Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, ο ουρανός μας έχει τιμήσει με εντυπωσιακές ουράνιες επιδείξεις, και το προσεχές Σαββατοκύριακο υπόσχεται ακόμη ένα θέαμα. Στις 28 Οκτωβρίου, η Σελήνη θα μας χαρίσει ένα μαγευτικό γεγονός με μία μερική έκλειψη Σελήνης.

Στο βόρειο ημισφαίριο, το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως “Σελήνη του Κυνηγού”, ένας όρος που έχει τις ρίζες του στη λαογραφία και περιγράφει το φωτεινό τέλος του σεληνιακού κύκλου του Οκτωβρίου, που ιστορικά παρέχει ιδανικό βραδινό φως για τον εντοπισμό των θηραμάτων που έχουν παχύνει το καλοκαίρι πριν από τον χειμώνα.

Αυτόν τον μήνα, η φημισμένη λάμψη της Σελήνης θα εξασθενίσει καθώς θα κινείται μέσα από τη σκιά της Γης, δημιουργώντας μια ορατή έκλειψη σε ένα σημαντικό τμήμα του ανατολικού ημισφαιρίου, που καλύπτει την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Ανταρκτική και την Ωκεανία. Ορισμένες περιοχές της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής θα γίνουν επίσης μάρτυρες αυτού του ουράνιου γεγονότος.

Η παρατήρηση των σεληνιακών εκλείψεων είναι απλή: αρκεί να βγει κανείς έξω και να κοιτάξει προς τα πάνω. Αν και τα κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία, δεν είναι απαραίτητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα flagship smartphone με καλό ζουμ στο σύστημα καμερών. Σε κάθε περίπτωση, για βέλτιστη παρατήρηση, βρείτε μια σκοτεινή τοποθεσία με καθαρό ουρανό.

Η κύρια φάση της έκλειψης θα πραγματοποιηθεί από τις 15:36 EDT (22:36 ή 10:36 μ.μ. ώρα Ελλάδος) έως τις 16:53 EDT (23:53 ή 11:53 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Κατά την κορύφωση της έκλειψης, ένα τμήμα της Σελήνης θα βρίσκεται μέσα στη σκοτεινότερη εσωτερική σκιά της Γης, την ομπρέλα, δημιουργώντας το εντυπωσιακό φαινόμενο της “Ματωμένης Σελήνης”, παρά το γεγονός ότι μόνο το 6% της Σελήνης είναι καλυμμένο. Θα είναι ένα θέαμα που θα κόψει την ανάσα.

Τα κύρια σημεία θέασης αυτού του γεγονότος βρίσκονται στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, όπου η Σελήνη θα βρίσκεται ψηλά στον ουρανό. Οι παρατηρητές σε αυτές τις περιοχές μπορούν επίσης να δουν τη Σελήνη να μπαινοβγαίνει στο ημίφως της Γης, την εξωτερική, ελαφρύτερη σκιά, κατά την φετινή έκλειψη Σελήνης του Οκτωβρίου.

Ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Νέα Υόρκη, η Αλάσκα και η Βόρεια Καρολίνα, θα παρακολουθήσουν το τέλος της έκλειψης. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων σταδίων, όταν η Σελήνη βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, οι παρατηρητές στις περιοχές αυτές θα παρατηρήσουν μόνο το δεύτερο ημισφαιρικό στάδιο.

Ένας χάρτης που παρέχεται από το In-The-Sky.org υποδεικνύει τις περιοχές όπου θα είναι ορατή η μερική έκλειψη Σελήνης. Ακόμη και αν δεν βρίσκεστε στη βέλτιστη περιοχή παρατήρησης, αξίζει να κοιτάξετε τον νυχτερινό ουρανό.

Έκλειψη Σελήνης 2023

Κάθε σεληνιακή έκλειψη είναι παρατηρήσιμη από τη μισή Γη, καθώς συμβαίνει όταν η σκιά της Γης πέφτει στην επιφάνεια της Σελήνης, εμποδίζοντας τη συνήθη πηγή φωτισμού της – το ηλιακό φως. Μια μερική έκλειψη Σελήνης, όπως αυτή, συμβαίνει όταν μόνο ένα τμήμα της Σελήνης καλύπτεται από τη σκιά της Γης. Η ευθυγράμμιση του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης καθορίζει το παρατηρήσιμο φαινόμενο, που μοιάζει με τη Γη που παίρνει μια μικρή, μυστική μπουκιά από τη Σελήνη.

Επιπλέον, καθώς η Σελήνη ανατέλλει, ο Δίας θα λάμψει έντονα δίπλα της, καθιστώντας και τα δύο αντικείμενα ορατά από οποιοδήποτε σημείο της Γης. Η καλύτερη ορατότητα του Δία θα είναι στις 2 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της αντίθεσης, όταν η Γη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον γίγαντα των αερίων και τον Ήλιο. Αυτή η ευθυγράμμιση, που μοιάζει με “πλήρη Δία”, προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η Γη και ο Δίας μοιράζονται σχεδόν το ίδιο τροχιακό επίπεδο, με τη Γη να χρειάζεται ένα έτος για να περιφερθεί γύρω από τον Ήλιο, ενώ η τροχιά του Δία διαρκεί 11,9 γήινα έτη. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τροχιάς της Γης γύρω από τον Δία, η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών μεταβάλλεται. Φέτος, ο Δίας βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στη Γη, μόλις 595 εκατομμύρια χιλιόμετρα (370 εκατομμύρια μίλια) μακριά, σε σύγκριση με τη μέση απόσταση των 778 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (484 εκατομμύρια μίλια). Αυτή η εγγύτητα μας παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να θαυμάσουμε τον Δία, καθιστώντας τον ορατό καθόλη τη διάρκεια της νύχτας για αρκετές εβδομάδες πριν και μετά την αντίθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.