Από το ντεμπούτο τους, πριν από 2.5 χρόνια, τα Windows 11 έχουν υποστεί σημαντική μεταμόρφωση, παρουσιάζοντας στους χρήστες ένα εκλεπτυσμένο περιβάλλον εργασίας και βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Παρόλο που έχει σημειωθεί αξιέπαινη πρόοδος, οι επίμονες προκλήσεις συνεχίζουν να πλήττουν την εμπειρία του χρήστη, δικαιολογώντας την προσοχή και τη βελτίωση από τη Microsoft.

Ένας από τους πρωταρχικούς τομείς αμφισβήτησης έγκειται στη συμβατότητα των Windows 11 με τα tablet, μια πτυχή που έλαβε μικτές κριτικές, ιδιαίτερα κατά την κυκλοφορία. Ενώ οι επόμενες ενημερώσεις, όπως η έκδοση 22H2, εισήγαγαν χειρονομίες φιλικές προς την αφή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ευχρηστίας, η πλοήγηση σε εργασίες όπως η πρόσβαση στην προβολή εργασιών παραμένει λιγότερο διαισθητική από την επιθυμητή.

Επιπλέον, οι αλλαγές στο μενού Έναρξη, ενώ αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας αφής, έχουν εισαγάγει νέες πολυπλοκότητες. Οι πρώην προσβάσιμες λειτουργίες της λειτουργίας tablet, όπως το μενού Έναρξη πλήρους οθόνης, έχουν αντικατασταθεί από λιγότερο διαισθητικές εναλλακτικές λύσεις, περιπλέκοντας την πλοήγηση εφαρμογών για τους χρήστες οθονών αφής.

Μια σημαντική κριτική περιστρέφεται γύρω από την επιμονή των Windows 11 στην ύπαρξη λογαριασμού Microsoft κατά την εγκατάσταση, περιορίζοντας την ευελιξία του χρήστη και εγείροντας ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ενώ η κατάργηση του λογαριασμού μετά την εγκατάσταση είναι δυνατή, η υποχρεωτική απαίτηση κατά την εγκατάσταση αποτελεί περιττό εμπόδιο και παραβιάζει την αυτονομία του χρήστη.

Τα προβλήματα απόδοσης εξακολουθούν να υφίστανται, με αναφορές για βραδύτητα και μη ανταποκρινόμενη λειτουργία αναζήτησης. Ειδικότερα, η Εξερεύνηση αρχείων των Windows 11 παρουσιάζει καθυστερήσεις, υποδηλώνοντας υποκείμενες προκλήσεις βελτιστοποίησης που μειώνουν τη συνολική εμπειρία του χρήστη.

Η άκαμπτη δομή του Windows Update έχει επίσης δεχθεί κριτική, προσφέροντας περιορισμένες επιλογές για την παύση ή την παράλειψη ενημερώσεων, με αποτέλεσμα συχνά συγκρούσεις οδηγών και απροσδόκητες διακοπές. Η περίπλοκη διαδικασία αλλαγής των προεπιλεγμένων εφαρμογών επιδεινώνει περαιτέρω την απογοήτευση των χρξστών, αποκλίνοντας από τη φιλική προς το χρήστη προσέγγιση των προηγούμενων εκδόσεων.

Η επιθετική προώθηση του προγράμματος περιήγησης Edge από τη Microsoft, σε συνδυασμό με την επιβολή των “συνιστώμενων ρυθμίσεων του προγράμματος περιήγησης”, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αυτονομία του χρήστη. Τέτοιες πρακτικές, που θεωρούνται παρεμβατικές από τους χρήστες, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στην πλατφόρμα και μειώνουν τη συνολική εμπειρία.

Αν και το εξορθολογισμένο περιβάλλον εργασίας των Windows 11 προσφέρει μια συνεκτική αισθητική, έρχεται σε βάρος των επιλογών προσαρμογής, περιορίζοντας την ελευθερία του χρήστη. Οι προγραμματιστές εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών αντιμετωπίζουν επίσης περιορισμούς λόγω των υποκείμενων αλλαγών στο UI, μειώνοντας την ευελιξία της πλατφόρμας.

Συνοψίζοντας, ενώ τα Windows 11 σηματοδοτούν πρόοδο στην τελειοποίηση του UI, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις απαιτούν διορθωτικές ενέργειες. Η Microsoft πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ανατροφοδότηση των χρηστών και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τις επιδόσεις και την αυτονομία για να προσφέρει μια βέλτιστη εμπειρία και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.