EDL Authorization

Στη συνέχεια, η εταιρεία ξεκίνησε να κλειδώνει το EDL mode στις συσκευές της. Τα αρχικά EDL αναφέρονται στο Emergency Download mode και πρόκειται για μια εναλλακτική στο boot mode σε όλες τις Qualcomm συσκευές που χρησιμοποιούνται συχνά για το unbrick της συσκευής σου.

  Για να κάνεις χρήση του EDL mode θα πρέπει να βρεις έναν programer ο οποίος να έχει πιστοποιηθεί από την Xiaomi να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στη συσκευή σου. Χρησιμοποιούνται δηλαδή από κέντρα επισκευών για την επισκευή του smartphone σου. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν ότι το EDL mode χρησιμοποιούνταν για το φλασάρισμα και επίσημης αλλά και τροποποιημένης έκδοσης των MIUI Global Roms σε Xiaomi συσκευές, χωρίς το ξεκλείδωμα του bootloader.

Εν ολίγοις, το EDL mode έγινε ακόμη ένας τρόπος για τους retailers να ξεπεράσουν τους περιορισμούς της Xiaomi. Η Xiaomi δεν θέλει οι καταναλωτές να αγοράζουν κινεζικές εκδόσεις του hardware με Global ROMs επομένως έκανε δυο πράγματα: Έκανε αδύνατο το boot Gloabl ROM αν η συσκευή δεν αποτελεί Global έκδοση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το EDL mode αν δεν υπάρχει ένα authorized Mi account.

Anti-Rollback Protection

Τέλος, ενσωμάτωσαν anti-rollback προστασία στις τελευταίες εκδόσεις του MIUI για τις Xiaomi συσκευές. Και ίσως θα έχετε ακούσει και εσείς οι ίδιοι για το anti-rollback protection και προηγουμένως. Η Google πρόσθεσε υποστήριξη για το χαρακτηριστικό στο Android 8.0 Oreo και το έκανε απαιτητό για συσκευές που έκαναν το ντεμπούτο τους με Android Pie. Το anti-rollback protection αποτελεί ένα feature του Android Verified Boot 2.0 και εμποδίζει μια συσκευή από το να μπουτάρει αν ανιχνεύσει ότι έχει γίνει υποβάθμιση σε παλαιότερο firmware. Και είναι απαραίτητο να αποτρέψει τους hackers να εγκαταστήσουν παλιό λογισμικό με ευπάθειες σε μια συσκευή. Η μεγαλύτερη διαφορά, μεταξύ της υλοποίησης της Google και της Xiaomi, είναι ότι το anti-rollback protection της Google απενεργοποιείται αν ξεκλειδώσεις τον bootloader, ενώ της Xiaomi δεν υπάρχει τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο.

Αυτή είναι η λίστα των συσκευών που διαθέτει τέτοιου είδους προστασία:

Επίσης πέρασε απαρατήρητο επειδή η Xiaomi το διέθεσε στα Redmi note 5 pro, χωρίς να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τους χρήστες. Και επειδή το TWRP δεν έχει οποιονδήποτε έλεγχο για να εμποδίσει τους χρήστες από το να εγκαταστήσουν παλαιότερες μη authorized εκδόσεις του MIUI, πολλοί άνθρωποι μπρικάρισαν τις συσκευές όταν προσπάθησαν να υποβαθμίσουν από μια MIUI Beta σε MIUI stable ROM. Όλες οι συσκευές που υποστηρίζονται από την Xiaomi θα λάβουν το συγκεκριμένο feature και για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως μπορείς να το διαπιστώσεις αν υπάρχει στη συσκευή σου και τι να κάνεις αν είναι ενεργοποιημένη η συγκεκριμένη προστασία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.