Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τρύπες στην επιφάνεια του Άρη, μάλιστα υπάρχουν αρκετές από αυτές. Αυτό δεν αποτελεί είδηση. Όμως μια νέα φωτογραφία που τραβήχτηκε από την κάμερα HiRISE το 2022, επανεμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αναζωπυρώνοντας την συζήτηση γύρω από τα χαρακτηριστικά της.

Η συζήτηση γύρω από αυτές τις τρύπες είναι πάντα καλοδεχούμενη, καθώς παραμένουν άγνωστες και μυστηριώδεις ακόμα και σήμερα, ενώ ίσως έχουν πολλά μυστικά να κρύψουν. Είναι γεμάτες υποσχέσεις για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Αυτές οι τρύπες βρίσκονται στην πλευρά των αρχαίων ηφαιστείων, στην περιοχή Θέτις, του Άρη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή του πλανήτη και φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του ηλιακού μας συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως η Άρης δεν είναι ηφαιστειακά ενεργός. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης αυτών των ηφαιστείων. Όμως, είναι σχεδόν σίγουρο πως υπάρχουν υπολειμματικοί υπόγειοι σωλήνες λάβας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτές οι τρύπες είναι σημεία του εδάφους πάνω από αυτούς του σωλήνες λάβας, που κατέρρευσαν, δημιουργώντας μια ανοιχτή τρύπα την επιφάνεια. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Brandon Johnson, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο Purdue, που μελετά τους κρατήρες πρόσκρουσης σε όλο το ηλιακό μας σύστημα.

τρύπες Άρη
Αυτή η τρύπα στον Άρη βρίσκεται στην πλευρά του αρχαίου ηφαιστείου Arsia Mons. (NASA, JPL, U. Arizona)

Τα τεράστια τούνελ λάβας, θα μπορούσαν να είναι πολύ καλό μέρος για εξερεύνηση από τους αστροναύτες, κατά την παραμονή τους στον Άρη.

«Υπάρχουν περισσότερες από μία από αυτές τις τρύπες στον Άρη που έχουμε δει», είπε ο Τζόνσον. “Αλλά είναι πραγματικά ενδιαφέροντα γιατί είναι μέρη όπου οι αστροναύτες θα μπορούσαν να πάνε και να είναι ασφαλείς από την ακτινοβολία .”

Στην παρούσα φάση δεν είναι σαφές πόσο βαθιά φτάνουν αυτές οι τρύπες και που οδηγούν. Μπορούμε όμως να κάνουμε εικασίες, βασιζόμενοι στα δεδομένα που έχουμε για αντίστοιχες τρύπες σε άλλους πλανήτες, αλλά και στην Γη.

τρύπες Άρη
Αυτή η εικόνα του 2022 που τραβήχτηκε από την κάμερα HiRISE στο Mars Reconnaissance Orbiter της NASA έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από αυτές τις μυστηριώδεις τρύπες στον Άρη. (NASA/JPL-Caltech/UArizona)

«Έτσι, αυτοί οι λάκκοι που βλέπουμε θα μπορούσαν να οδηγούν σε μεγαλύτερες σπηλιές ή θα μπορούσαν απλώς να είναι απομονωμένοι λάκκοι».

Ο Beyer πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι έχουν μέχρι να τα εξερευνήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια».

Όμως, αυτές οι υπόγειες σπηλιές, ίσως έχουν κάτι παραπάνω αν δώσουν και για αυτό χρειάζεται παραπάνω εξερεύνηση.

Αυτές οι τρύπες ίσως είναι το καλύτερο μέρος για την αναζήτηση στοιχείων ζωής στον Άρη, αφού προσφέρουν ένα ασφαλές και ζεστό καταφύγιο, σε αντίθεση με την επιφάνεια. Αν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 17 βαθμούς Κελσίου, τότε είναι αρκετά καλές για να αναδυθεί ζωή. Όμως, προς το παρόν, τα μόνα δεδομένα που έχουμε για αυτές είναι πως απλά υπάρχουν και μπορούμε να τις δούμε από τις κάμερες των σκαφών που είναι σε τροχιά γύρω από Άρη.

τρύπες Άρη
Αυτά τα κοιλώματα στον Άρη μπορεί να έχουν διάμετρο περίπου 3 μέτρα, σύμφωνα με το Space.com, αλλά ο καθένας μπορεί να μαντέψει πόσο βαθιά φτάνουν ή πού οδηγούν. (NASA, JPL, U. Arizona)

Όταν εκτοξεύτηκε στο διαστημόπλοιο Mars Reconnaissance Orbiter της NASA το 2005, η κάμερα HiRISE ήταν το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που έφυγε ποτέ από την τροχιά της Γης και έκτοτε άλλαξε την κατανόησή μας για τον κόκκινο πλανήτη, τραβώντας πάνω από 80.000 εικόνες. Αλλά εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

“Δυστυχώς, υπάρχει ένα όριο στη “γωνία” που μπορούμε να πάρουμε από την τροχιά για να κοιτάξουμε “μέσα” αυτά τα κοιλώματα. Έτσι μερικές φορές μπορούμε να δούμε “τοίχους” και μερικές φορές όχι”, είπε ο Beyer.

Mars Reconnaissance Orbiter
Το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA διαθέτει την ισχυρή κάμερα HiRISE που έχει μεταμορφώσει την κατανόησή μας για τον Άρη τραβώντας δεκάδες χιλιάδες εικόνες της επιφάνειας του πλανήτη με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια. ( NASA/JPL/Δημόσιος Τομέας/Wikimedia Commons )

Ο καλύτερος τρόπος για την εξερεύνηση αυτών των τρυπών, είναι ίσως το να στείλουμε εκεί το rover που έχουμε στην επιφάνεια του πλανήτη, αν φυσικά μπορεί να μπει μέσα σε αυτές τις τρύπες με ασφάλεια. Έτσι, θα μπορούμε να δούμε τι βρίσκεται μέσα στις τρύπες.

Βάφουν τα καρκινικά κύτταρα με φωσφορίζουσα μπογιά για αποτελεσματική αφαίρεση του όγκου

Βέβαια, μόνο η πιθανότητα ύπαρξης ζωής, δε σημαίνει πως θα βρούμε μικρά πράσινα ανθρωπάκια μέσα στις τρύπες. Όμως, είναι ένα καλό μέρος για να κοιτάξουμε για μορφές ζωής, έστω και σε μορφή μικροβίων.

Εν τω μεταξύ, για να κατανοήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτές τις μυστηριώδεις τρύπες, “Το HiRISE και άλλα διαστημόπλοια σε τροχιά στον Άρη θα συνεχίσουν σίγουρα να τραβούν εικόνες ηφαιστειακών περιοχών από την τροχιά για να προσπαθήσουν να τις χαρακτηρίσουν καλύτερα”, είπε ο Beyer.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.