Με την επιστολή της η εταιρεία Vodafone καλεί την ΕΕΤΤ όπως εξετάσει και εγκρίνει το αίτημά της για την καθολική επιμήκυνση του οριζόμενου πλάνου των 28 μηνών για τις εναπομείνασες υλοποιήσεις/καμπίνες κατά 12 επιπλέον μήνες. Σημειώνουν επίσης, ότι το εν λόγω διάστημα θα είναι το μέγιστο δυνατό καθώς σαφώς εντός του εν λόγω διαστήματος θα ολοκληρωθούν και ενεργοποιηθούν οι καμπίνες, η δε εταιρεία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο δυνατόν αμεσότερη ολοκλήρωση του πλάνου. Επισημαίνουν επίσης, ότι η εταιρεία δύναται να επεκτείνει αντίστοιχα και τη διάρκεια ισχύος της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης.

Η εταιρεία WIND με νέα επιστολή της τον Ιούλιο του 2019, επιβεβαίωσε ότι ιδιαίτερα οι καθυστερήσεις στη διαδικασία της ηλεκτροδότησης συνεχίζουν να παραμένουν ιδιαίτερα προβληματικές δίχως να προβλέπεται βελτίωση εντός των επομένων μηνών. Η WIND υπέβαλε στην ΕΕΤΤ επικαιροποιημένους χρόνους ενεργοποίησης μία υπαίθριας καμπίνας, οι οποίοι καταγράφονται ως εξής:

− Ο μέσος χρόνος ενεργοποίησης καμπίνας τεχνολογίας FTTC (από την υποβολή της αίτησης για αδειοδότηση έως την ενεργοποίηση) εκτιμάται στους 16,6 μήνες
− Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης σκάμματος και εγκατάστασης καμπίνας εκτιμάται στους 3,9 μήνες (Δήμοι/Περιφέρειες)
− Ο μέσος χρόνος κατασκευής καμπίνας εκτιμάται στους 2,3 μήνες
− Ο μέσος χρόνος αντικατάστασης ΤΚΜ ΟΤΕ εκτιμάται στους 4 μήνες (ΟΤΕ)
− Ο μέσος χρόνος ηλεκτροδότησης εκτιμάται στους 8,4 μήνες (ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ)
− Ο μέσος χρόνος ενεργοποίησης εκτιμάται στον 1 μήνα

Η εταιρεία σημειώνει ότι οι ανωτέρω μέσοι χρόνοι προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στην ΕΕΤΤ με τις αιτήσεις αλλαγών τριμήνου, αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία των καμπινών και εκτιμάται ότι θα βαίνουν επιδεινούμενοι όσο προστίθενται και νέες καθυστερημένες καμπίνες, όπως επιβεβαιώνεται και από τους προηγούμενους δείκτες που είχαν προσκομίσει στην ΕΕΤΤ (σχετ. ιγ).

Με βάση τα ανωτέρω η εταιρεία WIND αιτείται την τροποποίηση του συνολικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου με προτεινόμενη ολίσθηση 14,5 μηνών για την Φάση Β΄ και 13 μηνών για την Φάση Γ’ Ανάθεσης.

Με επιστολή της η εταιρεία ΟΤΕ διευκρίνισε ότι η παράταση του χρόνου ενεργοποίησης συγκεκριμένων ΤΚΜ έως το Δ Τρίμηνο του 2019 οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν ανακύψει προβλήματα που σχετίζονται με θέματα διαλειτουργικότητας των καρτών τεχνολογίας vectoring 17a και 35b.

Το συγκεκριμένο τεχνικό πρόβλημα το οποίο προκάλεσε σημαντική ολίσθηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης αντιμετωπίζεται ήδη σε συνεργασία με τους προμηθευτές. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το πρόβλημα διαλεiτουργικότητας των καρτών τεχνολογίας Vectoring 17a και 35b είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή για μεγάλο χρονικό διάστημα η ενεργοποίηση των υπηρεσιών VDSL vectoring σε τμήμα του δικτύου της. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η συνύπαρξη των διαφορετικών τύπων καρτών προκαλούσε συνολική υποβάθμιση στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούσε σειρά ενεργειών σε συνεργασία με τους προμηθευτές καθώς ήταν αναγκαία η ανάπτυξη νέου firmware patch. Ακολούθως το νέο firmware patch έπρεπε να δοκιμαστεί σε συνθήκες εργαστηρίου και στο πεδίο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι αποκαθιστά το πρόβλημα και μετά τις επιτυχείς δοκιμές να μεταφορτωθεί στα συστήματα.

