Η ταχεία ανάπτυξη και διάθεση των εμβολίων COVID-19 αποτέλεσε θρίαμβο απέναντι σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, σώζοντας αμέτρητες ζωές και μετριάζοντας τη σοβαρότητα της πανδημίας. Ωστόσο, καθώς ο κόσμος παλεύει με τα επακόλουθα του COVID-19, η επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση της άμυνας έναντι μελλοντικών ιικών απειλών είναι μεγάλη.

Πέρα από τον SARS-CoV-2, τον ένοχο του COVID-19, άλλοι κορονοϊοί έχουν προκαλέσει θανατηφόρες επιδημίες στο παρελθόν, όπως ο SARS (2003) και ο MERS (2012-σήμερα). Επιπλέον, ο εντοπισμός διαφόρων κορονοϊών ικανών να μολύνουν ανθρώπους υπογραμμίζει το ενδεχόμενο μελλοντικών πανδημιών.

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, οι ερευνητές αποκάλυψαν μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την προληπτική καταπολέμηση ενός φάσματος κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Αυτή η καινοτόμος στρατηγική, που ονομάζεται “προληπτική εμβολιολογία”, αποσκοπεί στην ανάπτυξη εμβολίων κατά των απειλών πανδημίας πριν αυτές αποτελέσουν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Τα παραδοσιακά εμβόλια στοχεύουν συνήθως σε ένα μόνο αντιγόνο που είναι ειδικό για έναν συγκεκριμένο ιό, προσφέροντας περιορισμένη προστασία έναντι διαφορετικών ή νέων ιών. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει τη δυνατότητα των μωσαϊκών νανοσωματιδίων – μιας νέας πλατφόρμας εμβολίων – να προκαλέσουν ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι μιας σειράς κορονοϊών.

Τα νανοσωματίδια μωσαϊκού αξιοποιούν την τεχνολογία πρωτεϊνικής υπερκόλλας για τη συνένωση περιοχών δέσμευσης υποδοχέων (RBDs) από πολλαπλούς κορονοϊούς σε ένα μόνο νανοσωματίδιο. Με την ενσωμάτωση εξελικτικά συγγενών RBDs, τα εμβόλια αυτά προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει συντηρημένες περιοχές του ιού, παρέχοντας ευρεία προστασία έναντι συγγενών κορονοϊών.

Παρά την επιτυχία των μωσαϊκών νανοσωματιδίων, η πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής τους δημιούργησε προκλήσεις για την παραγωγή μεγάλης κλίμακας. Σε μια συνεργατική προσπάθεια, ερευνητές από κορυφαία ιδρύματα επινόησαν έναν απλοποιημένο σχεδιασμό εμβολίου για την επίτευξη ευρείας προστασίας έναντι των σαρβεκοϊών, μιας υποομάδας που περιλαμβάνει τον COVID-19, τον SARS και τους συναφείς ιούς.

Το νέο εμβόλιο, που ονομάστηκε “κουαρτέτο”, διαθέτει γενετικά συγχωνευμένες RBDs από τέσσερις σαρβεκοϊούς, ενθυλακωμένες μέσα σε πρωτεϊνικούς νανοκλωβούς. Αυτή η εκσυγχρονισμένη προσέγγιση όχι μόνο διευκολύνει την παραγωγή του εμβολίου, αλλά και προκαλεί ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις σε ζωικά μοντέλα, ξεπερνώντας την αποτελεσματικότητα προηγούμενων εκδόσεων εμβολίων.

Επιπλέον, μελέτες αποκαλύπτουν ότι το τετραπλό εμβόλιο προκαλεί διασταυρούμενες ανοσολογικές αποκρίσεις, εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά τους σαρβεκοϊούς που δεν περιλαμβάνονται στο σκεύασμα του εμβολίου. Αυτή η ικανότητα υπόσχεται προστασία από μελλοντικούς κορονοϊούς που μπορεί να εμφανιστούν απρόβλεπτα.

Η Astrazeneca παραδέχεται ότι το εμβόλιο κατά της Covid σκοτώνει!

Το σημαντικότερο είναι ότι το εμβόλιο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του ακόμη και σε άτομα που έχουν προηγουμένως ανοσοποιηθεί κατά του SARS-CoV-2, διαλύοντας τις ανησυχίες για ανοσολογική παρέμβαση. Με τα πολλά υποσχόμενα προκλινικά αποτελέσματα, οι ερευνητές είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καθολικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Πέρα από τους κορονοϊούς, αυτή η καινοτόμος πλατφόρμα εμβολίου προσφέρει πιθανές εφαρμογές στην καταπολέμηση άλλων ιικών απειλών με πανδημικό δυναμικό. Αξιοποιώντας την προληπτική εμβολιολογία, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη εμβολίων, προληπτικά προφυλάσσοντας από τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.