Αν είστε καιρό στο διαδίκτυο, τότε πιθανότατα θα γνωρίζετε τους The Slow Mo Guys. Πρόκειται για δύο YouTubers που είναι εξοπλισμένοι με κάμερες τρομερά αργής κίνησης. Τραβάνε τα πάντα, από σφαίρες μέχρι τον Will Smith να χρησιμοποιεί φλογοβόλο σε αργή κίνηση.

Μετά από πάνω από μία δεκαετία, η ομάδα σκέφτηκε αν θα μπορέσει να τραβήξει βίντεο ότι πιο γρήγορο υπάρχει στην φύση, που δεν είναι άλλο από το φως ή πιο συγκεκριμένα την ταχύτητα του φωτός. Με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δεν είναι καθόλου εύκολη η καταγραφή του καθώς ταξιδεύει στον χώρο.

Για να το κάνουν αυτό χρειάστηκαν ειδικό εξοπλισμό, που τον βρήκαν στο Caltech, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια μηχανικής και θετικών επιστημών.

“Τώρα, έχουμε γυρίσει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς καρέ. Μιλάμε για περίπου μισό εκατομμύριο, κάτι που δεν πρέπει το βλέπουμε μικρό”, εξηγεί ο παρουσιαστής στο βίντεο. “Η κάμερα τους ντροπιάζει τη δική μας και τραβάει10 τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο. Για αναφορά, αυτό είναι 20 εκατομμύρια φορές ταχύτερο από το ταχύτερο που έχουμε γυρίσει ποτέ σε αυτό το κανάλι.”

Με αυτό τον ρυθμό καρέ, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Peng Wang, που τους βοήθησε μέσω του Compressed Ultrafast Photography τμήματος, τους διαβεβαίωσε πως θα μπορέσουν να δουν την ταχύτητα του φωτός. Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να δουν το φως να κινείται κατά μήκος ενός μπουκαλιού με πλάνα διάρκειας 2.000 picoseconds.

Timelapse της NASA μας δείχνει απίστευτα supernova! 20 χρόνια σε 20 δευτερόλεπτα

Το αποτέλεσμα είναι απίστευτο. Η κάμερα καταφέρνει να καταγράψει το φως, καθώς κινείται με ένα τρισεκατομμύριο καρέ ανά δευτερόλεπτο και είναι κάτι που δεν βλέπουμε κάθε μέρα.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο παρακάτω.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Χαχα
  Όλα είναι μπαρούφα
  10 τρισεκατομμύριακά καρέ αντιστοιχούν σε 100 fs (femptosecond) ή 100.000 picosecond

  2000 picosecond αντιστοιχούν σε 2 nanosecond δηλ 500 εκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο

  Επίσης αν ήταν όπως το γράφετε 10 τρισεκατομμύρια καρέ ανα δευτερόλεπτο τότε θα αντιστοιχούσαν οι μετατόπισεις των φωτονίων ανά 0,03 mm (χιλιοστά του μέτρου) σε κάθε καρέ
  Βρείτε το μπουκάλι πόσες φορές είναι πολύ μεγαλύτερο από το 0,03 χιλιοστά

 2. Εντωμεταξυ ουτε οι ιδιοι το εκαναν και επισης το βιντεο ειναι 5 χρονια πριν.
  Αυτοι απλα τραβηξαν βιντεο αυτους που τραβηξαν το βιντεο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.