Το κινέζικο σκάφος Chang’e 6 επέστρεψε σήμερα Τρίτη 25/6 στην Γη και συγκεκριμένα, προσγειώθηκε στην κινεζική περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας. Με αυτό τον τρόπο, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που έφερε δείγματα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης.

Η κάψουλα επανεισόδου προσγειώθηκε στις 2:07 μ.μ. ώρα Πεκίνου (9:07 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV. Στο φορτίο του είχε σεληνιακό έδαφος, που κατάφερε να συγκεντρώσει από τον Νότιο Πόλο της Σελήνης, στην Λεκάνη Άιτκεν. Πρόκειται για έναν κρατήρα που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση με αστεροειδή, στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

Την επιτυχία της αποστολής Chang’e 6 ανακοίνωσε ο Ζανγκ Κετζιάν, επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας. Δηλώσεις έκανε και ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπινγκ, που είπε πως η ολοκλήρωση της αποστολής συνιστά ένα επίτευγμα ορόσημο, στις επιδιώξεις τις κίνας να γίνει μια διαστημική και επιστημονική δύναμη.

Το Chang’e 6 εκτοξεύθηκε στις 3 Μαΐου, από την επαρχεία Hainan της Νότιας Κίνας. Κατευθύνθηκε προς την μακρινή πλευρά του φεγγαριού, που δεν είναι ορατή ποτέ από την Γη, καθώς η Σελήνη είναι παλιρροιακά κλειδωμένη με τον πλανήτη μας.

Το lander πέρασε δύο ημέρες συλλέγοντας δείγματα από το έδαφος της Σελήνης, σε έναν από τους παλιότερους κρατήρες πλάτους 2.500 χιλιομέτρων. Έκανε χρήση του μηχανικού βραχίονα και του τρυπανιού, που διαθέτει. Τα δείγματα μεταφέρθηκαν σε κάψουλα, που απογειώθηκε από την επιφάνεια του φεγγαριού, ώστε να συναντήσει το σκάφος που ήταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Όταν τα δείγματα μεταφέρθηκαν στο σκάφος, πήραν το δρόμο της επιστροφής, για τη Γη.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της Κίνας», δήλωσε ο Martin Barstow, καθηγητής αστροφυσικής και διαστημικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Leicester. «Η ανάκτηση οποιωνδήποτε δειγμάτων από το φεγγάρι είναι δύσκολη, αλλά η ανάκτηση από τη μακρινή πλευρά, όπου οι επικοινωνίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, είναι ένα βήμα που δεν έγινε από κανένα άλλο φορέα. Ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα».

Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν πάρει δείγματα από την ορατή πλευρά του φεγγαριού στο παρελθόν, όμως η Κίνα είναι η πρώτη που φέρνει δείγματα από την “σκοτεινή” πλευρά.

Η Κίνα συνεργάστηκε προηγουμένως με διεθνείς επιστήμονες για τη μελέτη δειγμάτων που έφερε πίσω από την κοντινή πλευρά του φεγγαριού, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα παραχωρηθεί παρόμοια πρόσβαση στο νέο υλικό από την μακρινή πλευρά.

Τα τελευταία δείγματα από τη μακρινή πλευρά της Σελήνης θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε μακροχρόνια μυστήρια στην πρώιμη ιστορία της Σελήνης και της Γης. Ο Ian Crawford, καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είπε ότι η χρονολόγηση του SPA ήταν ένας «βασικός στόχος» της σεληνιακής επιστήμης, επειδή θα καθόριζε το χρονοδιάγραμμα για τον σεληνιακό κρατήρα.

Η κατανόηση του ρυθμού με τον οποίο οι μεγάλοι αστεροειδείς έπληξαν το φεγγάρι στην πρώιμη ιστορία του θα έριχνε φως στην ιστορία πρόσκρουσης της Γης, πρόσθεσε, καθώς ο πλανήτης μας θα χτυπηθεί από τα ίδια είδη αστεροειδών την ίδια στιγμή. «Ο περιορισμός αυτού είναι σημαντικός για την κατανόηση του καθεστώτος επιπτώσεων κάτω από το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ζωή στη Γη», είπε.

Ο τεράστιος κρατήρας, από τον οποίο πήρε δείγματα η Κίνα, είναι αρκετά σημαντικός, ώστε να μας δώσει πληροφορίες για τον σεληνιακό μανδύα. Οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της ιστορίας και ίσως της προέλευσης του φεγγαριού.

μακρινή πλευρά της Σελήνης

«Είναι πιθανό το SPA (South Pole Aitken) να έχει ανασκάψει αρκετά βαθιά ώστε να αποκαλύψει τον σεληνιακό μανδύα και πιθανόν να βρεθούν θραύσματα στα δείγματα του Chang’e-6», είπε ο Crawford. «Είναι μακρινό, αλλά αξίζει να το ψάξουμε».

 Ο Δρ. Simeon Barber, ανώτερος ερευνητής στο Open University, δήλωσε: «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή ανακάλυψης και η επιστροφή δειγμάτων από τη μακρινή πλευρά είναι ένα επίτευγμα ορόσημο που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη γεωλογική ιστορία σε αυτήν την περιοχή. και γιατί διαφέρει τόσο σημαντικά από την πιο οικεία κοντινή πλευρά».

Είναι επίσημο! Φέρουν αέρα από τον Άρη στη Γη

«Εξειδικευμένα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν αφιερώσει πέντε δεκαετίες τελειοποιώντας τις αναλυτικές τεχνικές για να αποκαλύψουν τα μυστικά της Σελήνης από τα δείγματα της κοντινής πλευράς που επιστράφηκαν από τις αποστολές Apollo και Luna. Και τώρα βρισκόμαστε στο κατώφλι να εφαρμόσουμε όλη αυτή την τεχνογνωσία για να μάθουμε για την αινιγματική μακρινή πλευρά του πλησιέστερου γείτονά μας στο διάστημα».

Η Κίνα έχει προγραμματίσει αρκετές αποστολές στη Σελήνη για την τρέχουσα δεκαετία. Είναι οι προάγγελοι, που θα στρώσουν τον δρόμο για μια μόνιμη, διεθνή, σεληνική βάση. Ο Κινέζικη Διαστημική Υπηρεσία θα ηγηθεί του προγράμματος, μαζί με την Roscosmos, τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, με σκοπό την προσσελήνωση ενός Κινέζου αστροναύτη στη Σελήνη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.