Καθώς του Twitter έχει μετατραπεί σε ένα φάντασμα με το όνομα X που είναι γεμάτο λογαριασμούς που spamάρουν κακής ποιότητας περιεχόμενο, ενώ οι αλγόριθμοί του γεμίζουν τα feed με ότι τους κατέβει, τόσο εμείς, όσο και εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες έχουν στραφεί σε εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα, όπως το Mastodon.

Μεταξύ άλλων, παρακολουθούμε το εκπληκτικό treehouse.systems, στο οποίο μπορείς να βρεις μικρά διαμάντια. Χθες scrollάραμε και πέσαμε πάνω σε ένα ενδιαφέρον νήμα του Hector Martin – επικεφαλής προγραμματιστή του Asahi Linux (ένα Linux port για Apple Silicon Macs), που αφορούσε ένα σφάλμα του YouTube που ρίχνει την ποιότητα των βίντεο στον Firefox..

Ένα μικρό σύνολο χρηστών του Firefox μπορεί να έχει προεπιλεγμένη ποιότητα ροής 240p στο YouTube. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός ακούσιου σφάλματος και επηρεάζει μόνο τον browser της Mozilla που εκτελείται σε ARM desktop. Φαίνεται ότι η αλλαγή του user agent του Firefox από AArch64 σε x86_64 επιλύει το πρόβλημα.

Ο Martin αρχικά κατηγόρησε το YouTube ότι “παραλύει σκόπιμα τον Firefox στο Asahi Linux” και εξήγησε ότι το πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει τον Firefox στο macOS που βασίζεται σε ARM. Η έκδοση macOS του Firefox χρησιμοποιεί το x86_64 ως user agent – ουσιαστικά αυτοπροσδιορίζεται ως Mac με βάση την Intel στις ιστοσελίδες – ενώ ο Firefox στο AArch64 Linux αυτοπροσδιορίζεται, σωστά, ως AArch64.

Μετά από περαιτέρω έρευνα, ο Martin τροποποίησε τη δήλωσή του. Μια ματιά στις πληροφορίες εντοπισμού σφαλμάτων του YouTube αποκάλυψε κάτι περίεργο. Το YouTube πιστεύει ότι ο Firefox στο AArch64 Linux είναι μια τηλεόραση Hisense, με αριθμό μοντέλου 65a67gevs. Αυτό δεν αποτελεί σκόπιμη επίθεση στον Firefox ή στο Asahi Linux. Είναι απλώς ένα παράξενο σφάλμα.

Κάποια στιγμή, το YouTube εφάρμοσε ένα όριο ποιότητας ροής για την προαναφερθείσα τηλεόραση Hisense. Αυτό το όριο ποιότητας τυχαίνει να επηρεάζει τα προγράμματα περιήγησης Linux που αυτοπροσδιορίζονται ως AArch64 – η αποκωδικοποίηση λογισμικού μπορεί επίσης να αποτελεί “σκανδάλη”, σύμφωνα με τον Hector Martin.

Αν κάποιος του YouTube παρατήρησε το πρόβλημα, δεν είναι γνωστό, αλλά και να το βρήκαν μάλλον αδιαφόρησαν. Εξάλλου, τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης ARM για desktop αναφέρουν τον εαυτό τους ως x86_64 για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής και συμβατότητας με τον ιστό. Ο Firefox φαίνεται να είναι το μόνο σημαντικό πρόγραμμα περιήγησης AArch64 Linux που παρεκκλίνει από αυτή τη σύμβαση.

Η ιδέα ότι το YouTube τιμωρεί σκόπιμα τους χρήστες Linux ARM είναι υπερβολική. Τα desktop Linux ARM είναι εξειδικευμένα. Δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους προγραμματιστές ιστού ή τους προγραμματιστές λογισμικού και, ως εκ τούτου, μπορεί να υποφέρουν από κάποια περίεργα σφάλματα.

Οι οπαδοί του Firefox δεν έχουν επίσης λόγο να αισθάνονται θύματα. Ένας χρήστης του Ubuntu Bionic αναπαρήγαγε αυτό το σφάλμα στο Chromium πριν από μερικούς μήνες. Αν τρέχετε τον Firefox στο Asahi Linux, ή σε κάποιο άλλο επηρεαζόμενο σύστημα, αλλάξτε τον user agent του browser σε x86_64 και συνεχίστε τη μέρα σας.

Η Mozilla και η Google δεν έχουν σχολιάσει επίσημα αυτό το σφάλμα. Σε κάθε περίπτωση, η Mozilla θα πρέπει μάλλον να αλλάξει τον προεπιλεγμένο user agent στον AArch64 Linux desktop browser. Ο αυτοπροσδιορισμός ως AArch64 μπορεί να εκθέσει τους χρήστες σε πρόσθετα σφάλματα συμβατότητας με τον ιστό. Οι ιστότοποι που πρέπει να γνωρίζουν την αρχιτεκτονική της CPU ενός συστήματος υποτίθεται ότι πρέπει να αναφέρονται στο User-Agent Client Hints API, ούτως ή άλλως.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.