Οι επιστήμονες δεν ενδιαφέρονται μόνο για τους βράχους του Άρη, αλλά αντίθετα θέλουν και τον αέρα του. Από τότε που το Perseverance προσγειώθηκε στον Άρη το 2021, έχει συλλέξει περισσότερα από 24 δείγματα σκόνης και βράχων του Άρη γνωστοί ως ρεγόλιθοι.

Αυτοί πιστεύεται ότι κρύβουν τα μυστικά για το αρχαίο παρελθόν του Άρη και αν υπήρξε ποτέ ζωή σε αυτόν, αλλά ο αέρας που είναι σφραγισμένος μέσα σε αυτά τα δείγματα είναι εξίσου σημαντικός, με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι θα δώσει στοιχεία για την ατμόσφαιρα του Άρη και πως η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει στη πάροδο του χρόνου, αλλά και πληροφορίες για το κλίμα του.

ΔΕΗ: Προς υλοποίηση η Fibergrid (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι): Δείτε χάρτη διαθεσιμότητας – Οι περιοχές

Τα δείγματα βρίσκονται μέσα σε σωλήνες τιτανίου, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσο τους ρεγόλιθους όσο και τον αέρα, παρέχοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της ατμόσφαιρας του πλανήτη και της επιφάνειάς του.

Τα δείγματα που συλλέγονται θα επιστρέψουν στη γη στα πλαίσια του προγράμματος Mars Sample Return, αλλά θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να ανοιχθούν στο εργαστήριο δεδομένης της πολυπλοκότητας της αποστολής επιστροφής και του κόστους που αυτή συνεπάγεται.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.