Ένα από τα πιο δυνατά πειράματα της NASA έχει ήδη ξεκινήσει και δύο ελληνικά τηλεσκόπια θα συμμετέχουν σε αυτό. Η NASA έχει στείλει ένα διαστημόπλοιο στο διάστημα και θα προσπαθήσει με χρήση laser να επικοινωνήσει για πρώτη φορά με την Γη, αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας με ραδιοκύματα. Πριν λίγες ημέρες είχαμε την πρώτη μετάδοση βίντεο υψηλής ανάλυσης, με την πετυχημένη αποστολή ενός βίντεο που παρουσίαζε μια γάτα, να κυνηγάει έναν δείκτη laser, από εκατομμύρια χιλιόμετρα απόσταση. Ο νέος τρόπος μετάδοσης δεδομένων αλλάζει για πάντα την επικοινωνία με τα σκάφη που έχει στείλει η ανθρωπότητα στο διάστημα.

Στο επόμενο πείραμα μετάδοσης δεδομένων, ο συνδετικός κρίκος με την Γη για την μεταφορά δεδομένων θα είναι δύο ελληνικά τηλεσκόπια. Το ένα βρίσκεται στον Χέλμο της Πελοποννήσου και το δεύτερο στο Κρυονέρι.

Τα δύο τηλεσκόπια θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με το διαστημόπλοιο που κατευθύνεται προς τον διάσημο αστεροειδή Psyche 16 (Ψυχή 16), και αυτή τη στιγμή βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δία.

Ο αστεροειδής είναι αρκετά ξεχωριστός, καθώς έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα, με τους επιστήμονες της NASA θα θέλουν να συλλέξουν δείγματα, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τις συνθήκες που που επικρατούσαν στο διάστημα πριν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ξεκινούσε η δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Τα δύο ελληνικά τηλεσκόπια συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μετά από την επιλογή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία με το σκάφος της NASA.

NASA: Σύνταξη με αποτέφρωση δίνει στο τηλεσκόπιο NEOWISE, μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας

Ο Σπύρος Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δήλωσε: «θα κληθούμε να επιτελέσουμε μία αποστολή που είναι το καλοκαίρι του 2025 αφού τοποθετηθεί ειδικός σε εξοπλισμούς στα δύο τηλεσκόπια του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών στο Χελμό και στο Κρυονέρι κορινθίας θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με το νέο τρόπο επικοινωνίας μέσω οπτικής ακτινοβολίας θα στείλουμε ένα laser από το Κρυονέρι προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο σε μία απόσταση 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και στη συνέχεια το διαστημόπλοιο αυτό θα μας ανιχνεύσει και θα μας απαντήσει και θα λάβουμε την απάντηση στο αστεροσκοπείο ο helmος όπου εκεί βρίσκεται το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”».

ελληνικά τηλεσκόπια NASA
Το Αστεροσκοπείο Χελμού –όπου εδράζεται ο «Αρίσταρχος», ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια της ηπειρωτικής Ευρώπης– συμμετέχει στην αποστολή εξερεύνησης του αστεροειδούς 16-Psyche, κάπου μεταξύ Αρη και Δία. Θα λειτουργεί ως δέκτης, ενώ πομπός θα είναι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει τα πρώτα της βήματα προς το διάστημα και έχει δείξει καλά δείγματα γραφής μέχρι στιγμής.

Ο κ. Βασιλάκος συμπληρώνει πως: «πριν από δύο χρόνια με την πήραμε και κάναμε οπτική ζεύξη με το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο των στα 37.000 χιλιόμετρα επομένως αυτό μας άνοιξε το δρόμο για να πάμε σε μεγαλύτερες προσπάθειες να κάνουμε ζεύξη σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και για αυτό και συμμετέχουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη αποστολή ψυχή. αν το καταφέρουμε που πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε γιατί εργαζόμαστε πυρετωδώς σε αυτή την κατεύθυνση τα έχουμε επιτύχει ένα ιστορικό επίτευγμα θα είμαστε πρώτοι που θα έχουμε κάνει αυτή την επικοινωνία σε τέτοιες τεράστιες αποστάσεις».

Η νέα τεχνολογία, ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω laser, είναι ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα, καθώς θα επιτρέψει την αποστολή μεγάλου όγκου δεδομένων στο διάστημα. Όμως, θα δούμε και υλοποιήσει για τον δικό μας πλανήτη καθώς προσφέρει τεράστιες ταχύτητες αλλά και ασφάλεια από τους κινδύνους υποκλοπής. Αυτό από μόνο του θα αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνίες του πλανήτη, κάτι που θα δούμε τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.