Η Blue Origin του Jeff Bezos έχει ξεκινήσει τα πρώτα βήματα στον διαστημικό τουρισμό. Δύο χρόνια μετά την πρώτη αποστολή, στην οποία ήταν και ο ίδιος ο Jeff Bezos, επιστρέφει ξανά με την αποστολή NS-25, που εκτοξεύτηκε την Κυριακή, 19 Μαΐου, με πλήρωμα έξι ατόμων. Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Ed Dwight, ο πρώτος έγχρωμος αστροναύτης της NASA στα 60s, που τελικά απορρίφθηκε από την τελική διαδικασία επιλογής για το διάστημα. Τώρα, στα 90 του έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που έφτασε στο διάστημα, 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας.

«Νόμιζα ότι δεν το χρειαζόμουν στη ζωή μου», είπε ο Dwight για την εμπειρία στη ζωντανή ροή της Blue Origin μετά την προσεδάφιση της κάψουλας. «Αλλά είπα ψέματα. Το είχα πραγματικά ανάγκη».

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το πλήρωμα εκτινάχθηκε σε περισσότερο από τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου, ή περισσότερα από 3.200 χιλιόμετρα την ώρα. Ο πύραυλος πέρασε την κάψουλα πέρα ​​από τη γραμμή Kármán, μια περιοχή 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης που  αναγνωρίζεται ευρέως ως το υψόμετρο στο οποίο ξεκινά το διάστημα.

blue origin
Ένας ενθουσιασμένος Ed Dwight, στα 90 του ο γηραιότερος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα, δείχνει τη συγκίνησή του αφού τελικά έφτασε στο διάστημα περισσότερα από 60 χρόνια αφότου του αρνήθηκαν την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός αστροναύτης.

Για λίγα λεπτά οι επιβαίνοντες βίωσαν την έλλειψη βαρύτητας, ενώ μπόρεσαν να λύσουν τις ζώνες τους και να αιωρηθούν μέσα στην κάψουλα.

Η επιστροφή στην Γη όμως δεν ήταν απαραίτητα όσο ομαλή, αφού ένα από τα τρία αλεξίπτωτα της κάψουλας δεν άνοιξε πλήρως. Όμως, σύμφωνα με την Blue Origin, το σύστημα έχει σχεδιαστεί με αρκετές δικλείδες ασφαλείας και αν ένα από τα αλεξίπτωτα δεν ανοίξει, δεν προκαλεί πρόβλημα στην προσεδάφιση.

Η συνολική πτήση είχε διάρκεια μόλις 11 λεπτά, και η κάψουλα εν τέλει προσγειώθηκε με ασφάλεια. Το πλήρωμα ήταν εκστασιασμένο από την εμπειρία.

Νέα τεχνολογία κβαντικής μπαταρίας αλλάζει τα πάντα!

Το New Shepard της Blue Origin ανταγωνίζεται το Virgin Galactic του Richard Branson για να μεταφέρει διαστημικούς τουρίστες, επαγγελματίες αστροναύτες και άλλους σε υποτροχιακές διαστημικές πτήσεις. Η Virgin Galactic έχει εκτοξεύσει 55 επιβάτες σε 11 πτήσεις του διαστημικού αεροπλάνου Unity της εταιρείας μέχρι στιγμής, ενώ η Blue Origin έχει εκτοξεύσει τώρα 38 άνδρες και γυναίκες σε επτά πτήσεις.

Ενώ η Virgin επικεντρώνεται αποκλειστικά σε υποτροχιακές πτήσεις, η Blue Origin κατασκευάζει επίσης ένα lander σελήνης και έναν μερικώς επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο τροχιακής κλάσης – το New Glenn – για να ανταγωνιστεί τους πυραύλους Falcon 9 και Falcon Heavy της SpaceX.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.