Αστρονόμοι αποκάλυψαν τις βαθύτερες περιοχές του ραδιοσύμπαντος με αξιοσημείωτη ακρίβεια, αποκαλύπτοντας ένα προηγουμένως κρυμμένο φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 16 και 30 megahertz. Με επικεφαλής τον αστρονόμο Christian Groeneveld του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μια καινοτόμο τεχνική βαθμονόμησης για να καταγράψει τις πρώτες καθαρές εικόνες του ραδιοσύμπαντος σε αυτό το ασύλληπτο φάσμα συχνοτήτων.

Ο Groeneveld παρομοίασε την εμπειρία με το να βάζει κανείς για πρώτη φορά γυαλιά και να βλέπει έναν κόσμο που δεν καλύπτεται πλέον από τη θολούρα. Το κατόρθωμα αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στη ραδιοαστρονομία, καθώς αντιμετωπίζει τις τρομερές προκλήσεις που θέτει η γήινη ιονόσφαιρα, η οποία επί μακρόν εμπόδιζε τις προσπάθειες παρατήρησης του ραδιοουρανού με λεπτομέρεια.

LOFAR ραδιο ραδιοσύμπαν

Στο κατώτερο άκρο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, τα ραδιοκύματα διαθέτουν τα μεγαλύτερα μήκη κύματος, ικανά να διαπεράσουν τη γήινη ατμόσφαιρα. Ωστόσο, τα αμυδρά σήματά τους και τα μεγάλα μήκη κύματος απαιτούν μεγάλες κεραίες για την ανίχνευσή τους, καθιστώντας τα διαστημικά ραδιοτηλεσκόπια οικονομικά ανέφικτα. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος των ραδιοτηλεσκοπίων λειτουργεί στην επιφάνεια της Γης, καθιστώντας τις λεπτομερείς παρατηρήσεις κάτω από τα 30 megahertz ανέφικτες λόγω των ιονοσφαιρικών παρεμβολών.

Η τάση της ιονόσφαιρας να διασκορπίζει τα ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας έχει ως αποτέλεσμα παραμορφωμένες και μη εστιασμένες εικόνες, ένα επίμονο εμπόδιο στη ραδιοαστρονομία. Ωστόσο, οι αστρονόμοι προέβλεψαν τη δυνατότητα βελτίωσης της ανάλυσης με έργα όπως το LOFAR (Low-Frequency Array), το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, που λειτουργεί από το 2004. Ο Groeneveld και η ομάδα του επινόησαν μια στρατηγική βαθμονόμησης που μοιάζει με την προσαρμοστική οπτική, αξιοποιώντας ραδιοπηγές ως στόχους βαθμονόμησης για τον μετριασμό της ιονοσφαιρικής παραμόρφωσης.

Μια κοσμική δυσλειτουργία, εξηγεί τη περίεργη συμπεριφορά του σύμπαντος

Αν και η τεχνική παρουσιάζει ορισμένες ατέλειες, κυρίως γραμμές ακτινοβολίας γύρω από τις ραδιοπηγές λόγω της ιονοσφαιρικής επίδρασης, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα πρόοδου στην ακρίβεια. Εξετάζοντας τα σμήνη γαλαξιών και διερευνώντας τις εκπομπές των μακρινών μαύρων τρυπών, οι αστρονόμοι αναμένουν να διαλευκάνουν τα μυστήρια του πρώιμου Σύμπαντος με πρωτοφανή σαφήνεια.

Ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να επεξεργάζονται τα δεδομένα και να επεκτείνουν τις παρατηρήσεις τους, η υπόσχεση της αποκάλυψης απροσδόκητων κοσμικών φαινομένων διαφαίνεται στον ορίζοντα. Για τον Groeneveld και την ομάδα του, το ταξίδι για τη χαρτογράφηση ολόκληρου του βόρειου ουρανού του δεκαημέρου αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική αναζήτηση στα βάθη του ραδιοσύμπαντος, όπου κάθε ανακάλυψη αποκαλύπτει ένα νέο κεφάλαιο στην κοσμική μας αφήγηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.