Η Neuralink δέχεται πλέον αιτήσεις για έναν ακόμα άνθρωπο που θα συμμετέχει στις συνεχιζόμενες δοκιμές του εγκεφαλικού εμφυτεύματος της. Το εμφύτευμα προορίζεται για άτομα που έχουν χάσει την σωματική τους κινητικότητα και στην παρούσα φάση θα λειτουργεί σαν διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, σύμφωνα με τον Elon Musk. Η ανακοίνωση από τον Elon Musk, έρχεται μια βδομάδα μετά την αθόρυβη επιβεβαίωση πως μέρος του chip από τον πρώτο ασθενή, ανακτήθηκε από την εταιρία.

«Η Neuralink δέχεται αιτήσεις για τον δεύτερο συμμετέχοντα», δημοσίευσε ο Μασκ στο X την Παρασκευή. “Αυτό είναι το Telepathy cybernetic brain implant που σας επιτρέπει να ελέγχετε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας μόνο με τη σκέψη.”

 Η συσκευή N1 BCI έχει το μέγεθος ενός νομίσματος και περιέχει ένα τσιπ επεξεργασίας, μπαταρία και όργανα επικοινωνίας. Η τοποθέτησή του γίνεται χειρουργικά στην κορυφή του εγκεφάλου. Μόλις τοποθετηθεί, 64 μικροσκοπικά καλώδια συνδέονται με τον εγκέφαλο και είναι ικανά να μεταφέρουν την νευρική δραστηριότητα στο chip, ώστε να μεταφραστεί σε εντολές υπολογιστή.

Elon Musk NeuralinkΗ ανάρτηση ανακοίνωσης του ίδιου του Neuralink στις 16 Μαΐου περιλάμβανε ένα σύντομο βίντεο με τον πρώτο τους εθελοντή, τον Noland Arbaugh, ο οποίος επαίνεσε την εμπειρία του με τη συσκευή μέχρι στιγμής. Ο Arbaugh, ένας 30χρονος άνδρας από το Τέξας, έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω μετά από ένα ατύχημα κατάδυσης το 2016. Προηγούμενα βίντεο τον είχαν απεικονίσει να χρησιμοποιεί το εμφύτευμά του N1 για να παίζει σκάκι και άλλα βιντεοπαιχνίδια, να ελέγχει τον κέρσορα του ποντικιού και να γράφει κείμενα στον υπολογιστή. Σε μια χθεσινή συνέντευξη στο Bloomberg, ωστόσο, ο Arbaugh εξήγησε εν συντομία τα ζητήματα ανάκλησης καλωδίων που αντιμετώπισε περίπου ένα μήνα μετά την επέμβαση του.

Όλα τα κινητά με την μεγαλύτερη ακτινοβολία

«Άρχισα να χάνω τον έλεγχο του κέρσορα. Νόμιζα ότι είχαν κάνει κάποιες αλλαγές και αυτός ήταν ο λόγος», εξήγησε. «Αλλά μετά μου είπαν ότι τα νήματα έβγαιναν από τον εγκέφαλό μου. Στην αρχή, δεν ήξεραν πόσο σοβαρό θα ήταν».

Το chip μπορεί να αποκαταστήσει μερική λειτουργικότητα ατόμων με μόνιμη παράλυση, καθώς μπορεί να τους επιτρέψει την χρήση του υπολογιστή. Στόχος είναι να φτάσει σε σημείο να ελέγχει μηχανικά μέρη, που θα προσκαλούνται στον ασθενή, ώστε να ανακτήσει την κινητικότητά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.