Η NASA δημοσίευσε δύο βίντεο timelapse που δείχνουν δύο γνωστά σημεία του ουρανού. Την Κασσιόπη Α και το Νεφέλωμα του Καβουριού. Αυτά τα δύο είναι τα υπολείμματα από τεράστια αστέρια που έγιναν supernova, στον Γαλαξία μας. Στα δύο βίντεο μπορούμε να δούμε τα δεδομένα 20 χρόνων από το τηλεσκόπιο ακτινών Χ, Chandra, σε 20 μόλις δευτερόλεπτα.

Η έκρηξη που δημιούργησε το νεφέλωμα του Καβουριού, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ουρανό μας, πριν από σχεδόν 1000 χρόνια, το 1054 μ.Χ. Υπάρχουν καταγραφές από Κινέζους αστρονόμους και πολλούς άλλους ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη δυστυχώς δεν έχουμε αναφορές για το φαινόμενο, κάτι που πιθανότατα έχει να κάνει με την Καθολική Εκκλησία. Το supernova άφησε πίσω του ένα pulsar και το Chandra κατάφερε να παρακολουθήσει τις ενεργειακές αλλαγές γύρω από αυτό το ακραίο αντικείμενο, από το 2000 μέχρι το 2022.

Η Κασσιόπη Α είναι ένα πολύ νεότερο κατάλοιπο supernova. Έγινε ορατό από την Γη πριν από 340 χρόνια και το Chandra παρακολουθεί την εξέλιξή του, επίσης από το 2000. Προηγούμενες παρατηρήσεις μας έδειχναν τις αλλαγές από το 2000 μέχρι το 2013, όμως το νέο βίντεο που δημοσίευσε η NASA, φτάνει μέχρι το 2018. Τα κρουστικά κύματα είναι ορατά στις παρατηρήσεις του Chandra, όπου τα σωματίδια επιταχύνονται εκπέμποντας ακτίνες Χ στη διαδικασία.

Η Κασσιόπη Α διαθέτει έναν αστέρα νετρονίων στον πυρήνα της. Η ανακάλυψή του έγινε από το Chandra, λίγο μετά την εκτόξευσή του το 1999. Αυτές οι παρατηρήσεις ήταν καθοριστικές για να κατανοήσουμε καλύτερα, πως τα τεράστια αστέρια καταλήγουν σε supernova και πως σχηματίζονται οι αστέρες νετρονίων και τα pulsar, μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Οι εικόνες της Κασσιόπης Α έχουν επεξεργαστεί πρόσφατα με μια νέα τεχνική που αυξάνει την ευκρίνεια και πηγαίνει τις δυνατότητες του Chandra σε άλλο επίπεδο. Τα δύο νέα βίντεο δείχνουν τη ικανότητα του Chandra να παρουσιάζει παρατηρήσεις και δεδομένα που καταγράφονται, σε ένα ανθρώπινο χρονικό πλαίσιο. To timelapse της NASA μας το δείχνει με τον καλύτερο τρόπο.

Η NASA λαμβάνει μήνυμα από 226.000.000 χιλιόμετρα μακριά

Η εργασία που περιγράφει τη νέα τεχνική απεικόνισης δημοσιεύεται στο The Astrophysical Journal .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.