Οι ανωτέρω εργασίες διάρκειας περίπου 6 μηνών προκάλεσαν αντίστοιχη ολίσθηση στο έργο αναβάθμισης του δικτυακού εξοπλισμού για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών VDSL vectoring (αντικατάσταση επεξεργαστή και καρτών) οι οποίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν την αποκατάσταση του προβλήματος. Η εταιρεία ενημέρωσε την ΕΕΤΤ ότι έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή εφαρμογή της ανωτέρω τεχνικής λύσης στο δίκτυο και η ενεργοποίηση των ΤΚΜ τηρουμένων των υποχρεώσεων ενημέρωσης των παρόχων.

Με βάση τα παραπάνω η εταιρεία αιτείται την χρονική μετάθεση των ημερομηνιών ολοκλήρωσης της Α και Γ Φάσης έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Με επιστολή της η ΕΕΤΤ απευθύνθηκε στην ΔΕΔΔΗΕ τον Μάιο του 2018 επισημαίνοντας την σημασία των έργων υλοποίησης δικτύων νέας γενιάς και καλώντας την ΔΕΔΔΗΕ για την παρέμβασή της ώστε να αρθούν τα εμπόδια που ήδη οι πάροχοι είχαν επικαλεστεί σχετικά με καθυστερήσεις στην ρευματοδότηση. Η ΔΕΔΔΗΕ με την επιστολή της ενημέρωσε την ΕΕΤΤ ότι συμμερίζεται την μέριμνα της ΕΕΤΤ για την εγκατάσταση δικτύων νέας γενιάς, καταβάλλει και θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη εκτέλεση έργων όπως αυτά που αναφέρει η ΕΕΤΤ στην επιστολή της. Μάλιστα σημειώνει ότι όπου υπάρχει κάποια καθυστέρηση έχει ληφθεί ειδική μέριμνα και οι αναγκαίες συμβατικές διευθετήσεις για την εκτέλεσή τους.

Η ΕΕΤΤ απευθύνθηκε και στην ΡΑΕ τον Μάιο του 2018 επισημαίνοντας την σημασία των έργων υλοποίησης δικτύων νέας γενιάς και καλώντας την για την παρέμβασή της ώστε να αρθούν τα εμπόδια που ήδη οι πάροχοι είχαν επικαλεστεί σχετικά με καθυστερήσεις στην ρευματοδότηση. Η ΡΑΕ δεν απήντησε στην επιστολή της ΕΕΤΤ.

Η ΕΕΤΤ, κατά τη διάρκεια των επτά μηνών του 2019 (Ιανουάριος-Ιούλιος), διενέργησε ελέγχους στις υλοποιήσεις των επιχειρηματικών σχεδίων των παρόχων πρόσβασης, επισκεπτόμενη τις υπαίθριες καμπίνες, ιδίως καμπίνες οι οποίες είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεταν οι πάροχοι στην ΕΕΤΤ, κατασκευασθεί αλλά δεν είχαν ακόμη ενεργοποιηθεί λόγω καθυστέρησης ρευματοδότησης ή άλλων αιτιών. Η ΕΕΤΤ διενήργησε 95 ελέγχους σε καμπίνες της WIND εκ των οποίων όλες ήταν κατασκευασμένες, ενώ 56 δεν ήταν ακόμα ρευματοδοτημένες. Η ΕΕΤΤ διενήργησε 63 ελέγχους σε καμπίνες της Vodafone εκ των οποίων όλες ήταν κατασκευασμένες, ενώ 11 δεν ήταν ακόμα ρευματοδοτημένες. Τέλος, η ΕΕΤΤ διενήργησε 80 ελέγχους σε καμπίνες του ΟΤΕ εκ των οποίων όλες ήταν κατασκευασμένες, ενώ μόνο μία δεν ήταν ακόμα ρευματοδοτημένη.

Η ΕΕΤΤ από τους ανωτέρω ελέγχους, οι οποίοι διενεργήθηκαν δειγματοληπτικά σε διάφορα ΑΚ στην Ελλάδα και με σύντομη πρότερη ενημέρωση των παρόχων, διαπιστώνει ότι οι πάροχοι πράγματι προχωρούν σε κατασκευή των υπαίθριων καμπινών, όπως ακριβώς δηλώνουν στην ΕΕΤΤ.

