Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια εντυπωσιακή συσχέτιση μεταξύ ενός εξασθενημένου μαγνητικού πεδίου της Γης πριν από περίπου 590 εκατομμύρια χρόνια και μιας αύξησης των επιπέδων οξυγόνου, που ενδεχομένως να ευνοούσε ένα περιβάλλον που θα προωθούσε τον πολλαπλασιασμό των πρώτων μορφών ζωής.

Με επικεφαλής τον γεωεπιστήμονα Wentao Huang του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και την ομάδα του, η μελέτη ρίχνει φως στην ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ της μαγνητικής θωράκισης του πλανήτη και της εξέλιξης της ζωής κατά την Εντιακάρα Περίοδος.

Αντίθετα με τις συμβατικές πεποιθήσεις, η προσωρινή εξασθένηση του μαγνητικού πεδίου της Γης μπορεί να μην σήμανε καταστροφή για τις αναδυόμενες μορφές ζωής, αλλά αντίθετα να προκάλεσε μια αξιοσημείωτη ώθηση του οξυγόνου, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τη διαφοροποίηση της πρώιμης ζωής.

Ιστορικές μελέτες έχουν από καιρό υποδείξει ότι ένα αδύναμο μαγνητικό πεδίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, εκθέτοντάς την σε επιβλαβή κοσμική ακτινοβολία. Ωστόσο, πρωτοποριακές εργασίες του Carl Sagan ήδη από το 1965 πρότειναν ότι η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί της Γης θα μπορούσαν να παρέχουν ένα προστατευτικό μαξιλάρι, αμφισβητώντας την επικρατούσα καταστροφική άποψη.

Βασιζόμενες σε αυτή την υπόθεση, πρόσφατες μελέτες μοντελοποίησης έχουν ενισχύσει περαιτέρω την άποψη ότι η αναδυόμενη ζωή θα μπορούσε να έχει ευδοκιμήσει παρά τις διακυμάνσεις στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Ο Huang και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν μια ολοκληρωμένη έρευνα, αναλύοντας πυριγενή πετρώματα από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία που χρονολογούνται δισεκατομμύρια χρόνια πίσω.

Εξετάζοντας προσεκτικά τα μαγνητικά ορυκτά μέσα σε αυτά τα αρχαία πετρώματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία για μια σημαντική πτώση στην ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης πριν από περίπου 591 εκατομμύρια χρόνια, η οποία παρέμεινε για τουλάχιστον 26 εκατομμύρια χρόνια.

Ενδιαφέρον είναι ότι η περίοδος αυτή συνέπεσε με μια αξιοσημείωτη αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς κατά την ύστερη Εντιακάρα Περίοδο, η οποία με τη σειρά της συνέπεσε με μια αξιοσημείωτη έκρηξη της βιοποικιλότητας.

Στοιχείο της ζωής μεταφέρθηκε στη Γη από την καρδιά κομητών, μετά από συγκρούσεις

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ του εξασθενημένου μαγνητικού πεδίου, των αυξημένων επιπέδων οξυγόνου και της άνθησης της ζωής την Εντιακάρα Περίοδο.

Μοντελοποιώντας την εξέλιξη των αλληλεπιδράσεων του ηλιακού ανέμου, οι ερευνητές προτείνουν ότι το μειωμένο μαγνητικό πεδίο μπορεί να διευκόλυνε τη διαφυγή ιόντων υδρογόνου από τη γήινη ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα οξυγόνου στο περιβάλλον.

Αυτό το κύμα οξυγόνου, με τη σειρά του, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την επέκταση των πολύπλοκων μορφών ζωής, ανοίγοντας το δρόμο για εξελικτικά άλματα κατά την Εντιακάρα Περίοδο.

Αν και συνήθως επισκιάζεται από την έκρηξη της Κάμβριας περιόδου, η Εντιακάρα Περίοδος αναδεικνύεται ως ένα κομβικό στάδιο στην εξελικτική ιστορία της Γης.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα πολύπλοκα οικοσυστήματα μπορεί να είχαν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του οξυγόνου στην προώθηση της εμφάνισης μεγαλύτερων, πιο περίπλοκων μορφών ζωής.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξιχνιάζουν τα μυστήρια του αρχαίου παρελθόντος της Γης, η λεπτή αλληλεπίδραση μεταξύ των γεωλογικών φαινομένων και της βιολογικής εξέλιξης αποκαλύπτει το περίπλοκο μωσαϊκό του ταξιδιού της ζωής στον πλανήτη μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.