Σε άρθρο των Δημήτριου Αναστασίου, επισκέπτη καθηγητή Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστου Καλλανδράνη, επίκουρου καθηγητή Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αντώνη Μπαλλή, επίκουρου καθηγητή Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Aston Business School γίνεται εκτενής αναφορά στο τι είναι το ψηφιακό ευρώ, πως επηρεάζει τις συναλλαγές και ποια νέα δεδομένα θα φέρει στο τραπεζικό σύστημα.

Το ψηφιακό ευρώ ή αλλιώς Digital Euro, αντιπροσωπεύει μια ψηφιακή μορφή του φυσικού νομίσματος που χρησιμοποιείται από όλους, σχεδιασμένη να αποτελεί μια συμπληρωματική μορφή πληρωμής και όχι να λειτουργήσει ως αντικατάσταση. Εν ολίγοις είναι μια τρίτη μορφή χρήματος που συνυπάρχει με τα μετρητά και τις ηλεκτρονικές καταθέσεις, Ειναι ανταλλάξιμη 1:1 με τα μετρητά και τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

Αλλαγή παρόχου μέσω Gov.gr Wallet

Το ψηφιακό ευρώ θα βασίζεται στο Blockchain και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν τα ψηφιακά πορτοφόλια τους μεε ψηφιακά ευρώ μέσω μεταφοράς από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και, αν επιθυμούν, να το χρησιμοποιούν για ηλεκτρονικές συναλλαγές, πληρωμές και αγορές. Με μια σημαντική λεπτομέρεια ότι θα μπορεί κανείς να φορτίζει το πορτοφόλι του, ακόμη και χωρίς internet, ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Το Digital Euro έχει ως στόχο να συμπληρώνει μετρητά και καταθέσεις, να υποστηρίξει την καινοτομία και την ψηφιοποίηση της οικονομίας της ΕΕ, να προλαμβάνει τους κινδύνους από μη ρυθμιζόμενες λύσεις πληρωμών, και να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, προσφέροντας ένα πιο ανθεκτικό και ποικίλο τοπίο πληρωμών.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι καθηγητές θα έχει κάποιες επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα οι τράπεζες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για αυτό, καθώς ενδέχεται να μειωθεί η καταθετική τους βάση, ενώ χρειάζονται και επενδύσεις σε τεχνολογία για να υπσοτηριχθεί το σύστημα. Τέλος ένας άλλος φόβος είναι για τα έσοδα από προμήθειες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις αυξήσουν. Για παράδειγμα, οι υψηλές προμήθειες για τη μεταφορά κεφαλαίων από μια τράπεζα σε άλλη μπορεί να χάσουν τη σημασία τους, εάν οι καταναλωτές μπορούν να μεταφέρουν έως 3.000 ή 4.000 ψηφιακά ευρώ χωρίς επιβάρυνση από τον έναν λογαριασμό στον άλλον ή να πληρώσουν τέλη, λογαριασμούς και οφειλές με μηδενικές προμήθειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.