Βάσει των ανωτέρω διαπιστώνεται ότι η καθυστέρηση της υλοποίησης των υπαίθριων καμπινών που εντάσσονται στα επιχειρηματικά σχέδια των παρόχων στο πλαίσιο της διαδικασίας υλοποίησης τεχνολογίας vectoring δεν αποτελεί δική τους υπαιτιότητα. Η κατασκευή των καμπινών έχει σε μεγάλο βαθμό υλοποιηθεί ενώ εκκρεμεί η ρευματοδότηση ή ενεργοποίησή τους ή η επίλυση τεχνικών προβλημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την υλοποίηση της τεχνολογίας vectoring.

Επίσης, βάσει των ανωτέρω στοιχείων που υπέβαλαν στην ΕΕΤΤ και οι τρεις πάροχοι διαπιστώνεται ότι ο χρόνος υλοποίησης μίας καμπίνας είναι από 15 μέχρι 18 μήνες.

Συμπερασματικά, για τις καμπίνες οι οποίες δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η ενεργοποίησή τους εντός του εγκεκριμένου χρόνου ολοκλήρωσης των σχεδίων των παρόχων.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, και δεδομένου του αιτήματος της εταιρείας WIND για επιμήκυνση του συνολικού χρόνου υλοποίησης του πλάνου της κατά 14,5 μήνες για την Φάση Β΄ και 13 μήνες για την Φάση Γ’ Ανάθεσης, της εταιρείας Vodafone κατά 12 μήνες για την Φάση Β’ Ανάθεσης και της εταιρείας ΟΤΕ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 για την Φάση Α΄ και Γ’ Ανάθεσης, κρίνεται σκόπιμη η επιμήκυνση του εγκεκριμένου συνολικού χρόνου υλοποίησης των σχεδίων των παρόχων Vodafone, WIND και OTE για το χρονικό διάστημα το οποίο αιτήθηκαν.

Η επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης θα αφορά μόνο τις καμπίνες οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί. Σε εκτέλεση του ανωτέρω, οι τρεις πάροχοι θα πρέπει να υποβάλουν στην ΕΕΤΤ προς έγκριση, εντός ενός μηνός από την λήψη της παρούσας απόφασης, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των καμπινών για τις οποίες ισχύει η επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης.

Αποφασίζει

I. Εγκρίνει την επιμήκυνση του εγκεκριμένου συνολικού χρόνου υλοποίησης των επιχειρηματικών πλάνων των παρόχων Vodafone κατά 12 μήνες για την Φάση Β΄ Ανάθεσης , WIND κατά 14,5 μήνες για την Φάση Β΄ και 13 μήνες για την Φάση Γ΄ Ανάθεσης και ΟΤΕ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 για την Φάση Α΄ και Γ΄ Ανάθεσης . Η επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης θα αφορά μόνο τις καμπίνες των Αποφάσεων της ΕΕΤΤ ΑΠ ΕΕΤΤ 800/03/21.02.2017, ΑΠ ΕΕΤΤ 813/004/07.06.2017 και ΑΠ ΕΕΤΤ 828/12/28.09.2017, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί.

II. Καλεί τις εταιρείες Vodafone, WIND και ΟΤΕ να υποβάλουν στην ΕΕΤΤ προς έγκριση, εντός ενός μηνός από την κοινοποίηση της παρούσας, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των καμπινών για τις οποίες ισχύει η επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης. Η ως άνω υποχρέωση ισχύει και για ήδη υποβληθέντα αιτήματα των παρόχων τα οποία εκκρεμούν κατά την έκδοση της παρούσας.

III. Καλεί τις εταιρείες Vodafone, WIND και ΟΤΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, και πάντως σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη των σχετικών εγγυητικών, να υποβάλουν στην ΕΕΤΤ επιστολή επέκτασης της διάρκειας ισχύος της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης που έχουν καταθέσει στην ΕΕΤΤ στο πλαίσιο του έργου υλοποίησης τεχνολογίας Vectoring (Α΄, Β’ και Γ’ Ανάθεση), κατά τέτοιο χρονικό διάστημα ώστε η λήξη ισχύος τους να τοποθετείται τρεις μήνες μετά την τελευταία (μεταγενέστερη) λήξη των επιχειρηματικών τους πλάνων.

IV. Ορίζει ότι κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των ΑΠ ΕΕΤΤ 800/03/21.02.2017, ΑΠ ΕΕΤΤ 813/004/07.06.2017 και ΑΠ ΕΕΤΤ 828/12/28.09.2017.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.