Ο ήλιος βρίσκεται στην απαρχή ενός σημαντικού γεγονότος, στην αντιστροφή του μαγνητικού του πεδίου. Το φαινόμενο συμβαίνει σχεδόν κάθε 11 χρόνια και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό γεγονός στον ηλιακό κύκλο. Η μετατόπιση της πολικότητας υποδηλώνει το μέσο του ηλιακού μέγιστου, το αποκορύφωμα της ηλιακής δραστηριότητας και την έναρξη της μετατόπισης προς το ηλιακό ελάχιστο.

ήλιος μαγνητικό πεδίο

Η τελευταία φορά που το μαγνητικό πεδίου του ηλίου αντιστράφηκε ήταν προς το τέλος του 2013. Για να κατανοήσουμε όμως την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τον ηλιακό κύκλο. Ο 11ετής κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας, προκαλείται από το μαγνητικό πεδίο του ηλίου και υποδεικνύεται από τη συχνότητα και την ένταση των ηλιακών κηλίδων που είναι ορατές στην επιφάνεια. Η κορύφωση της ηλιακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια ενός ηλιακού κύκλου είναι γνωστή ως ηλιακό μέγιστο και οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα συμβεί μεταξύ του τέλους του 2024 και των αρχών του 2026.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος πολύ σημαντικός, αν και λιγότερο γνωστός, κύκλος που περικλείει δύο 11ετείς ηλιακούς κύκλους. Γνωστός ως κύκλος Hale, αυτός ο μαγνητικός κύκλος διαρκεί περίπου 22 χρόνια, μέσω του οποίου το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αντιστρέφεται και στη συνέχεια επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

Η αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου θα έχει άκρως θετικές συνέπειες για τον πλανήτη μας. Θα τον βοηθήσει να προστατευτεί από γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες, που είναι υποατομικά σωματίδια που κινούνται με την ταχύτητα του φωτός και μπορούν να καταστρέψουν διαστημόπλοια και να πλήξουν αστροναύτες που βρίσκονται εκτός της ατμόσφαιρας της Γης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.