Είναι η ίδια η επιστήμη η οποία προώθησε το άτμισμα ως μια ασφαλής εναλλακτική στο κάπνισμα. Είναι η ίδια η επιστήμη που το αναιρεί. Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι πάνω από 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ην. Βασίλειο και μόνο χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικές με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία, ειδικά για τις νεότερες γενιές, για τις οποίες οι αρωματικοί ατμοί είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί.

άτμισμα κίνδυνοι

Ο Donal O’Shea καθηγητής του  RCSI University of Medicine and Health Sciences ξεκίνησε ένα ερευνητικό project με τη χρήση AI για να προβλέψεις τις χημικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα όταν χρησιμοποιούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Αν και χρειάστηκαν πάνω από 30 χρόνια έρευνας για να υπάρξουν οι αποδείξεις ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, η AI επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα για όλους τους ατμούς. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν:

Η μελέτη μας αποκάλυψε κάτι που, μέχρι τώρα, είχε λάβει περιορισμένη προσοχή: τις δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που παράγονται όταν τα ηλεκτρονικά υγρά στις συσκευές ατμίσματος θερμαίνονται για εισπνοή.

Χρησιμοποιήσαμε ένα μοντέλο νευρωνικού δικτύου τεχνητής νοημοσύνης, μια μέθοδο δηλαδή που διδάσκει στους υπολογιστές να επεξεργάζονται δεδομένα με τρόπο παρόμοιο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να προσομοιώσουμε τις επιπτώσεις της θέρμανσης των χημικών ουσιών γεύσης του υγρού που συναντάμε στα ατμίσματα νικοτίνης.

Αλλαγή παρόχου μέσω Gov.gr Wallet

Στη συνέχεια, εξετάζοντας και τις 180 γνωστές χημικές ουσίες γεύσης του υγρού, προέβλεψε τις νέες ενώσεις που σχηματίζονται όταν οι ουσίες αυτές θερμαίνονται σε μια συσκευή ατμίσματος αμέσως πριν από την εισπνοή.

Το μοντέλο αποκάλυψε το σχηματισμό πολλών επικίνδυνων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων 127 που ταξινομήθηκαν ως «ιδιαιτέρως τοξικές», 153 ως «επικίνδυνες για την υγεία» και 225 ως «ερεθιστικές», ενώ ορισμένες ταξινομήθηκαν σε περισσότερες από μία από αυτές τις κατηγορίες. Μεταξύ αυτών, τα volatile carbonyls (VCs), χημικές ουσίες γνωστές για τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία, προβλέφθηκε ότι σχηματίζονται στα προϊόντα με γεύση φρούτων και καραμέλας που είναι πιο δημοφιλή στους νεότερους ατμιστές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.