Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ίσως το Sim City 2000, στο οποίο είχε το σενάριο δημιουργίας ενεργειακών σταθμών στο διάστημα και να στείλει ενέργεια πίσω στην Γη με μικροκύματα. Αυτό πλέον είναι πραγματικότητα, αφού από τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησε ένα πείραμα μετάδοσης ενέργειας από το διάστημα. Συγκεκριμένα, μέσω των ηλιακών συλλεκτών σε ένα δορυφόρο που είναι σε τροχιά, καταφέραμε να στείλουμε ενέργεια πίσω στην Γη.

Με την χρήση μιας συστοιχίας μικροκυμάτων για πειράματα χαμηλής τροχιάς (MAPLE), το Space Solar Power Demonstrator (SSPD) οι επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν πως η μεταφορά ενέργειας από το διάστημα στην Γη είναι δυνατή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ενέργεια μεταφέρθηκε στην Γη από δορυφόρο και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία ηλιακού σταθμού από ηλιακή ενέργεια στο διάστημα.

Το σύστημα εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2023 και μόλις δύο μήνες μετά κατάφερε να μεταδώσει ισχύ περίπου 100mW, πίσω στην Γη. Μάλιστα μπορούσε πολύ εύκολα να εστιάσει ξανά, ώστε να στείλει την δέσμη σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η δοκιμαστική αποστολή είχε περίπου 1mW ισχύος και το για τις δοκιμές το πείραμα επαναλήφθηκε 3 φορές μέσα σε 8 μήνες.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα πλέγμα διαστημικών σκαφών σε μέγεθος περίπου ενός χιλιομέτρου, που θα μπορούσε να μεταδώσει ενέργεια για περίπου 10.000 σπίτια. Μεμονωμένοι δορυφόροι 1 μέτρου θα ξεδιπλώνονται καλύπτοντας επιφάνεια 50 τ.μ., με ηλιακά panels στην μία πλευρά και πομπούς μικροκυμάτων στην άλλη. Επειδή το MAPLE μπορεί να στείλει ενέργεια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, η εν λόγω προσέγγιση θέλει να στείλει απευθείας ενέργεια σε οποιαδήποτε απομακρυσμένη τοποθεσία στην πλανήτη, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη υποδομή.

“Με τον ίδιο τρόπο που το Διαδίκτυο εκδημοκρατίζει την πρόσβαση σε πληροφορίες, ελπίζουμε ότι η ασύρματη μεταφορά ενέργειας εκδημοκρατίζει την πρόσβαση στην ενέργεια”, δήλωσε πέρυσι ο επικεφαλής ερευνητής και συνδιευθυντής του SSPP, Αλί Χατζιμίρι.

“Δεν θα χρειαστεί καμία υποδομή μεταφοράς ενέργειας στο έδαφος για να λάβει αυτή την ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να στείλουμε ενέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές και περιοχές που έχουν καταστραφεί από πόλεμο ή φυσική καταστροφή.”

Valentine’s Day: Φέτος, κάνε στο άλλο σου μισό ένα δώρο τεχνολογίας

To SSPD έχει πολλά ακόμα εξαρτήματα που δοκιμάζονται μαζί με το MAPLE, όπως το DOLCE (Deployable on Orbit ultraLight Composite Experiment) που δοκιμάζει την ανάπτυξη του διαστημικού σκάφους και το ALBA που δοκιμάζει φωτοβολταϊκά στοιχεία για να βρει το καλύτερο για αυτή την χρήση. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα, αλλά παραμένουν κρίσιμα για τον SSPD.

Το πείραμα όμως απέδειξε πως η ιδέα μετάδοσης ενέργειας από το διάστημα είναι δυνατή. Μάλιστα η έρευνα που δεν έχει κατατεθεί ακόμα, υπογραμμίζει τις αδυναμίες τις υλοποίησης και που χρειάζονται βελτιώσεις. Η επόμενη έκδοση θα πατήσει στα δυνατά σημεία του παρόντος συστήματος, ώστε να έρθει πιο κοντά σε ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.