Μπορεί να μην είναι το γνωστό είδος εντόμου, ωστόσο οι νέες αυτές φωτογραφίες που έρχονται από τον Κόκκινο Πλανήτη δείχνουν πληθώρα αραχνών ή spiders όπως είναι ο αγγλικός όρος στην σκονισμένη επιφάνεια του πλανήτη. Δεν πρόκειται φυσικά για ζωντανά αραχνοειδή έντομα, αλλά για μαύρα χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του πλανήτη που δημιουργήθηκαν μέσω μη βιολογικών διαδικασιών.

Η NASA έφθασε στον πιο σημαντικό βράχο της ανθρωπότητας στον Άρη

Ονομάζονται αράχνες καθώς μοιάζουν με αυτές. Σχηματίζονται ως συνέπεια των εποχιακών αλλαγών στον Άρη, των ακραίων ψυχρών περιόδων που ακολουθούνται από την εαρινή θέρμανση αυτού.

Αν και ο Άρης έχει εποχές, χάρη στην παρόμοια κλίση με τη Γη, οι εποχές αυτές είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που βιώνουμε στον πλανήτη μας. Οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους -123 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν τα πάντα παγώνουν. Όπως και το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σχηματίζει αποθέσει ξηρού πάγου.

Όταν ο χειμώνας περάσει και έλθουμε προς την άνοιξη, οι θερμοκρασίες αυξάνονται και ο ξηρός πάγος μετατρέπεται απευθείας σε αέριο. Όταν αυτό συμβαίνει στον πάγο στον πυθμένα του κοιτάσματος, η πίεση αυξάνεται μέχρι να συμβεί μια μίνι έκρηξη, με την επιφάνεια του Άρη να σκάει.

Το κέντρο του Γαλαξία διασταύρωση μαύρων τρυπών

Στον πάγο δημιουργούνται ρωγμές και σκουρόχρωμο σκονισμένο υλικό από κάτω από την επιφάνεια μεταφέρεται και ψεκάζεται μαζί με το αέριο που διαφεύγει σε τεράστιους θερμοπίδακες, δημιουργώντας σκούρες κηλίδες που μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο μέχρι και ένα χιλιόμετρο. Στις εικόνες από την κάμερα υψηλής ανάλυσης του Mars Express Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το μόνο που μπορείτε να δείτε είναι σκοτεινές κηλίδες διάσπαρτες στην άμμο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.