Γιατί η Xiaomi απαιτεί μεγάλους χρόνους στο ξεκλείδωμα του bootloader, EDL authorization και Anti Roll back Protection;

Η Xiaomi είναι το πιο δημοφιλές brand στην Ινδία, χάρη σε μια ευρεία γκάμα οικονομικών και μεσαίου κόστους συσκευών. Όπως και η Huawei, η Xiaomi πουλά εκατοντάδες smartphones στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Κίνα. Πολλές συσκευές δεν πωλούνται εκτός Κίνας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει εμποδίσει τους ανθρώπους από το να τα εισάγουν. Aliexpress, Gearbest είναι μερικά μόνο από τα καταστήματα από τα οποία μπορείς να προμηθευτείς γνήσιες Xiaomi συσκευές. Κάτι τέτοιο αποτελεί μια πρόκληση για την εταιρεία καθώς το λογισμικό που διαθέτουν στις κινεζικές συσκευές και αποκαλείται MIUI China, δεν περιέχει τα Google Play Services, τα Google Play store. Επομένως, οποιοσδήποτε εισάγει μια Xiaomi συσκευή από την Κίνα, δεν θα έχει Google apps και services.

Ωστόσο, τρίτοι κατασκευαστές, βρήκαν τρόπο να πείσουν τους καταναλωτές ότι πουλάν συσκευές Xiaomi με επίσημη MIUI Global ROM. Τι κάνουν δηλαδή οι λιανοπωλητές: αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες συσκευές Xiaomi, ξεκλειδώνουν τον bootloader αλλάζουν το λογισμικό ή κάνουν flash custom ROM όπως την Xiaomi.eu (μη επίσημες ROMs βασισμένες στην MIUI China) αλλά με περισσότερες γλώσσες και features και έπειτα πουλάν τις συσκευές αυτές. Οι περισσότεροι από εσάς και ιδίως εκείνοι που δεν είναι πολλοί σχετικοί με το αντικείμενο δεν θα είχαν τρόπο να γνωρίζουν ότι τρέχουν μια μη επίσημη έκδοση του λογισμικού και θα κατηγορούσαν την Xiaomi για έλλειψη ενημερώσεων και για όσα bugs έρχονταν αντιμέτωποι. Ενώ πολλοί βάζουν και malwares. Και η φήμη της Xiaomi έπρεπε κάπως να προστατευθεί, καθώς οι Reviewers λαμβάνουν συσκευές από αυτούς τους retailers και έπρεπε να σκεφθούν έναν τρόπο να κόψουν αυτή τη συνήθεια από τους retailers.

Μια λύση φυσικά θα ήταν το πλήρες μπλοκάρισμα της δυνατότητας ξεκλειδώματος του bootloader, που είναι μια πολύ δραστική κίνηση και την οποία πρόσφατα πήρε η Huawei. Βλέποντας την επιτυχία του brand της μεταξύ των enthusiasts η Xiaomi δεν επέλεξε να κάνει κάτι τέτοιο προς το παρόν. Αντίθετα, βάζοντας κάποια μικρά εμπόδια, θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες δεν θα επηρεάζονται από αυτές τις πρακτικές.

Χρόνοι ξεκλειδώματος του Bootloader

Πρώτα ενσωμάτωσαν μια περίοδο αναμονής για το ξεκλείδωμα του bootloader. Οι Xiaomi συσκευές, εκτός από τα Xiaomi Mi A1, Xiaomi Mi A2 και Xiaomi Mi A2 Lite τα οποία τρέχουν stock Android υπό το πρόγραμμα Android One, απαιτούν τη χρήση του Mi unlock tool για τον bootloader.  Αφού στείλεις μια αίτηση να ξεκλειδώσεις τον bootloader, το Mi Unlock σε εξαναγκάζεις να περιμένεις. Η αναμονή ήταν 3 ημέρες πριν αυξηθεί σε 15 ημέρες στις αρχές του 2018 και τώρα φθάνει ακόμη και τις 60 ημέρες σε κάποιες περιπτώσεις. Ο χρόνος αυτός αυτός προσπαθεί να καθυστερήσει τους retailers, ωστόσο όμως ένα τέτοιο μέτρο ενοχλεί και τους ενθουσιώδεις χρήστες που θέλουν να ξεκλειδώσουν τον bootloader για να κάνουν root στη συσκευή τους και δεν μπορούν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.