Το ιδανικό smartphone καταναλώνει ελάχιστα ποσά ενέργειας για να σου προσφέρει περισσότερη αυτονομία από μια φόρτιση. Και αυτή ακριβώς είναι η ιδέα πίσω από την τεχνολογία οθόνης LTPO, που χρησιμοποιείται από την Apple και τη Samsung.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το howtogeek, η οθόνη του smartphone είναι εκείνο το εξάρτημα το οποίο χρησιμοποιεί την περισσότερη ενέργεια σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα. Αν και οι OLED οθόνες καταναλώνουν λιγότερα ποσά ενέργειας σε σχέση με την LCD, συνεχίζουν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το SoC για παράδειγμα ή το WiFi ή το Bluetooth.

Το κύριο πλεονέκτημα των LTPO είναι η μείωση της κατανάλωσης με το μεταβαλλόμενο refresh rate. Έτσι ακριβώς η Apple μπόρεσε να δημιουργήσει το  Apple Watch Series 5. Το τελευταίο και πιο πρόσφατο Apple Watch διαθέτει always on display την ίδια στιγμή που είναι σε θέση να διατηρήσει την μπαταρία του για μια ολόκληρη ημέρα.

Ο όρος refresh rate αναφέρεται στον αριθμό των φορών που μια οθόνη ανανεώνεται σε ένα δευτερόλεπτο και μετριέται σε hertz. Τα περισσότερα smartphones χρησιμοποιούν 60Hz οθόνες αν και υπάρχουν και 120Hz μοντέλα διαθέσιμα.  Ένα πιο υψηλό refresh rate προσφέρει μια πιο smooth εμπειρία και καλύτερη απόκριση με κόστος την κατανάλωση. Με το μεταβαλλόμενο refresh rate, που μπορεί να πέσει στο 1Hz των LTPO, η εξοικονόμηση ενέργειας αυξάνεται σημαντικά, καθώς η οθόνη έχει λιγότερες αλλαγές να κάνει.  Η πρώτη συσκευή που εκμεταλλεύτηκε τα πλεονεκτήματα της LTPO οθόνης είναι τα Apple Watch Series 5.

Η LTPO τεχνολογία αντιπροσωπεύει σε γενικές γραμμές ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για τις φορητές συσκευές όπως είναι τα smartphones και τα wearables. Μπορεί να μην ορατή η βελτίωση της ποιότητας της οθόνης σε σχέση με μια OLED, ωστόσο τα πλεονεκτήματα στην εξοικονόμηση είναι τόσο σημαντικά που θα βελτιώσουν σημαντικά τη διάρκεια της μπαταρίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. μεχρι να βρεθουν επισημες μετρησεις σε ηλεκτρονικο εργαστηριο, αρνουμαι να δεχθω ως σοβαρη την αποψη στο αρθρο πως “οι οθονες π.χ oled εχουν μεγαλητερη καταναλωση ακομα και απο το SoC”.
    —-
    στην δικη μου συσκευη, εχοντας συνδεσει αναμεσα στο power brick και το καλωδιο κατα την διαδικασια της φορτησης ενα τυπικο οργανο USB meter το μοντελο RD UM25 και βλεπω την καταναλωση. Μετα την πληρη φορτηση της μπαταριας της συσκευης, μπορουμε να διαβασουμε στην οθονη του οργανου την στιγμιαια καταναλωση. Αυτη ειναι 1. γυρω στα 5 mA idle η συσκευη με σβηστη την οθονη. 2. 20-30 mA με ανοικτη την οθονη χωρις να τρεχει τιποτα foreground. 3. οταν θα τρεξω π.χ το tomtom go σε demo διαδρομη εχω 500-550 mA καταναλωση στην οθονη του οργανου.
    —-
    Υ.Γ.
    η συσκευη ειναι σε airplane mode

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.