Όταν ο Chicxulub, ένας κολοσσιαίος αστεροειδής με διάμετρο έξι μιλίων, συγκρούστηκε με τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, προκάλεσε ένα κατακλυσμιαίο γεγονός που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους σε μια στιγμή.

Σήμερα, αν ένας αστεροειδής παρόμοιου μεγέθους χτυπούσε τη Γη, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η σύγκρουση θα δημιουργούσε ένα ωστικό κύμα με δύναμη δύο εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από μια βόμβα υδρογόνου, καταστρέφοντας δάση και προκαλώντας τεράστια τσουνάμι.

Οι πόλεις θα κατέρρεαν από τον σεισμικό παλμό που ισοδυναμεί με σεισμό μεγέθους 10. Επιπλέον, το επακόλουθο σύννεφο σκόνης και τέφρας θα έκρυβε τον ήλιο, οδηγώντας σε μια παρατεταμένη περίοδο παγετού.

NASA: Ο πιο επικίνδυνος αστεροειδής μέχρι σήμερα, πλησιάζει! Ημερομηνία πιθανής πρόσκρουσης

Ευτυχώς, σε αντίθεση με τους δεινόσαυρους, διαθέτουμε σήμερα την τεχνολογία για να ανιχνεύσουμε και ενδεχομένως να αποτρέψουμε τέτοια αποκαλυπτικά σενάρια.

Το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA, σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών (IAWN), είναι αφιερωμένο στον εντοπισμό και την παρακολούθηση δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών.

Σε περίπτωση που ένας αστεροειδής αποτελεί σημαντική απειλή για τη Γη, το παγκόσμιο δίκτυο αστρονόμων του IAWN θα συνεργαστεί για να επαληθεύσει την τροχιά του και να αξιολογήσει τον κίνδυνο.

Στη συνέχεια, η NASA θα εξέδιδε προειδοποιήσεις στις αρμόδιες αρχές, όπως ο Λευκός Οίκος ή το Γραφείο Διαστημικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, ανάλογα με την κλίμακα της απειλής.

Αν και οι περισσότεροι αστεροειδείς ανιχνεύονται αρκετά νωρίτερα, η NASA διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης για άμεσες απειλές. Σε αυτά περιλαμβάνονται τεχνικές εκτροπής, όπως ο εμβολισμός διαστημοπλοίων σε αστεροειδείς.

Μία άλλη τεχνική εκτροπής είναι η χρήση ελκυστήρων βαρύτητας για την αλλαγή της τροχιάς του αστεροειδή. Ωστόσο, αν όλα τα άλλα αποτύχουν και η σύγκρουση είναι επικείμενη, η καταστροφή μπορεί να είναι η μόνη επιλογή για τον μετριασμό της ζημίας.

Τελικά, ο στόχος του IAWN είναι να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τις πιθανές απειλές πολύ πριν αυτές γίνουν άμεσος κίνδυνος, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ας μην γίνει καλύτερα ποτέ. Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί με μικρότερου μεγέθους ουράνια σώματα.
    Από τα ελάχιστα που έχω διαβάσει. Όταν είναι πάνω από 2 χιλιόμετρα και ερχόμενος με μια υψηλή ταχύτητα (velocity) είναι μη αναστρέψιμος… Οπότε καλύτερα να μην μας ενημερώσουν ποτέ
    Μάλλον το Χόλυγουντ δεν θα μας σώσει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.