Εδώ και μερικά χρόνια, έχει εντοπισθεί μία ασθένεια αρκετά θανατηφόρα, που πλέον έχουμε ενδείξεις πως μπορεί να περάσει από τα ελάφια στους ανθρώπους. Η ασθένεια έχει ονομαστεί ιός ζόμπι ελαφιών.

Πρακτικά, ελάφια και τάρανδοι έχουν προσβληθεί από την Chronic Wasting Disease (CWD), έναν ιό που χτυπάει τον εγκέφαλο, τους ιστούς και την σπονδυλική στήλη των ζώων. Ο ιός προκαλεί μεγάλη επιθετικότητα, έλλειψη φόβου, έκκριση υγρών από το στόμα και μια νωθρότητα. Για αυτό και το όνομα Zombie Deer Dιsease ήταν πολύ πετυχημένο. Τα πρώτα κρούσματα μάλιστα έγιναν γνωστά από το πλέον μακρινό 1967.

Μέχρι σήμερα όμως δεν ανησυχούσαμε, καθώς ο ιός δε μεταπηδούσε στους ανθρώπους. Όμως πλέον έχουμε δύο κυνηγούς, που κατανάλωσαν κρέας ελαφιού από ζώα που ήταν γνωστό πως είχαν μολυνθεί από τον ιό. Οι δύο κυνηγοί απεβίωσαν.

Πρώτος έφυγε από την ζωή ο 72χρονος κυνηγός, εκδηλώνοντας μεγάλη επιθετικότητα και σύγχυση. Ο νεότερος φίλος του, πέθανε αργότερα, παρουσιάζοντας τα ίδια συμπτώματα. Η νεκροψία διαπίστωσε πως ο δεύτερος πέθανε από την νόσο Creutzfeldt-Jakob (υποξεία σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια).

Η νόσος των ζόμπι ελαφιών, είναι πραϊονική νόσος και σπάνια μεταπηδά στον άνθρωπο. Είναι γνωστό πως η υπόκεια σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια προκαλείται από πραϊονική νόσο και όλα δείχνουν πως ο ιός έκανε το πρώτο του άλμα από τα ζώα στον άνθρωπο. Τι έχει συμβεί όμως;

Ένας τάρανδρος με τελικού σταδίου chronic wasting disease στη Νότια Ντακότα. ( Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου )

Οι πραϊονικές ασθένειες είναι πολύ τρομακτικές. Τα πράιονς είναι πρωτεΐνες που δεν έχουν αναδιπλωθεί σωστά και, ως εκ τούτου, δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι λανθασμένα διπλωμένες πρωτεΐνες διδάσκουν και στις πρωτεΐνες γύρω τους πώς να διπλώνονται επίσης με τον λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα την εξάπλωση δυσλειτουργικών ιστών που δεν μπορούν να σταματήσουν ή να θεραπευτούν.

Η εξάπλωση των πράιονς μέσω του εγκεφαλικού ιστού προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με ένα είδος άνοιας που εξελίσσεται πολύ γρήγορα, με τον ασθενή να καταλήγει. Η Creutzfeldt-Jakob ή CJD (ιός ζόμπι ελαφιών) δεν παράγει καμία ανοσοαπόκριση και άρα είναι πρακτικά αδύνατο να διαγνωστεί σε ζωντανό ασθενή.

Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα ανάμεσα σε ζώα όπως τα ελάφια και οι τάρανδοι. Η μετάδοση γίνεται από το σάλιο, το αίμα και το ζευγάρωμα, ενώ μπορεί να μεταδοθεί και μέσω μολυσμένου περιβάλλοντος.

Η έρευνα έδειξε πως ο ιός μπορεί να μολύνει ποντίκια τροποποιημένα με ανθρώπινο γενετικό υλικό, σε εργαστηριακό περιβάλλον.  Μια μελέτη που έγινε το 2019 σημείωσε ότι περίπου 7.000 έως 15.000 ζώα με τη νόσο τρώγονταν κάθε χρόνο, αριθμός που ήταν πιθανό να αυξηθεί κατά 20 τοις εκατό ετησίως.

Αν και το CDC εξέτασε τους δύο κυνηγούς, δεν κατάφερε να βρει τα αίτια των θανάτων. Το CDC αναφέρει πως πρέπει να γίνουν παραπάνω έρευνες και πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθουν άνθρωποι σε επαφή με τον ιό.

Το CDC αναφέρει πως οι δύο άντρες πέθαναν από Creutzfeldt-Jakob νόσο, που είναι παρόμοια με αυτή του ιού των ζόμπι ελαφιών. Δεν φαίνεται όμως να την απέκτησαν από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

Τα Voyager της NASA βρίσκονται σε «εμπόλεμη ζώνη» και αποφεύγουν σφαίρες

Πάντως, δεν θα είναι η πρώτη φορά που πραϊονική νόσος περνάει στον άνθρωπο. Παρόμοια περιστατικά είχαμε και με την νόσο των τρελών αγελάδων, που είναι παρόμοια νόσος με αυτή των ελαφιών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως δεν χρειάζεται πανικός, όμως σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε τι συνέβη πραγματικά με τους κυνηγούς.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μετά από 3 χρόνια και αμέτρητους θανάτους αθώων και ανυποψίαστων ανθρώπων και, το χειρότερο, παιδιών , αναγκάστηκαν να παραδεχτούν (!!!) ότι ο κορωνοϊός είναι εργαστηριακός ιός που τους ξέφυγε από το εργαστήριο που τον δημιούργησαν και σκόρπισε το θάνατο, την ανασφάλεια και τους ανυπόφορους περιορισμούς. Κάποιοι είπαν ότι το έκαναν για να ξεκληρίσουν τους ηλικιωμένους ανθρώπους και να μην τους δίνουν τις συντάξεις τους και κάποιοι άλλοι είπαν ότι το έκαναν για να επωφεληθούν οικονομικά οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και να αγοράσουν οι κυβερνήσεις υποχρεωτικά εμβόλια για όλο το λαό. Και το αποτέλεσμα; 0-0=0!!!

  2. Ντροπή και μόνο ντροπή..ότι μαλακία βγήκε ως ταινία επιστημονικής φαντασίας μας την περνάτε για πραγματικότητα με μοναδικό σκοπό το κέρδος !!!
    Κανονικά πρέπει κάποιοι υπεύθυνοι να κρεμαστούν μήπως και συνέλθουν οι υπόλοιποι κερδοσκόποι με κόστος ανθρώπινων ζωών !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.