Το Android είναι ένα θαυμάσιο οικοσύστημα στο οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές που ανταγωνίζονται τη λειτουργικότητα των εφαρμογών stock, οι οποίες είναι προεγκατεστημένες στις συσκευές από τους ίδιους τους κατασκευαστές. Παρόλο που δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τη stock εφαρμογή κάμερας, μπορείτε να αποσπάσετε αυτή την επιπλέον λεπτομέρεια και τον έλεγχο μεταβαίνοντας σε μία από τις αγαπημένες μας third-party εφαρμογές. Μια ματιά στον κώδικα του Android 15 αποκαλύπτει αλλαγές στο API που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτές τις εφαρμογές να σταθεροποιήσουν βίντεο σχεδόν εξίσου καλά με τη stock εφαρμογή κάμερας.

Αν και η οπτική σταθεροποίηση εικόνας υλοποιείται σε επίπεδο υλικού, η σταθεροποίηση βίντεο βασίζεται επίσης σε πολύπλοκους αλγορίθμους. Η προεγκατεστημένη εφαρμογή κάμερας χειρίζεται συνήθως την παρακολούθηση της εστίασης του θέματος και τη σταθεροποίηση πολύ καλύτερα από μια third-party εφαρμογή, επειδή η τελευταία βασίζεται στον κατασκευαστή της συσκευής που υποστηρίζει ορισμένες επεκτάσεις κάμερας στις οποίες οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω των APIs Camera2 Extensions για την υποστήριξη λειτουργιών.

Ο ειδικός σε θέμα Android Mishaal Rahman εξηγεί ότι από το Android 14, υπάρχουν πέντε επεκτάσεις που υποστηρίζονται από το Camera2 Extensions API, οι οποίες ονομάζονται Auto, Bokeh, Face retouch, HDR και Night. Ενώ η ευθύνη για την υλοποίηση αυτών των επεκτάσεων εναπόκειται στον OEM της συσκευής, όπως η Samsung ή η OnePlus, οδηγώντας σε δραστικές διαφορές στη διαθεσιμότητα των επεκτάσεων στις συσκευές, όλες εστιάζουν σε ακίνητες εικόνες και δεν επηρεάζουν την επεξεργασία βίντεο.

Ωστόσο, ο Rahman εντόπισε ένα νέο API επέκτασης της Camera2 που ονομάζεται Eyes Free videography. Αν το όνομα δεν ήταν αρκετά προφανές, αυτή η επέκταση είναι κωδικοποιημένη για να “κλειδώνει και να σταθεροποιεί μια δεδομένη περιοχή ή ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος”. Θεωρητικά, θα πρέπει να βοηθήσει τις εφαρμογές που βασίζονται στο API της Camera2 να προσφέρουν καλύτερη σταθεροποίηση βίντεο. Όπως και οι άλλες πέντε επεκτάσεις που είναι ήδη διαθέσιμες, αυτή η προσθήκη στο Android 15 θα κάνει επίσης το βίντεο από third-party εφαρμογές περίπου τόσο σταθερό όσο και τα κλιπ από τη stock εφαρμογή κάμερας, ωφελώντας άμεσα τα κλιπ που έχουν γυριστεί στο Snapchat, το Instagram, και τα λοιπά.

Από τη μία πλευρά, εξακολουθεί να εξαρτάται από τον κατασκευαστή της συσκευής να προσφέρει υποστήριξη για τη νέα επέκταση EyesFree, αλλά από την άλλη, ο Rahman εντόπισε επίσης μια νέα επιλογή ρύθμισης στην ενότητα για την ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων, η οποία αγορά την βελτίωση της ασφάλειας και ονομάζεται “Allow camera software extensions”. Θα πρέπει αυτή η επιλογή να ενεργοποιήσει αμέσως την επέκταση Eyes Free, μαζί με την υλοποίηση σε επίπεδο λογισμικού των άλλων επεκτάσεων επεξεργασίας εικόνας, ώστε οι εφαρμογές τρίτων που έχουν σχεδιαστεί για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων να μπορούν να επωφεληθούν ακόμη και αν ο κατασκευαστής της συσκευής κάνει περικοπές και δεν υποστηρίζει τις επεκτάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.