Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το πρόθεμα “i” στα προϊόντα της Apple λέει ότι η σύμβαση δεν έχει πλέον νόημα και ότι το iPhone θα πρέπει να μετονομαστεί εκ νέου. Αυτό θα σήμαινε την αλλαγή του ονόματος για το iPhone, το iPad και το iMac, μια μετάβαση που η Apple ξεκίνησε κατά λάθος το 2007.

Ο Ken Segall ήταν ο δημιουργικός διευθυντής της διαφημιστικής εταιρείας που επέλεξε ο Steve Jobs για να εργαστεί πρώτα στη NeXT και αργότερα στην Apple. Ήταν ένας ρόλος τον οποίο κατείχε για 12 χρόνια.

Ο Segall έχει πολλές αξιώσεις της Apple, όπως ο δημιουργικός διευθυντής της διαφημιστικής καμπάνιας Think Different και του διάσημου διαφημιστικού σποτ Crazy Ones. Αλλά αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη επιρροή του ήταν η επινόηση του προθέματος “i” για τα προϊόντα της Apple.

Αυτό ξεκίνησε το 1998, όταν η Apple δούλευε πάνω σε έναν ριζικά νέο και φιλικό οικιακό υπολογιστή με ημιδιαφανή σχεδίαση, του οποίου δημιουργός είναι ο Jony Ives.

Εσωτερικά, η Apple αναφερόταν στη συσκευή ως MacMan. Ο Segall παρότρυνε την Apple να χρησιμοποιήσει το πρόθεμα “i” για να αναδείξει την τότε νέα συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο που προσέφερε η συσκευή.

Αυτή η συσκευή, φυσικά, κυκλοφόρησε ως iMac. Ωστόσο, το πρόθεμα “i” έγινε βασικό στοιχείο, με το iBook, το iPod, το iPhone και το iPad, να ακολουθούν την νέα ονοματοδοσία που ξεκίνησε σχεδόν από το πουθενά.

Η Apple άρχισε να απομακρύνεται από το πρόθεμα “i” το 2007, με την κυκλοφορία του Apple TV, που αναμενόταν ευρέως ότι θα ονομαζόταν iTV. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, ήταν μάλλον τυχαία.

Το iTV ήταν ήδη το όνομα ενός τηλεοπτικού δικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί το εμπορικό σήμα για αυτόν τον λόγο.

Η Apple επέστρεψε, βέβαια, στην επωνυμία “i” όταν το iPad κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα, το 2010. Ίσως η πρώτη σκόπιμη επιλογή για τη μετάβαση από το πρόθεμα “i” ήταν η κυκλοφορία του Apple Watch.

Aυτό αναμενόταν να ονομαστεί iWatch και μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτό ήταν το σχέδιο της Apple για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς ακόμη και ο CEO Tim Cook παρασύρθηκε και το ανέφερε έτσι το 2014.

Το Wired αναφέρει ότι ο Segall πιστεύει τώρα ότι ήρθε η ώρα η Apple να εγκαταλείψει το εμπορικό σήμα “i”. Ο Segall θέλει να σκοτώσει το μωρό του με το branding. Δεν πιστεύει ότι η Apple πρέπει να κρατήσει το πρόθεμα.

Όπως αναφέρει, το “i” πρέπει να εξαφανιστεί. Δεν έχει πλέον νόημα, σύμφωνα τον ίδιο. Σίγουρα, ο Jobs έχτισε την Apple γύρω από αυτό, λέει ο Segall, αλλά το “i” ήταν πάντα ένα υπο-brand.

Μπορεί να υπάρχουν ειδικοί του μάρκετινγκ που λένε ότι η Apple θα ήταν τρελή να εγκαταλείψει το πρόθεμα, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά από μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα όλων των εποχών.

Ωστόσο, ο Segall λέει ότι δεν μπορεί να προστατευτεί, και για πάρα πολύ καιρό υπήρχαν εταιρείες με “i” που συνδέονταν με το διαδίκτυο. Πλέον, αυτό είναι ένα ζήτημα για την Apple, η οποία είναι γνωστή για την καινοτομία, παραμένοντας στο “i” δεν καινοτομεί.

Αν και δεν το λέει ρητά, ο Segall υπονοεί ότι το iPhone πρέπει να γίνει πλέον Apple Phone. Αυτό θα το ευθυγραμμίσει με το Apple TV, το Apple Watch και το Apple Vision Pro – αν και κανείς εκτός του Apple Park και των Apple Stores δεν το αποκαλεί ποτέ έτσι.

Ο Segall είναι γενικά αντίθετος στο να πετάει κανείς ένα απόλυτα καλό εμπορικό σήμα. Ωστόσο, αν κάποιος έχει αρκετή επιρροή μάρκετινγκ για να καταφέρει μία μετάβαση από ένα πραγματικά εικονικό brand όπως το “i” με επιτυχία, αυτή είναι η Apple.

Σίγουρα θα μπορούσα να κάνει το iPhone “Apple Phone” και κανείς δεν θα έφερνε αντίρρηση. Το νέο smartwatch της Apple θα ήταν το ίδιο επιτυχημένο με το iPhone. Ωστόσο, αυτό που είναι λιγότερο ξεκάθαρο είναι το πώς θα γίνει το rebranding του iPad και του iMac. Το Apple Pad φαντάζει λάθος, ενώ υπάρχουν πολλά Apple Mac.

Βέβαια, όλα αυτά θα εξίσωναν τα προϊόντα της Apple, τουλάχιστον ηχητικά, με όλα τα “Phone” και “Pad”, ενώ ήδη έχει τα “Watch”, και αν είναι ας μετονομάσει τα τα AirPods σε “Apple Buds” να γίνει ένα και το αυτό με όλα τα άλλα brand.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.