Πριν λίγες ώρες η Microsoft ανακοίνωσε τα νέα Surface και το μέλλον των Windows στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Οι νέες λειτουργίες θα είναι διαθέσιμές μέσω του Copilot+ για PC, που βασίζεται στο GPT 4o. Όμως οι νέες λειτουργίες και κυρίως το Windows Recall έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις για θέματα ιδιωτικότητας και όχι άδικα. Οι νέες λειτουργίες έρχονται εν μέσω πολέμου στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, για την επικράτηση των δικών τους μοντέλων AI.

Τα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνον το Windows Recall, που επιτρέπει στον AI Assistant, θα βλέπει όλα όσα κάνουμε στο PC μας, με έναν τρόπο που θυμίζει φωτογραφική μνήμη. Με αυτό τον τρόπο η Microsoft ισχυρίζεται πως θα μας βοηθάει σε όσα έχουμε να κάνουμε στην συνέχεια.

Όμως, αυτό το χαρακτηριστικό έχει φέρει αρκετές αντιδράσεις σχετικά με την ιδιωτικότητα. Η Microsoft απαντάει πως θα υπάρχει η επιλογή να κλείσουν την εν λόγω λειτουργία, κάτι που οι περισσότεροι χρήστες δεν ξέρουν πως να κάνουν και δεν θα κάνουν ποτέ.

Η νέες λειτουργίες θα δουλεύουν σε υπολογιστές με NPU chip, που έχουν επιδόσεις άνω των 40 TOPS. Με το Windows Recall, η τεχνητή νοημοσύνη θα “φωτογραφίζει όλα όσα κάνουμε. Θα μπορεί να αναγνωρίζει όλα όσα βλέπει στην οθόνη μας. Παράλληλα θα μπορεί να μεταφράσει όλες τις ομιλίες που ακούγονται στον υπολογιστή μας σε πραγματικό χώρο, ενώ θα βελτιώνει τα βίντεο μας με το Auto Super Resolution. Την ίδια στιγμή θα μας προσφέρει και όλη την λειτουργικότητα του Copilot, στην δημιουργία εικόνων και μουσική.

Όμως, τα πράματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Όσο ελκυστικές και αν φαίνονται αυτές οι λειτουργίες, μιλάμε για μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που θα τρέχει διαρκώς στον υπολογιστή μας και θα καταγράφει ότι κάνουμε και βλέπουμε στον υπολογιστή μας. Κάθε βίντεο που είδαμε, κάθε αναζήτηση που κάναμε και ότι κάναμε στα προγράμματα που ανοίξαμε. Θα παρακολουθεί και όλες μας τις συνομιλίες και όλα μας τα emails.

Αυτό το κάνει για να μπορεί ο χρήστης να “ανατρέξει στο παρελθόν” και να δει τι ακριβώς έκανε, με μια απλή ερώτηση στον Copilot+. Για παράδειγμα θα μπορείτε να τον ρωτήσετε ποιο εστιατόριο πρότεινε ο κολλητός σας φαγητό και εκείνο θα δίνει την απάντηση.

Την ίδια στιγμή η ΑΙ θα βλέπει τα πάντα, ακόμα και όταν δεν είναι online, για να σας παρέχει προτάσεις-διαφημίσεις.

Πάροχος eSIM δίνει δωρεάν data για πάντα!

Όπως είναι λογικό, το διαδίκτυο ξεσηκώθηκε με πρώτο τον Elon Musk που αναφέρει πως όλα αυτά του θυμίζουν επεισόδιο του Black Mirror. Θα λέγαμε πως δεν έχει άδικο. Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας, περιγράφουν το Recall με λογισμικό κατασκοπείας. Και αυτό ακριβώς είναι. Με ένα εργαλείο που παρακολουθεί 24/7 όλα όσα κάνουμε και λέμε, δεν παρέχεται καμία ασφάλεια για το αν κάποιος έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικός ή μη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πήγα να αναδημοσιεύσω την ανάρτηση στο Facebook και μου την έσβησαν.Ο κόσμος που ζούμε έχει πάρει επικίνδυνη τροπή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.