Η χειρουργική επέμβαση είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές για τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και η επέμβαση, τόσο καλύτερα είναι τα ποσοστά επιτυχίας, εφόσον είναι δυνατή αυτή η προσέγγιση. Ωστόσο, ακόμη και τότε, οι χειρουργοί δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τα καρκινικά κύτταρα από τον υγιή ιστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα αφαιρέσουν επιπλέον ιστό κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αρχικής ανάπτυξης του όγκου.

Στόχος είναι η αφαίρεση του καρκίνου στο σύνολό του μέσω χειρουργικής επέμβασης, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτούν οι ασθενείς είναι να κάνουν τακτικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει εξαφανιστεί μετά την επέμβαση. Επιπλέον, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες που αποσκοπούν στη θανάτωση των εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων με την ελπίδα να θεραπευτεί ο ασθενής. Οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο ενδέχεται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια, εάν μια νέα εξέλιξη αποδειχθεί αποτελεσματική και αναπαραχθεί ευρέως.

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο μέσω χειρουργικής επέμβασης. Χρησιμοποίησαν φθορίζουσα χρωστική για να βάψουν τα καρκινικά κύτταρα ώστε να είναι ορατά με γυμνό μάτι. Οι χειρουργοί θα μπορούσαν στη συνέχεια να αφαιρούν τους κατεστραμμένους ιστούς κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων με μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, μειώνοντας παράλληλα τις περιττές επιπλοκές.

Βρέθηκε το πρώτο φάρμακο για τον καρκίνο με 100% αποτελεσματικότητα

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάστηκαν με την καλιφορνέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας ImaginAb σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 23 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Οι ασθενείς εγγράφηκαν στη μελέτη μεταξύ 2018 και 2020. Οι γιατροί χρησιμοποίησαν μια φωσφορίζουσα χρωστική για να βάψουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα πριν οι άνδρες μπουν στο χειρουργείο.

Οι ασθενείς διαγνώστηκαν με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Οι γιατροί χρησιμοποίησαν μια ουσία που ονομάζεται IR800-IAB2M, ή αλλιώς τη χρωστική που προσκολλάται στα καρκινικά κύτταρα, και στη συνέχεια ενημέρωσαν τους χειρουργούς για το πού θα χειρουργηθούν οι ασθενείς.

Αυτή η έρευνα έδειξε ότι η χρήση ειδικών χρωστικών ουσιών για τη «βαφή» των καρκινικών κυττάρων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της χειρουργικής επέμβασης για τους ασθενείς. Αν και η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί θεραπεία για τον καρκίνο, έχει τη δυνατότητα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη θεραπεία του καρκίνου, βοηθώντας τους χειρουργούς να απομακρύνουν όλη την ανάπτυξη όγκων από τις προσβεβλημένες περιοχές.

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί σε αυτή τη μελέτη. Επικεντρώθηκε μόνο σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη των οποίων οι όγκοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, επομένως η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για αυτή τη θεραπευτική επιλογή – όπως άλλωστε σε οποιαδήποτε ασθενείς. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται στενά για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος δεν θα επιστρέψει μετά τη χειρουργική επέμβαση – κάτι που ισχύει και σήμερα, ωστόσο, η πιο αποτελεσματική αρχική αφαίρεση των όγκων προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα και μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης ή ανάπτυξης όγκων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χρωστική ήταν αποτελεσματική στη δέσμευση των καρκινικών κυττάρων εκτός λεμφαδένων στο 100%, αλλά μόνο στο 64% εντός των λεμφαδένων. Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις όπου οι φωτεινές περιοχές δεν περιείχαν καρκινικό ιστό, οδηγώντας σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αν και η έρευνα αυτή στόχευε ειδικά τους όγκους του προστάτη, παρόμοιες τεχνικές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και για άλλους τύπους καρκίνου με τη δημιουργία διαφορετικών ουσιών που να δεσμεύονται μόνο σε συγκεκριμένους δείκτες αυτών των καρκίνων. Το γεγονός ότι η χρωστική δεν προκάλεσε παρενέργειες είναι ένα ακόμη θετικό εύρημα από τη μελέτη αυτή που διεξήγαγε η ομάδα της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.