Μια επιστημονική ομάδα επιβιβάστηκε σε ένα υποβρύχιο και βυθίστηκε στα βάθη της θάλασσας της Νότιας Κίνας. Χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια, συνάντησαν κάτι που δεν είχαν ξαναδεί. Ένα μεγάλο πλάσμα γεμάτο αρθρώσεις. Στην συνέχεια αποδείχθηκε πως πρόκειται για ένα εντελώς νέο είδος.

Οι ερευνητές που εξερεύνησαν την θάλασσα της Νότιας Κίνας, το έκαναν μέσα από μια σειρά καταδύσεων σε ένα επανδρωμένο υποβρύχιο βαθιών υδάτων, τον Μάρτιο του 2021. Τώρα όμως ήρθε η νέα μελέτη, στις 3 Μαΐου, στο επιστημονικό περιοδικό Raffles Bulletin of Zoology.

Σε μια από αυτές τις καταδύσεις βρήκαν ένα “τεράστιο” καβούρι, μέσα σε μερικά κοράλλια που συνέλλεξαν, αναφέρει η μελέτη. Όταν ανέβηκαν στην επιφάνεια, έλεγξαν το υλικό που συνέλλεξαν και βρήκαν το μεγάλο καβούρι. Προσπαθώντας να δουν τι είναι, έφτασαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα εντελώς νέο είδος, το Gordonopsis mazupo ή Mazu’s porter crab.

καβούρι του Mazu

Το καβούρι του Mazu θεωρείται μεγάλο και έχει πολύ μακριά πόδια, γεμάτα με νύχια, σαν λεπίδες, αναφέρει η μελέτη.

Ο συν-συγγραφέας Peter Ng είπε στο McClatchy News ότι το σώμα του καβουριού έχει μήκος περίπου 1,2 ίντσες και τα πόδια του έχουν μήκος πάνω από 3,5 ίντσες. Συνολικά το καβούρι του Mazu καλύπτεται από κέλυφος και έχει διάμετρο πάνω από 8 ίντσες.

Οι ερευνητές είπαν ότι ονόμασαν το νέο είδος «από την κινεζική θεά ή γιαγιά της θάλασσας, Mazu».

Μέχρι στιγμής είναι το μοναδικό καβούρι του Mazu που έχει βρεθεί σε κοράλλια, σε βάθος 2.900 πόδια (883 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας της Νότιας Κίνας.

καβούρι του Mazu

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένας αμφισβητούμενος όγκος νερού στη νοτιοανατολική Ασία που συνορεύει με το Μπρουνέι, την Κίνα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Άλλος ένας γύρος αυξήσεων στη Nova σε όλα της τα πακέτα – Σφίγγει και άλλο τη θηλιά

Το νέο είδος αναγνωρίστηκε από τα πόδια, το σχήμα του σώματος, την θωράκισή του και άλλα μικρά φυσικά χαρακτηριστικά, αναφέρει η μελέτη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανάλυση DNA του νέου είδους.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε πλέον τα μέσα να ανακαλύψουμε και τις θάλασσες μας, σε πολύ μεγάλα βάθη, που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξερεύνητες.

Η ερευνητική ομάδα περιελάβανε τους Peter Ng και Xinming Liu. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Raffles Bulletin of Zoology.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.