Η λεπτομερής μηχανική του τρόπου με τον οποίο η ύλη πέφτει πάνω σε μια μαύρη τρύπα από το εξωτερικό του ορίζοντα γεγονότων αποκαλύφθηκε σε μια νέα εργασία. Όπως προβλέπεται από τη θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο η ύλη σταματά να περιφέρεται γύρω από τη μαύρη τρύπα και πέφτει κατευθείαν προς τα κάτω, πέφτοντας κατακόρυφα πέρα από το σημείο χωρίς επιστροφή.

Τώρα, σε δεδομένα ακτίνων Χ μιας ενεργής μαύρης τρύπας, είδαμε επιτέλους αποδείξεις ότι αυτή η “περιοχή βύθισης” υπάρχει. “Η θεωρία του Αϊνστάιν προέβλεπε ότι αυτή η τελική βουτιά θα υπήρχε, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι συμβαίνει”, λέει ο θεωρητικός φυσικός Andrew Mummery του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Σκεφτείτε το σαν ένα ποτάμι που μετατρέπεται σε καταρράκτη – μέχρι τώρα, κοιτάζαμε το ποτάμι. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον καταρράκτη”.

Η ύλη που κατευθύνεται προς μια μαύρη τρύπα δεν ακολουθεί μια ευθεία γραμμή. Κάνει κύκλους, όπως το νερό που στροβιλίζεται, σπειροειδώς και αδυσώπητα προς έναν αγωγό. Αυτή δεν είναι μια ανούσια παρομοίωση: η σύγκριση είναι τόσο εύστοχη που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τους στροβιλισμούς του νερού για να μελετήσουν τα περιβάλλοντα γύρω από τις μαύρες τρύπες.

Η μελέτη των ίδιων των μαύρων τρυπών είναι λίγο δύσκολη επειδή ο στρεβλωμένος χωροχρόνος γύρω τους είναι τόσο ακραίος. Αλλά πριν από δεκαετίες, το θεωρητικό έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν προέβλεψε ότι σε μια ορισμένη εγγύτητα προς τη μαύρη τρύπα, η ύλη δεν θα είναι πλέον σε θέση να ακολουθήσει μια σταθερή κυκλική τροχιά και θα πέσει κατευθείαν προς τα κάτω – όπως το νερό πάνω από το χείλος αυτού του ανάλογου αγωγού.

Επιστήμονες ανακάλυψαν κολοσσιαία μαύρη τρύπα από την αρχή του χρόνου

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει, αλλά αυτό για το οποίο οι αστροφυσικοί δεν ήταν σίγουροι είναι αν θα μπορούσαμε ή όχι να το ανιχνεύσουμε. H ύλη πρέπει με κάποιο τρόπο να διασχίσει τον ορίζοντα γεγονότων και η θεωρία του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα έχει αντέξει σε όλους τους ελέγχους.

Πιστεύουμε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική νέα εξέλιξη στη μελέτη των μαύρων τρυπών, επιτρέποντάς να ερευνήσουμε αυτή την τελική περιοχή γύρω από αυτές. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη βαρυτική δύναμη. Αυτή η τελική βύθιση συμβαίνει στην άκρη μιας μαύρης τρύπας και δείχνει την ύλη να ανταποκρίνεται στη βαρύτητα στην ισχυρότερη δυνατή μορφή της.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.