Ένα διαστημόπλοιο προσέγγισε και φωτογράφησε ένα μεγάλο κομμάτι μετάλλου που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη. Πρόκειται για διαστημικά σκουπίδια, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η δύσκολη διαστημική αποστολή ήρθε εις πέραν από την ιαπωνική εταιρία δορυφορικής τεχνολογίας Astroscale και χρησιμοποίησε ένα δορυφόρο ADRAS-J για να φτάσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από ένα εγκαταλελειμμένο τμήμα, ενός μην λειτουργικού πυραύλου. Η εταιρία ήθελε να δείξει πως μπορεί να παραληρήσει αντικείμενα με ασφάλεια από τόσο κοντινή απόσταση.

Με τίτλο “photo or never happened” η εταιρία δημοσίευσε φωτογραφία του αντικειμένου στο Χ. “Ιδού, η πρώτη εικόνα διαστημικών απορριμμάτων στον κόσμο που καταγράφηκε μέσω ραντεβού και επιχειρήσεων εγγύτητας κατά τη διάρκεια της αποστολής μας ADRAS-J.”

Η αποστολή είναι μέρος του «Commercial Removal of Debris Demonstration» της Ιαπωνική Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Η διαστημική υπηρεσία αναζητάει έναν αποδεδειγμένο τρόπο για την αφαίρεση προβληματικών διαστημικών σκουπιδιών από την τροχιά της Γης, για να μην έχουμε συγκρούσεις με δορυφόρους. Μια δυνατή σύγκρουση με δορυφόρο, θα δημιουργούσε θραύσματα μεγάλης ταχύτητας, ξεκινώντας ένα ντόμινο συγκρούσεων.

https://twitter.com/astroscale_HQ/status/1783756807095324965

Το πειραματικό διαστημόπλοιο θα συνεχίσει να προσεγγίζει τον πύραυλο που είδαμε στην φωτογραφία, τον οποίο εκτόξευσε η Ιαπωνία το 2009. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να συλλέξει δεδομένα για την κίνηση του διαστημικού σκουπιδιού και την κατάστασή του. Σε νέα αποστολή θα γίνει προσπάθεια απομάκρυνσής του. Η εταιρία αναφέρει πως η επόμενη αποστολή «θα αφαιρέσει και θα περιστρέψει το σώμα του πυραύλου χρησιμοποιώντας εσωτερικές τεχνολογίες ρομποτικού βραχίονα».

«Επιλέξαμε αυτόν τον στόχο επειδή είναι ένα μεγάλο κομμάτι διαστημικών απορριμμάτων και υπάρχουν πολλά παρόμοια (κυλινδρικά) κομμάτια στη λίστα [διαστημικών συντριμμιών]», δήλωσε ο Yamamoto Toru, ο οποίος ηγείται της εμπορικής αποστολής απομάκρυνσης της Ιαπωνίας . «Εάν τα καταφέρουμε, αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτές τις τεχνικές στην αφαίρεση διαστημικών συντριμμιών παρόμοιου σχήματος».

Τα διαστημικά σκουπίδια είναι πλέον σοβαρό πρόβλημα. Τα διαστημικά σκουπίδια σε μη ρυθμισμένες τροχιές, βρίσκονται στην ζώνη χαμηλής τροχιάς ή LEO. «Το LEO είναι μια τροχιακή αυλή σκουπιδιών στο διάστημα», εξήγησε η NASA. “Υπάρχουν εκατομμύρια κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών που πετούν στο LEO. Τα περισσότερα τροχιακά συντρίμμια περιλαμβάνουν αντικείμενα που δημιουργούνται από τον άνθρωπο, όπως κομμάτια διαστημικού σκάφους, μικροσκοπικές κηλίδες χρώματος από ένα διαστημόπλοιο, μέρη πυραύλων, δορυφόρους που δεν λειτουργούν πλέον ή εκρήξεις αντικειμένων σε τροχιά που πετούν στο διάστημα με υψηλές ταχύτητες».

Διαστημικά σκουπίδια
Μια 3D απόδοση του διαστημικού σκάφους ADRAS-J που πλησιάζει τον μεγάλο στόχο του διαστημικού σκουπιδιού. Πίστωση: Astroscale

Την ίδια στιγμή, τα διαστημικά σκουπίδια συγκρούονται μεταξύ τους και αλλάζουν τροχιά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την πτώση τους στην Γη. Αν δεν καταφέρουν να καούν στην ατμόσφαιρα, τότε ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές.

«Για παράδειγμα, η σκόπιμη καταστροφή του κινεζικού διαστημικού σκάφους Fengyun-1C το 2007 και η τυχαία σύγκρουση ενός αμερικανικού και ενός ρωσικού διαστημικού σκάφους το 2009 μόνο έχουν αυξήσει τον μεγάλο πληθυσμό τροχιακών θραυσμάτων στο LEO κατά περίπου 70%, θέτοντας μεγαλύτερους κινδύνους σύγκρουσης για τα διαστημόπλοια. λειτουργούν σε χαμηλή τροχιά της Γης», σημείωσε η NASA.

Διαστημικά σκουπίδια
Ένα μεγάλο κομμάτι διαστημικών συντριμμιών που απεικονίστηκε από την αποστολή Astroscale ADRAS-J. Πίστωση: Astroscale

Μάλιστα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρειάστηκε να κάνει ελιγμούς αρκετές φορές, ώστε να αποφύγει συγκρούσεις με διαστημικά σκουπίδια.

NASA: Η πιο σπουδαία ανακάλυψη πλανήτη με αέριο που παράγεται από τη ζωή είναι γεγονός!

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μιας προβληματικής δοκιμής του 2021, η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο στον δορυφόρο Cosmos 1408, βάρους 2.100 κιλών, δημιουργώντας ένα σύννεφο από θραύσματα, θέτοντας τον ISS σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Θα δούμε συνέπειες από αυτό το συγκεκριμένο γεγονός για τις επόμενες δεκαετίες», είπε τότε ο Χιου Λιούις, καθηγητής αστροναυτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον που ερευνά τα διαστημικά σκουπίδια. “Δεν ήταν καλό αποτέλεσμα. Δεν θα ήταν ποτέ καλό”.

«Δεν υπήρχε χειρότερος στόχος για να πετύχουν, με σεβασμό στην ανθρώπινη διαστημική πτήση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.