Όσο η τεχνολογία προχωράει, τόσο πιο πιθανό είναι να συναντήσουμε κάποιο άλλο είδος έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος ή τουλάχιστον να επικοινωνήσουμε μαζί του. Η επικοινωνία με ένα άλλο είδος στο σύμπαν είναι συναρπαστική και έχει εμπνεύσει λογοτεχνία, κινηματογράφο, ακόμα και τις θεωρίες συνομωσίας.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν πως θα ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς η NASA έχει ήδη ανακοίνωση αποστολή σε ένα από τα φεγγάρια του Δία, που θα εξερευνηθεί για ζωή, την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα ουράνιο σώμα που είναι γεμάτο νερό.

Όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα σήματα που μεταδίδει η Γη στο διάστημα, από την δεκαετία του 1970, κάτι που πιθανότατα θα τραβήξει την προσοχή κάποιου εξωγήινου πολιτισμού.

Το πρόγραμμα SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή άλλων πολιτισμών τα τελευταία 50 χρόνια και πιστεύει πως κάποιο από τα σήματα που εκπέμπει θα λάβει απάντηση μέχρι το 2036.

Ο Seth Shostak, 80 ετών πλέον, είναι ο ανώτερος αστρονόμος του προγράμματος SETI, εδώ και δεκαετίες και συμφωνεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα. Ο αστροφυσικός δήλωσε

«Η τάση βελτίωσης του hardware και κυρίως των υπολογιστών, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό. Ακόμα στοιχηματίζω σε κάποιο σήμα μέχρι το 2036».

Σύμφωνα με τον Shostak, η πιθανότητες η Γη να είναι ένας από πολλούς πλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή, είναι συντριπτικές. Δήλωσε:

«Αυτό μπορεί να είναι το ισχυρότερο επιχείρημα για τη ζωή στο διάστημα. Γιατί, αν δεν υπάρχει, υπάρχει κάτι πραγματικά εξαιρετικό σε αυτό που συνέβη εδώ στη Γη. Αν και αυτό δεν αποκλείεται από τα δεδομένα, φαίνεται λίγο εγωκεντρικό».

Μπορεί ήδη να έχουμε τραβήξει την προσοχή, αφού το Deep Space Network της NASA έχει στείλει σήματα στον Pioneer 10, έναν δορυφόρο ενός άστρου λευκού νάνου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νωρίτερο που μπορεί να λάβουμε απάντηση από εκεί, είναι το 2029, καθώς απέχει 27 έτη φωτός από τον πλανήτη μας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, πιστεύουν πως το σήμα που θα φτάσει μέχρι εκεί, θα επιστρέψει απάντηση.

Μια μελέτη του 2023, από το Πανεπιστήμιο του Manchester, πιστεύει πως ο αριθμός των δορυφόρων πυ έχουμε, κάνει ιδιαίτερα εύκολο από άλλους πολιτισμούς να ανακαλύψουν την Γη.

Ο καθηγητής Mike Garrett, Jodrell Bank Center for Astrophysics στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε στην Daily Mail : «Έχω ακούσει πολλούς συναδέλφους να προτείνουν ότι η Γη γίνεται όλο και πιο ήσυχη στο ραδιοκύματα τα τελευταία χρόνια – έναν ισχυρισμό που πάντα αμφισβητούσα.

«Αν και είναι αλήθεια ότι έχουμε λιγότερους ισχυρούς πομπούς τηλεόρασης και ραδιοφώνου σήμερα, ο πολλαπλασιασμός των συστημάτων κινητής επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο είναι βαθύς.

Επιστήμονες ανακάλυψαν κολοσσιαία μαύρη τρύπα από την αρχή του χρόνου

«Ενώ κάθε σύστημα αντιπροσωπεύει σχετικά χαμηλές ραδιοφωνικές δυνάμεις ξεχωριστά, το ενσωματωμένο φάσμα δισεκατομμυρίων αυτών των συσκευών είναι σημαντικό.

«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε περισσότερους από εκατό χιλιάδες δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης και πέρα ​​πριν από το τέλος της δεκαετίας. Η Γη είναι ήδη ασυνήθιστα φωτεινή στο ραδιοφωνικό τμήμα του φάσματος. Εάν η τάση συνεχιστεί, θα μπορούσαμε να γίνουμε εύκολα ανιχνεύσιμοι από οποιονδήποτε προηγμένο πολιτισμό με τη σωστή τεχνολογία».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι ήδη εδώ…. Μιας έχουν φτιάξει και μας παρακολουθούν στα πάντα…. Τα υπόλοιπα είναι μπούρδες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.