Πρόσφατη έρευνα εισχωρεί στον περίπλοκο κόσμο της επικοινωνίας των σπερματωφαλαινών ή φαλαινών φυσητήρων, αποκαλύπτοντας ένα εξελιγμένο σύστημα που μοιάζει με αλφάβητο το οποίο σχηματίζεται από τις παραλλαγές στα κλικ τους, γνωστά ως coda. Με επικεφαλής την πρωτοβουλία διατήρησης του έργου CETI, οι επιστήμονες αποκάλυψαν κάτι που ρίχνει φως στη λεπτή γλώσσα αυτών των μεγαλοπρεπών πλασμάτων.

Η ανάλυση που διεξήχθη από την επιστήμονα πληροφορικής Pratyusha Sharma του ΜΙΤ και την ομάδα της δείχνει ότι τα κλικ που εκπέμπουν οι σπερματοφάλαινες χρησιμεύουν ως θεμελιώδεις μονάδες, ή φωνήματα, στην ομιλία τους. Αυτές οι σειρές coda, που διαρκούν λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα το καθένα, αναγνωρίζονται ως κώδικες, θέτοντας τις βάσεις για ένα πολύπλοκο πλαίσιο επικοινωνίας.

Στο παρελθόν ήταν γνωστό ότι οι σπερματοφάλαινες χρησιμοποιούσαν μοναδικά μοτίβα κλικ για τον αυτοπροσδιορισμό τους. Ωστόσο, αυτή η τελευταία μελέτη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ένα δομημένο και εξαρτώμενο από τα συμφραζόμενα σύστημα, υποδεικνύοντας ένα επίπεδο εκφραστικότητας που υπερβαίνει κατά πολύ τις προηγούμενες υποθέσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχολαστικά τις φωνές από περίπου 60 μεμονωμένες σπερματοφάλαινες που καλύπτουν τα έτη 2005 έως 2018. Μέσω αυτής της ανάλυσης, εντόπισαν τον εντυπωσιακό αριθμό των 8.719 διαφορετικών κωδίκων, κατηγοριοποιώντας τους σε 21 διαφορετικούς τύπους με βάση προηγούμενες μελέτες.

Οι σπερματοφάλαινες ρίχνουν γιγάντιες βόμβες βρώμας για να σωθούν από την επίθεση όρκας

Είναι ενδιαφέρον ότι οι φάλαινες φυσητήρες παρουσιάζουν συμπεριφορά με σειρά στις φωνές τους, επικαλύπτοντας συχνά τα coda τους με εκείνα των συντρόφων τους για να δημιουργήσουν περίπλοκα μοτίβα τόσο σε επίπεδο μεμονωμένων κωδώνων όσο και στην ευρύτερη δομή του χορού.

Ορισμένα χαρακτηριστικά αυτών των κωδώνων, όπως το ρουμπάτο και ο στολισμός, εξαρτώνται από το πλαίσιο, προσθέτοντας επίπεδα πολυπλοκότητας στο σύστημα επικοινωνίας τους. Ενώ τα μοτίβα του ρυθμού και του τέμπο παραμένουν σταθερά, άλλα χαρακτηριστικά ποικίλλουν ανάλογα με το πλαίσιο της αλληλεπίδρασης.

Αυτό το μικρό σύνολο χαρακτηριστικών κωδικών επιτρέπει μια τεράστια ποικιλία διακριτών ήχων, που θυμίζουν τα φωνήματα της ανθρώπινης γλώσσας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τέτοια συνδυαστικά συστήματα φώνησης είναι σπάνια στη φύση, αναδεικνύοντας τις μοναδικές εξελικτικές πιέσεις που έχουν διαμορφώσει την επικοινωνία των φαλαινών.

Ο παραλληλισμός με άλλα είδη, όπως οι μέλισσες, που χρησιμοποιούν ένα συνδυαστικό σύστημα μέσω του χορού, υπογραμμίζει την ποικιλομορφία των στρατηγικών επικοινωνίας στο ζωικό βασίλειο. Ωστόσο, η περίπλοκη φύση των κλικ της σπερματοφάλαινας υποδηλώνει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας που ανταγωνίζεται την ανθρώπινη γλώσσα.

Ενώ η πλήρης έκταση των νοημάτων πίσω από τα coda των φαλαινών φυσητήρων παραμένει ασύλληπτη, οι ερευνητές εικάζουν ότι η πολυπλοκότητα που ανακαλύφθηκε υποδηλώνει την πιθανότητα δυαδικότητας στα πρότυπα επικοινωνίας τους. Η έννοια αυτή αντικατοπτρίζει τις περιπλοκές της ανθρώπινης γλώσσας, όπου οι εξαρτώμενες από το πλαίσιο μονάδες συνδυάζονται για να σχηματίσουν νέα νοήματα.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το γλωσσικό χαρακτηριστικό σε άλλα ζώα, η επικοινωνία των φαλαινών αποτελεί ένα συναρπαστικό παράδειγμα εξελιγμένων μη ανθρώπινων συστημάτων επικοινωνίας. Όπως εύστοχα συμπεραίνουν η Sharma και οι συνεργάτες της, τα ευρήματα αυτά ανοίγουν την πόρτα σε μια βαθύτερη κατανόηση της επικοινωνίας μεταξύ των ειδών και της αξιοσημείωτης ποικιλομορφίας των γλωσσών στον φυσικό κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.