Σε μια καθησυχαστική ενημέρωση για τους παρατηρητές του ουρανού, οι αστρονόμοι διέψευσαν τους φόβους ότι ο αστεροειδής Απόφις θα παρεκκλίνει της πορείας του και θα αποτελέσει απειλή για τη Γη. Πρόσφατες προβλέψεις του Paul Wiegert του Πανεπιστημίου Western και του Ben Hyatt του Πανεπιστημίου Waterloo του Καναδά, κατέρριψαν τις ανησυχίες εξετάζοντας τις τροχιές πάνω από 1,3 εκατομμυρίων γνωστών αστεροειδών στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες γύρω από την τροχιά του Απόφις, τα τελευταία ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι δεν επίκειται σύγκρουση με τη Γη. Αν και υπάρχει η πιθανότητα εκτροπής σε περίπτωση που ένας άλλος αστεροειδής συγκρουστεί με αυτόν. Βέβαια, οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι τέτοια σενάρια είναι εξαιρετικά απίθανα.

Ανακαλύφθηκε το 2004 και αρχικά αναγνωρίστηκε ως πιθανός κίνδυνος, ο Απόφις υποβλήθηκε σε έλεγχο λόγω των κοντινών συναντήσεών του με τη Γη. Ωστόσο, οι εκλεπτυσμένες μετρήσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης του 2021 απέκλεισαν κάθε επικείμενη απειλή, προσφέροντας μια αίσθηση ανακούφισης στους αστρονόμους και τους λάτρεις του είδους.

Έτσι η NASA θα προειδοποιήσει τον κόσμο για καταστροφή της Γης από αστεροειδή

Οι ολοκληρωμένες προσομοιώσεις των Wiegert και Hyatt προσφέρουν μια συνολική επισκόπηση των πιθανών κινδύνων, δίνοντας έμφαση στην αμελητέα πιθανότητα σύγκρουσης. Αν και ο Απόφις μπορεί να διασταυρωθεί με τον αστεροειδή Ξάνθος τον Δεκέμβριο του 2026, η πιθανότητα σύγκρουσης παραμένει ελάχιστη, προσφέροντας περαιτέρω καθησυχασμό στους παρατηρητές.

Με τον Απόφις να θεωρείται πλέον μη απειλητικός, η προσοχή μετατοπίζεται στον μετριασμό των πιθανών κινδύνων που εγκυμονούν οι άγνωστοι αστεροειδείς. Ενώ οι αβεβαιότητες παραμένουν στην αχανή έκταση του διαστήματος, η τελευταία ανάλυση φέρνει μια αίσθηση ηρεμίας, διαβεβαιώνοντας ότι προς το παρόν η Γη παραμένει εκτός κινδύνου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.