To TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA, ανακάλυψε έναν τρίτο μικρό πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας, στο Σιάτλ.

Ο νέος πλανήτης πήρε το όνομα HD 21749b και περιφέρεται γύρω από ένα φωτεινό αστέρι, νάνο που απέχει από την Γη μόλις 53 έτη φωτός, στον αστερισμό Reticulum. Ο πλανήτης φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη περίοδο τροχιάς, από τους πλανήτες που έχει εντοπήσει μέχρι στιγμής το TESS. O HD 21749b περιστρέφεται γύρω από το άστρο του κάθε 36 ημέρες, που είναι χαλαρά σε σύγκριση με τους δύο άλλους πλανήτες – τον Pi Mensae b, μια «υπερ-Γη» με τροχιά 6,3 ημερών και τον LHS 3844b, έναν βραχώδη κόσμο που κινείται με ταχύτητα γύρω από το αστέρι του. μόλις 11 ώρες. Και οι τρεις πλανήτες ανακαλύφθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες των παρατηρήσεων του TESS.

Η επιφάνεια του πλανήτη έχει πιθανή θερμοκρασία τους 150 βαθμούς Κελσίου, που είναι σχετικά χαμηλή, δεδομένης της μικρής απόστασης από το άστρο του, που είναι τόσο φωτεινό όσο ο ήλιος μας.

«Είναι ο πιο όμορφος μικρός πλανήτης που γνωρίζουμε γύρω από ένα τόσο κοντινό αστέρι», λέει η Diana Dragomir, μεταδιδακτορική στο Ινστιτούτο Kavli για Αστροφυσική και Διαστημική Έρευνα του MIT, που ηγήθηκε της νέας ανακάλυψης. «Γνωρίζουμε πολλά για τις ατμόσφαιρες των καυτών πλανητών, αλλά επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μικρούς πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά μακρύτερα από τα αστέρια τους και επομένως είναι πιο ψυχροί, δεν μπορέσαμε να μάθουμε πολλά για αυτούς τους μικρότερους, ψυχρότερους πλανήτες. Αλλά εδώ ήμασταν τυχεροί, και πιάσαμε αυτό, και τώρα μπορούμε να το μελετήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες».

TESS πλανήτη

Ο πλανήτης έχει περίπου τρεις φορές το μέγεθος της Γης, γεγονός που τον τοποθετεί στην κατηγορία του «υπο-Ποσειδώνα». Παραδόξως, είναι επίσης 23 φορές πιο ογκώδης από τη Γη. Αλλά είναι απίθανο ο πλανήτης να είναι βραχώδης και επομένως κατοικήσιμος. Είναι πιο πιθανό να είναι κατασκευασμένο από αέριο, ενός είδους που είναι πολύ πιο πυκνό από τις ατμόσφαιρες είτε του Ποσειδώνα είτε του Ουρανού.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο πλανήτης δεν θα ήταν τόσο αέριος όσο ο Ποσειδώνας ή ο Ουρανός, που είναι κυρίως υδρογόνο και πραγματικά φουσκωμένοι», λέει ο Dragomir. «Ο πλανήτης έχει πιθανώς μια ατμόσφαιρα που αποτελείται από βαριά μόρια, όπως το νερό».

Κάτι μας παρακολουθεί από εκεί πάνω αλλά με μεγάλη καθυστέρηση! Βλέπουν αρχαίους πολιτισμούς τώρα!

Παραδόξως, οι ερευνητές έχουν επίσης ανιχνεύσει στοιχεία για έναν δεύτερο πλανήτη, αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, στο ίδιο πλανητικό σύστημα, με μικρότερη τροχιά 7,8 ημερών. Εάν επιβεβαιωθεί ως πλανήτης, θα μπορούσε να είναι ο πρώτος πλανήτης μεγέθους Γης που ανακαλύφθηκε από την TESS.

Εκτός από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους στη συνάντηση AAS, οι ερευνητές υπέβαλαν μια εργασία στο Astrophysical Journal Letters.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.