Σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου του 2006, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, έλαβε μια απόφαση η οποία επρόκειτο να αλλάξει το ηλιακό μας σύστημα όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, τα μέλη της Ένωσης ψήφισαν επί μιας πρότασης που είχε εισαχθεί εδώ και πολλά χρόνια και η οποία όριζε ακριβώς τι εννοούν οι αστρονόμοι με τον όρο πλανήτης.

Και όμως υπάρχει εξωγήινη ζωή στην Αφροδίτη

Κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα, ο Πλούτωνας να χάσει την υπόσταση του πλανήτη και έτσι ο αριθμός των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα να μειωθεί σε οχτώ. Και όμως, 17 χρόνια αργότερα η πρόταση παραμένει αμφιλεγόμενη όσο ποτέ άλλοτε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα IFLscience, η Ένωση εξέτασε πολλούς ορισμούς πριν καταλήξει σε κάποιον, οι οποίοι θα περιλάμβαναν πλανήτες γύρω από άλλα αστέρια, εξοπλανήτες ή πλανήτες που έχουν βγει από το αστρικό τους σύστημα. Ωστόσο τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τους λεγόμενους ορφανούς πλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες που έχουν αποπεμφθεί από το αστρικό τους σύστημα.

Τελικά αποφασίστηκε ο νέος ορισμός του. Πλανήτης – νάνος. Ένας πλανήτης θα πρέπει να ικανοποιηθεί τρεις βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλανήτης.

  • Να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο
  • Να έχει υδροστατική ισορροπία, δηλαδή να είναι περίπου σφαιρικός
  • Να έχει καθορίσει την τροχιά του, όντας το κύριο βαρυτικό σώμα.

Ο Πλούτωνας έπαψε εν ολίγοις να είναι πλανήτης, καθώς δεν ικανοποιεί την τρίτη προϋπόθεση του ορισμού. Δηλαδή δεν έχει καθορίσει την τροχιά του, την οποία εν μέρει μοιράζεται με τον Ποσειδώνα.

Πάντως κύκλοι χαρακτηρίζουν τον εκ νέου ορισμό του Πλούτωνα ως πλανήτη νάνο ως υποβιβασμό παρά ως ταξινόμηση σε ένα νέο είδος.

Το μυστήριο του Πλούτωνα

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που κάνουν τον Πλούτωνα τόσο παράξενο. Για παράδειγμα, κανένα από τα πέντε φεγγάρια του δεν βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη νάνο. Όλα περιστρέφονται γύρω από ένα σημείο έξω από τον Πλούτωνα και ο Χάροντας, το μεγαλύτερο φεγγάρι του φαίνεται ότι ευθύνεται για αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.