσει και θα ζήσει το παιχνίδι με εσάς στο πλευρό του. Άλλωστε το Gaming είναι ένα πολύ καλό μέσο δημιουργίας δεσμών ανάμεσα σε φίλους, γιατί να μην γίνει και ένα μέσο ανάμεσα σε παιδί και γονέα;

Πρόσφατα κατάφερα να τερματίσω το Baldur’s Gate III και ήταν απλά ένα απίστευτο παιχνίδι, με πολύ δυνατή ιστορία και εκπληκτικούς διαλόγους. Ναι είναι για άτομα άνω των 17, όμως υπάρχουν εκατοντάδες παιχνίδια με απίστευτες ιστορίες για όλες τις ηλικίες. Μπορείτε να δείτε το It Takes Two, που είναι μια πανέμορφη και πολύ επιμορφωτική ιστορία, για τους δεσμούς της οικογενείας και πως όλα τα προβλήματα σε ένα ζευγάρι μπορούν να διορθωθούν. Το βασικότερο όμως είναι πως μπορείς να παίξεις με το παιδί σου σαν σύμμαχος και του μαθαίνει να σε εμπιστεύεται για να μπορεί να προχωρήσει στα δύσκολα του παιχνιδιού.

γονείς video games
It Takes Two

Αρκετές φορές το Gaming έχει δαιμονοποιηθεί και έχει κατηγορηθεί για τα παιδιά των ΗΠΑ που μπήκαν με όπλα σε σχολεία και σκότωσαν κόσμο. Το πρώτο πράγμα που θα πουν τα MME είναι πως το παιδί επηρεάστηκε από τα παιχνίδια που έπαιζε, όμως αυτό δε μπορεί να είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα. Τα πάντα είναι θέμα διαπαιδαγώγησης. Όταν ο πατέρας ή η μητέρα δεν συμπεριφέρονται καλά στο παιδί και ειδικά στην Αμερική, υπάρχουν πραγματικά όπλα μέσα στο σπίτι, εύκολα προσβάσιμα, δεν είναι δύσκολο να γίνει το κακό.

Το τέλος των taxis, taxisnet και elenxis είναι γεγονός

Υπάρχει κάτι μαγικό στο να μπορείς να παίξεις video games με το παιδί σου. Η δική μου μικρούλα δεν μπορεί ακόμα να παίξει, όμως το έχω κάνει πάρα πολλές φορές με τα ανίψια μου. Μέσα σε μια στιγμή το χάσμα γενεών γεφυρώνεται. Είναι απλά μια πολύ μαγική στιγμή που το παιδί θα θυμάται για πάντα. Και εγώ θυμάμαι να παίζω στην Atari 2600 παιχνίδια με τον πατέρα μου και είναι αναμνήσεις που αν και μικρός θα θυμάμαι για πάντα.

Καλώς ή κακός οι νεότερες γενιές έχουν νέα ενδιαφέροντα και νέους τρόπους κοινωνικοποίησης. Αν δε μπορέσουμε οι γονείς να βρούμε κοινά με τα παιδιά μας, τότε ίσως να χάσουμε το τρένο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.