Η Σερβία υπογράφει συμφωνία για την συμμετοχή της στον Διεθνή Σταθμό Σεληνιακής Έρευνας, από την Κίνα. Το Υπουργείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης της Σερβίας, μπαίνει στο πρόγραμμα για να έχει παρουσία στον Διεθνή Σταθμό Έρευνας Σελήνης (ILRS) την περασμένη εβδομάδα. Το νέο εμφανίστηκε σε έγγραφο του κινέζικου Υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία δημοσίευσης την 9η Μαΐου. Η συμφωνία φαίνεται να έγινε στα πλαίσια της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Xi Jimping, στις 7-8 Μαΐου. Η CNSA (Κινέζικη Υπηρεσία Διαστήματος) δεν έχει προβεί σε δηλώσεις για το θέμα ακόμα.

Εκτός από την συμμετοχή της Σερβίας στο πρόγραμμα ILRS, υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών για τον τομέα της καινοτομίας στην εξερεύνηση και ειρηνική χρήση του διαστήματος.

Το ILRS είναι υπό την ηγεσίας της Κίνας και οραματίζεται την κατασκευή μόνιμης σεληνιακής βάσης, μέσα στην δεκαετία του 2030. Αυτό θα επιτευχθεί με την βοήθεια του εκτοξευτή υπερβαριών φορτίων. Η Κίνα σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στην Σελήνη, πριν το 2030.

Η Κίνα θα ξεκινήσει τις αποστολές μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την βάση στη Σελήνη. Το 2026 θα εκτοξεύσει το Chang’e 7 και θα ακολουθήσει το Chang-e 8, που θα δοκιμάσει την επιτόπια χρήση πόρων, που βρίσκονται στην Σελήνη.

Σερβία ILRs
Ένα render που απεικονίζει μελλοντική υποδομή ILRS στο φεγγάρι. Το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και η Λευκορωσία εντάχθηκαν στο έργο τον Οκτώβριο του 2023. Πίστωση: CNSA/Roscosmos

Κινέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ILRS έχει μια σειρά από επιστημονικούς και μηχανικούς στόχους. Αυτά περιλαμβάνουν την επιστήμη της Σελήνης και της Γης, την αστρονομία, τη διεξαγωγή πειραμάτων και τη χρήση πόρων. Άλλα λέγεται ότι περιλαμβάνουν την κινητήρια δύναμη της τεχνολογικής ανάπτυξης και τη δημιουργία των θεμελίων για περαιτέρω διαστημική σεληνιακή εξερεύνηση.

Η Ρωσία, που είναι και το πρώτο μέλος που μπήκε στην IRLS, ετοιμάζει μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας για τον κοινό σεληνιακό σταθμό, σύμφωνα με το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πως η Σερβία θα συνεισφέρει στο IRLS. Η Κίνα είχε δηλώσει προηγουμένως την πρόθεσή της να δημιουργήσει τον Οργανισμό Συνεργασίας ILRS (ILRSCO) για την επίβλεψη και τη διαχείριση του έργου. Η ίδρυσή του και οι επόμενες συναντήσεις πιθανότατα θα αρχίσουν να χαρτογραφούν τη συμμετοχή της Σερβίας και άλλων μερών στο έργο. Ωστόσο, η εξέλιξη είναι αξιοσημείωτη για διάφορους λόγους.

Οι κολοσσιαίοι κρατήρες του Άρη μας κοιτάνε με παγωμένο βλέμμα

Η Σερβία γίνεται η 11η χώρα που εντάσσεται στο ILRS, μετά τη Νικαράγουα και την Ταϊλάνδη τον Απρίλιο. Η Κίνα και η Ρωσία ανακοίνωσαν επίσημα το κοινό έργο ILRS στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, τον Ιούνιο του 2021. Η Βενεζουέλα , το Πακιστάν , το Αζερμπαϊτζάν , η Λευκορωσία , η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος υπέγραψαν το 2023.

Υπογράφοντα LRSΤύπος
ΚίναΧώρα
ΡωσίαΧώρα
ΛευκορωσίαΧώρα
ΠακιστάνΧώρα
ΑζερμπαϊτζάνΧώρα
ΒενεζουέλαΧώρα
Νότια ΑφρικήΧώρα
ΑίγυπτοςΧώρα
ΝικαράγουαΧώρα
ΣερβίαΧώρα
Οργανισμός Διαστημικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APSCO)Διακυβερνητικός Οργανισμός
nanoSPACE AG (Ελβετία)Εταιρεία
International Lunar Observatory Association (ILOA, Χαβάη)Οργάνωση
Εθνικό Ινστιτούτο Αστρονομικών Ερευνών της Ταϊλάνδης (NARIT)Ινστιτούτο
Πανεπιστήμιο της Sharjah (ΗΑΕ)Πανεπιστήμιο
Adriatic Aerospace Association (A3) (Κροατία)Οργάνωση
Asociación de Astronomía de Colombia (ASASAC)Οργάνωση
Arabaev Kyrgyz State University (Κιργιστάν)Πανεπιστήμιο
PT Universal Satelit Indonesia (UniSat)Εταιρεία
Αραβική Ένωση για την Αστρονομία και τις Διαστημικές ΕπιστήμεςΟργάνωση

Λίστα γνωστών οντοτήτων ILRS που υπογράφουν συμφωνίες για το ILRS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.