Οι διαρροές ηλίου και τα προβλήματα στους προωθητήρες της κάψουλας Starliner της Boeing έχουν οδηγήσει τη NASA σε διαρκείς αναβολές της επιστροφής της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Την Παρασκευή, η NASA ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής. Αντί αυτού, συνεχίζουν να δοκιμάζουν την κάψουλα, προσπαθώντας να κατανοήσουν τα προβλήματα και να βρουν λύσεις. Η κατάσταση στον ISS δεν είναι πιεστική, καθώς υπάρχουν άφθονα εφόδια, οπότε δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για την επιστροφή των δύο αστροναυτών στη Γη.

Η απόφαση της NASA να ακυρώσει την προγραμματισμένη αποχώρηση της Τετάρτης, 26 Ιουνίου, οφείλεται σε συγκρουόμενα χρονοδιαγράμματα με μια σειρά προγραμματισμένων διαστημικών περιπάτων στον ISS, που ήταν προγραμματισμένοι για τη Δευτέρα, 24 Ιουνίου, και την Τρίτη, 2 Ιουλίου. Η αναβολή δίνει επίσης χρόνο στις ομάδες αποστολής να εξετάσουν δεδομένα για την προώθηση και τα συστήματα της κάψουλας.

αστροναύτες Boeing Starliner

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και δύο πρόσφατες ακυρωμένες εκτοξεύσεις, το Starliner εκτοξεύτηκε τελικά στις 5 Ιουνίου 2024, με τους αστροναύτες της NASA Butch Wilmore και Suni Williams. Αν και δύο από τους προωθητήρες της κάψουλας απέτυχαν κατά την πτήση, το σκάφος κατάφερε να φτάσει στον ISS και να παραδώσει 227 κιλά φορτίου. Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν πέντε μικρές διαρροές στο μοντέλο, και το πλήρωμα μαζί με τις ομάδες στη Γη εργάζονται πάνω στους ελέγχους ασφαλείας.

Ο Steve Stich, διευθυντής του Προγράμματος Εμπορικών Πληρωμάτων της NASA, δήλωσε: “Παίρνουμε τον χρόνο μας και ακολουθούμε την τυπική διαδικασία της ομάδας διαχείρισης αποστολής. Αφήνουμε τα δεδομένα να καθοδηγούν τις αποφάσεις μας σχετικά με τη διαχείριση των μικρών διαρροών ηλίου και την απόδοση των προωθητήρων που παρατηρήσαμε κατά την προσέγγιση και το δέσιμο.”

Η πρώτη επανδρωμένη πτήση του Boeing Starliner είχε ως στόχο να επιβεβαιώσει το διαστημόπλοιο ως μέρος του Προγράμματος Εμπορικών Πληρωμάτων της NASA, με την ελπίδα να συνεργαστεί με το Crew Dragon της SpaceX για τακτικές παραδόσεις φορτίου και πληρωμάτων στον ISS. Αυτή η αποστολή είναι η δεύτερη φορά που το Starliner ταξιδεύει στον ISS και η τρίτη δοκιμαστική πτήση συνολικά.

Τέλος του Artemis της NASA και νέα αρχή προτείνει πρώην διοικητής της NASA

Κατά την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση (OFT-1) τον Δεκέμβριο του 2019, το Boeing Starliner εκτοξεύτηκε επιτυχώς, αλλά απέτυχε να φτάσει στον ISS. Μετά την εφαρμογή 61 διορθωτικών ενεργειών που προτάθηκαν από τη NASA, έγινε άλλη μία προσπάθεια (OFT-2) στις 22 Μαΐου 2022. Αυτή η πτήση κατάφερε να δέσει στον ISS, παραμένοντας εκεί για τέσσερις ημέρες πριν αποδεσμευτεί και προσγειωθεί στην περιοχή του White Sands Missile Range στο Νέο Μεξικό.

Οι Wilmore και Williams εργάζονται τώρα με το πλήρωμα της Αποστολής 71, υποστηρίζοντας τις λειτουργίες του σταθμού και ολοκληρώνοντας πρόσθετους στόχους εν πτήση για την πιστοποίηση του Starliner από τη NASA. Ο Stich ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα, το Boeing Starliner λειτουργεί καλά σε τροχιά ενώ είναι δεμένο στον διαστημικό σταθμό. “Χρησιμοποιούμε στρατηγικά τον επιπλέον χρόνο για να καθαρίσουμε το μονοπάτι για κάποιες κρίσιμες δραστηριότητες του σταθμού ενώ ολοκληρώνουμε την ετοιμότητα για την επιστροφή του Butch και της Suni στο Starliner.”

Οι διαχειριστές της αποστολής θα αξιολογήσουν τις μελλοντικές ευκαιρίες επιστροφής για το Starliner και η NASA θα φιλοξενήσει μια τηλεδιάσκεψη με τα ηγετικά στελέχη της αποστολής μετά από μια ανασκόπηση ετοιμότητας. Η NASA πρόσθεσε ότι το Starliner είναι έτοιμο για επιστροφή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον διαστημικό σταθμό που θα απαιτούσε από το πλήρωμα να φύγει από την τροχιά και να επιστρέψει στη Γη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.