Η ολοήμερη διάρκεια της μπαταρίας είναι κάτι που ζητούν οι χρήστες και το έχουν ως κριτήριο κατά την αγορά ενός νέου smartphone. Σύμφωνα με το androidauthority, το mAh rating μιας μπαταρίας smartphone είναι ένα μη ουσιώδες στατιστικό όταν λαμβάνεται υπόψη μόνο του. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, είναι μια περίπλοκη διαδικασία, με πλήθος παραμέτρων hardware και software να διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο. Και στο άρθρο αυτό, εξηγούμε συνοπτικά γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τα mAh, όταν αναζητάς ένα smartphone με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας.

 

Το mAh που θα βρεις στον κατάλογο των τεχνικών χαρακτηριστικών των smartphones αποτελεί συντομογραφία του milliampere-hour. Πρόκειται για μια μονάδα ηλεκτρικής φόρτισης που αντιστοιχεί στην παροχή ενός milliamp ρεύματος συνεχόμενα για μια ώρα.  Επομένως, ένα 1mAh μπαταρίας μπορεί να παρέχει 1mA ρεύματος για μια ώρα, ενώ μια 1000 mAh μπαταρία παρέχει 1mA ρεύματος για 1.000 ώρες. Ωστόσο, μια μπαταρία των 1.000 mAh που παρέχει 2mAh ρεύματος θα κρατήσει μόλις 500 ώρες. Φυσικά, τα smartphones δεν μπορούν να αντέξουν για εκατοντάδες ή χιλιάδες ώρες επειδή καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από το 1mA από τη μπαταρία.

Στις δοκιμές του androidauthority με πλήθος συσκευών δεν διαπίστωσαν την τάση που είναι ιδιαίτερα γνωστή, λανθασμένα, ότι τα πολλά mAh εγγυόνται καλύτερη διάρκεια μπαταρίας. Αν και συσκευές με 5.000 και 6.000 mAh προσφέρουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, στη πράξη είναι το Google Pixel 3a XL που αντέχει περισσότερο.  Επιπλέον, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα, τα περισσότερα τηλέφωνα εμπίπτουν στην κατηγορία των 3 ωρών και των 30 λεπτών και των 4 ωρών κατά τη διάρκεια εξαντλητικών stress tests όπως αυτό που έτρεξε και η ομάδα. Και κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα διαφορετικά hardware specifications και software features επηρεάζουν την μπαταρία με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Όλα εξαρτώνται από το τι βρίσκεται στο εσωτερικό του smartphone σου

Η μπαταρία που βρίσκεται στο εσωτερικό της συσκευής, είναι αυτή η οποία δίνει την απαραίτητη για τη λειτουργία τους ενέργεια σε διάφορα εξαρτήματα, από τον επεξεργαστή μέχρι την οθόνη. Ωστόσο, διαφορετικά εξαρτήματα καταναλώνουν διαφορετικά την μπαταρία. Οι low και mid range επεξεργαστές για παράδειγμα, καταναλώνουν μικρότερα ποσά ενέργειας από τους flagships. Γενικώς μιλώντας, οι καλύτερες επιδόσεις απαιτούν περισσότερη ενέργεια. Και είναι και ο λόγος για τον οποίο τα affordable flagships, συχνά προσφέρουν καλύτερη διάρκεια μπαταρίας από τα premium smartphones για οποιαδήποτε χωρητικότητα.  Αλλά από την άλλη, έχουμε δει και περιπτώσεις, όπου ακόμη και hign end flagships μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα κατανάλωσης, όπως τα Snapdragon Galaxy S20 με τα Exynos Galaxy S20.

Επιπλέον, η διάρκεια της μπαταρίας επηρεάζεται και από το αν ο κατασκευαστής έχει κάνει under ή overclock τα chipsets, αν υπάρχει Soli radar σύστημα όπως στα Google Pixel 4, ένα κορυφαίο σύστημα κάμερας, η 4K οθόνη τα πιο γρήγορα refresh rates κ.α. Παράλληλα, γνώριζες ότι ένα OnePlus 8 των 4.300 mAh με 90Hz οθόνη έχει καλύτερη μπαταρία από το OnePlus 8 Pro των 4.510mAh; Και οι δυο συσκευές έχουν σχεδόν ίδια specs, κάτι που υπογραμμίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την επίδραση της οθόνης και των refresh rates στη μπαταρία. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε και ότι το software διαδραματίζει το δικό του ρόλου.

Μια άλλη πρόσφατη τάση που περιπλέκει το θέμα mAh vs διάρκεια μπαταρίας είναι το λανσάρισμα του 5G. Τα 5G modems απαιτούν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, το 4G, κάτι που σημαίνει ότι η μπαταρία σου δεν θα διαρκεί τόσο αν είσαι σε ένα 5G δίκτυο. Και το πράγμα μπλέκει ακόμη περισσότερο, όταν σκεφθείς ότι τα διαφορετικά modems και chipsets καταναλώνουν διαφορετικά επίπεδα μπαταρίας.

Με λίγα λόγια, η δημιουργία ενός smartphone που θα έχει μεγάλη διάρκεια μπαταρίας δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, όσο η επιλογή της μεγαλύτερης μπαταρίας εκ μέρους των κατασκευαστών. Οι OEMs έχουν να ζυγίσουν το κόστος, τον χώρο, το hardware και όσο πιο πολλά χαρακτηριστικά έχει, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η εύρεση της ισορροπίας.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.